Про шків колінвала

Автомобіль - це цілий комплекс складних систем, кожна з котрих складається з безлічі деталей. А тому не дивно, що навіть при розборі якоїсь із них можна не помітити один з елементів.

Про шків колінвала

Одним з них є шків колінвала. Це зовсім невеликий елемент, у якого досить серйозна місія. Щоб зрозуміти, що шків вийшов з ладу, потрібно знати характерні ознаки поломок.

Особливості шківа колінвала

Багато які системи в машині працюють за рахунок енергії, яка передається від обертового колінвалу. Це, наприклад, відноситься до коліс. Але такі системи, як кондиціонер, помпа, генератор працюють від шківа колінвала. Ця деталь має невеликі розміри, але при цьому відрізняється особливою міцністю. Вона фактично може прослужити стільки ж, скільки і сам автомобіль, і відправитися разом з ним на утилізацію.

Шків виглядає як металевий диск, насаджений на передню частину колінчастого вала. На шківі є спеціальні ямки і запили - враховуючи те, що виріб має відносно велику масу, ці елементи потрібні для збалансованості деталі. Таким чином шків може впоратися з такими завданнями:

  • досягнення збалансованої роботи колінвала;
  • ремені в процес роботи нагріваються, а шків їх здатний охолоджувати;
  • шків передає енергію навісних елементів через ремінну передачу;
  • амортизація. Бувають випадки, коли змінюється характер обертання, і тоді потрібна амортизація.

Шків колінчастого вала в ідеалі повинен служити не більше 10 років. Але на це можуть впливати різні чинники, як, наприклад, правильна робота і справність суміжних систем і деталей.

Говорити про ремонт шківа не доводиться. Якщо деталь виходить з ладу, необхідно просто купити нову. Балансування і відновлення - це складна робота, така ж, як і виточення нової деталі з цільного шматка металу.

Шківи колінвала бувають таких видів:

  • зубчастий. Має спеціальні гострі елементи, які зчіплюються з пазами на внутрішній стороні ременя;
  • під клиновий ремінь. Це найпоширеніший вид шківа, який встановлюється в більшості машин - від вантажних до спортивних. Деталь є суцільнолитою;
  • демпферний. Деталь має гумовий прошарок між робочим диском і внутрішньою обоймою.

Перед тим, як купувати шків колінвала, необхідно знати всі тонкощі пристрою автомобіля. Якщо ви помітили вібрацію в салоні, свист приводного ременя, зупинки в роботі двигуна, появу характерного стуку, який посилюється зі збільшенням обертів ДВС, значить потрібно купувати новий шків.



На початок