Як і навіщо проводиться навчання з охорони праці

Згідно з чинним законодавством, кожен роботодавець зобов'язаний забезпечити на робочому місці безпеку праці, а робочий в свою чергу дотримується встановлених правил і в разі їх порушення може бути піддано покаранню.

Як і навіщо проводиться навчання з охорони праці

Це означає, що кожен співробітник організації повинен бути обізнаний про норми поведінки під час робочого процесу, а також знати і вміти, як правильно і безпечно поводитися з інструментами і обладнанням.

Для цього проводяться спеціальні тренінги, під час яких як працівники, так і керівний персонал отримують життєво важливі знання. А навчання з охорони праці може проводитися спеціалізованими організаціями, які можуть організувати навчальні заняття для професій різних категорій. Більш того, їх можна проходити як в центрі охорони праці, так і на виїзді в приміщенні підприємства.

Інструктаж з техніки безпеки проходить кожен робітник, який приступає до виконання робіт, в результаті яких може бути завдано шкоди його здоров'ю. За фактом проходження інструктажу людина ставить свій підпис. Проведенням інструктажу займається начальник служби охорони праці, який в разі події першим буде притягнутий до відповідальності.

Навчання з охорони праці здійснюється за такими категоріями як:

  • Висотні роботи;
  • Електробезпека;
  • Загальні питання;
  • Надання першої долікарської допомоги;
  • Електрозварювальні роботи та роботи з відкритим полум'ям;
  • Робота на навантажувачах;
  • Робота зі складним обладнанням і інструментом;
  • Робота в місцях з підвищеною небезпекою;
  • Токсичні, хімічні речовини.

У процесі навчання застосовуються різноманітні методи, що включають проведення семінарів, лекцій, співбесід, консультацій. Крім того для цих цілей часто використовуються комп'ютерні програми, ігри, інфографіки.

Згідно з вимогами, керівники компаній проходять перевірку знань з охорони праці як мінімум раз в три роки. Навчання проводиться за стандартними розробленими програмами навчальними організаціями, які мають відповідну ліцензію. Проводиться воно може і в рамках компанії, за умови що є спеціальна комісія.

Щоб уникнути санкцій зі сторони державних перевіряючих органів краще звертатись до спеціалістів які надають послуги з організації охорони праці на підприємствах України. Однією з таких компаній є Львівська фірма 100 Сервіс. Дізнатись більше про охорону праці можна на їх сайті - https://ohoronapraci.com/.



На початок