Хумус: усе геніальне – просте

З Грузії – шашлик та хачапурі, з Японії – суші, а з Близького Сходу до нашої кухні завітав хумус.

Хумус: усе геніальне – просте

Якщо не маєте поняття про цю екзотичну страву, пропонуємо дізнатися найцікавіші факти про нього, які підготували консультанти компанії SigNature.

Простий до неможливості, але такий таємничий для тих, хто жодного разу не чув про цей продукт, хумус щоденно набирає обертів популярності серед українських споживачів. Але, якщо в Ізраїлі купити або замовити хумус можна в кожному магазині чи кожній продуктовій лавці, то для нас ця страва ще досі лишається екзотичною. Хоча з появою на українському ринку продукції компанії SigNature придбати справжній хумус стало просто.

Що таке хумус?

Хумус – це два в одному: так називають східно-середземноморську страву, а також боби гороху нуту, з якого вона виготовляється. Як і багато блюд кухні Близького Сходу, автентичний хумус містить у собі мінімум інгредієнтів – це перетерті на пасту нут і тахіні (насіння кунжуту), до яких додають оливкову олію, лимонний сік та мелений часник.

Горох розбрату, або хто воює через хумус

Хумус для ізраїльтян – як сало для українців, національний продукт. Але за право називати пасту своїм кулінарним винаходом здавна ламають списи Ізраїль з Ліваном. У 2010 році навіть змагання влаштували: хто зробить найбільшу страву з його викрористанням. Кухарі з Ізраїлю представили блюдо на 9 тон (ось що називається «ізраїльський хумус оптом»), але в кулінарному батлі переміг таки Ліван, виготовивши 22 тони цього продукту.

Насправді ці суперечки марні – цу страва левантійської кухні, яка поширюється на Східне Середземномор’я та охоплює території Ізраїлю, Лівану, Греції, Сирії, Кіпру тощо. В будь-якому кафе на березі Мертвого моря можна його замовити і відчути смак традиційної левантійської страви, яку готують на Близькому Сході вже понад тисячу років.

7 причин скуштувати хумус

Базовий інгредієнт хумусу – боби, але, всупереч очікуванням, хумус не має характерного смаку квасолі або гороху, паста смакує прянощами, має солонкуватий, ніжно-вершковий та горіховий присмак із нотами кунжуту і часнику. Неочікувано приємний та вишуканий смак для такої ультрапростої страви.

Але не смаком єдиним, адже компоненти, що містяться в пюре з нуту, благотворно впливають на самопочуття. Чим корисний хумус:

  1. Природне джерело рослинного білка: 7,9 г на 100 г продукту.
  2. Містить клітковину, що активізує травлення: 6 г на 100 г.
  3. Низькокалорійна страва: 166 Ккал на порцію, дослідження показали, що люди, які регулярно вживають нутову пасту, на 53% рідше мають зайву вагу.
  4. Боби нуту містять вітаміни групи В, калій і залізо.
  5. Він є природним афродизіаком.
  6. Амінокислота аргінін, що міститься в нуті, покращує кровообіг.
  7. Регулярне вживання пасти нормалізує рівень цукру у крові, адже він має низький глікемічний індекс.

До речі, це універсальна страва, що смакує веганам і м’ясоїдам, шанувальникам високої кухні та прихильникам фаст-фуду. Хумус можна вживати як самостійну страву, робити канапе, додавати до більш складних рецептів різних кухонь світу.

Де в Україні можна знайти справжню ізраїльську закуску

Знайомство українців із хумусом тільки розпочинається, тому знайти цей продукт на поличках супермаркетів, навіть у Києві, поки що непросто. Можна замовити хумус у деяких ресторанах, що пропонують страви східної кухні, або придбати справжню пасту з нуту, навіть не виходячи з дому: на сайті SigNature. Це українська компанія, що спеціалізується на виробництві оригінальних страв левантійської кухні. Якщо придбали свіжий хумус і не встигли з’їсти одразу – нічого страшного: паста може 6–8 місяців зберігатися в морозилці в герметичному контейнері, у холодильнику – до тижня.

Якщо ви ще не куштували справжній хумус – варто це зробити, і не забудьте загадати бажання, коли будете вперше смакувати цю пасту!



На початок