Сонячні панелі довели свою ефективність. Українці реагують шаленим попитом на приватні електростанції

За офіційними даними більше 30 тисяч українських родин повністю перейшли на найдешевший з видів відновлювальної енергії — енергію сонця.

Сонячні панелі довели свою ефективність. Українці реагують шаленим попитом на приватні електростанції

Українці вже вклали близько мільярда євро в сонячні електростанції

Якщо ще кілька років тому тривали дискусії щодо ефективності, яку може запропонувати сонячна панель, то зараз скептиків вже не залишилося. Солярні батареї використовують навіть для підзарядки гаджетів. А практичні результати облаштування приватних та, навіть, багатоквартирних будинків засвідчили захмарний КПД установок.

За три роки в українців бажання купити сонячну електростанцію зросло майже в п’ять разів. Перспектива знизити майже до нуля коммуналку, відбити за 4-5 років вкладення, а далі навіть заробляти на продажі надлишкової електроенергії — негативу в такій перспективі годі й шукати.

 

Які електростанції встановлюють на приватних будинках?

Звичайно, багато що залежить від квадратури домівки, але спеціалісти радять електростанції з потужністю віл 5 кВт до 30 кВт. Важливо розуміти і результати, яких намагається досягти власник.

  • Електрозабезпечення невеликого будинку в 100-120 квадратних метрів — буде достатньо потужності у 5-10 кВт
  • Якщо в будинку таких розмірів планується і електроопалення, то потрібно 10-15 кВт
  • Енергозабезпечення великого будинку зі значною кількістю побутових приладів — 15-20 кВт
  • Продаж надлишкової енергії за “зеленим” тарифом в енергосистему — необхідна СЕС до 30 кВт

За свідченням компаній, які спеціалізуються на продажі та встановленні сонячних панелей та систем — більшість українців орієнтуються саме на варіант із подальшим продажем надлишкової енергії. Вартість кіловату постійно змінюється. Але перспектива отримувати на рік близько 2000 євро при мінімальних витратах на утримання свого будинку наразі цілком реальна.

сонячна електростанція

 

Виробники сонячних панелей постійно шукають технології, які роблять їх більш доступними

Розвинені країни цілеспрямовано йдуть від шкідливої енергетики в бік відновлювальної. США, Німеччина і останніми роками особливо Китай намагаються оптимізувати виробництво для того, щоб суттєво знизити собівартість продукції.

Актуальні розрахунки на сонячну електростанцію потужністю 10,8 кВт оприлюднила компанія SolarGarden, яка є одним з лідерів українського ринку в цьому сегменті.

  1. Обладнання з монтажними роботами складають в доларовій валюті у 7555 у.о.
  2. Приблизний показник отриманої електроенергії — 13119 кВт*годин.
  3. Термін окупності 3-4 роки
  4. Актуальний річний дохід 3-4 роки

Вказаний ресурс містить і багато іншої вичерпної інформації для тих, хто збирається облаштувати свій будинок сонячними панелями. Детально і доступно для всіх, хто стоїть на порощу дійсно крутого придбання.



На початок