Про тенденції та перспективи ринку нерухомості в Житомирі

Ринок вторинної нерухомості не лише в Житомирі, але й по цілій Україні, зазнав серйозних трансформацій. Вперше за довгий час вторинка випередила житло в новобудовах.

Про тенденції та перспективи ринку нерухомості в Житомирі

У деяких регіонах ціни на довготривалу оренду зросли до захмарних показників. Багато хто задумався над купівлею власного помешкання. Після відкриття державних реєстрів на ринку з’явилися цікаві житлові об’єкти. Переглянути актуальні пропозиції можна тут на сайті DOM.RIA. Як ситуація розвиватиметься далі і які перспективи простежуються вже — спробуймо розібратися.

Що відбулося на ринку нерухомості Житомира після 24 лютого

Місто зазнало серйозного ракетного терору. Кілька населених пунктів перебували в окупації. Тож люди переїжджали ближче до південно-західних кордонів Житомирщини. Насторожували постійні новини про можливе вторгнення з боку Білорусії. Це мало вплив не лише на купівлю, але й оренду житлових об’єктів.

На відміну від інших областей у Житомирі не спостерігалося підвищення цін на довготривалу оренду. Пропозицій стало менше лише на 26%, а попит знизився аж на 80%. Вищі цифри продемонстрували лише прифронтові області, як-от Харків і Дніпро, а також Чернігівщина й Сумщина. Зменшення кількості потенційних орендарів і відносно високий попит стали причиною «‎замороження» цін.

Ситуація з купівлею житла трохи відрізнялася. Ціни виросли на 49%. Логічно, адже пропозицій стало менше на 86%. По-перше, багато власників переформатувалися на довготривалу оренду. Або ж здавали своє помешкання безоплатно військовим, волонтерам, переселенцям, рідним, знайомим. По-друге, багато людей виїхали за кордон. Відкриття реєстрів відбулося лише на початку травня, а можливість продавати квартиру за довіреністю без фізичної присутності з’явилася наприкінці червня. До цього всі офіційні операції були неможливими. Попит знизився не суттєво — лише на 21%.

Як ситуація виглядає зараз і які перспективи помітні

Зараз ринок поступово стабілізується. Пов’язано це з відносним «затишшям» і мінімальною кількістю ракетних ударів по місту. Проте люди все ще не поспішають з купівлею житла, адже загроза з боку Білорусії хоч і мінімальна, проте існує. З високою точністю спрогнозувати майбутнє локального ринку нерухомості важко. Та кілька тенденцій все-таки простежується:

  1. Формування відкладеного попиту. Якщо в західних регіонах люди почуваються більш-менш безпечно, то в Житомирі купувати житло ніхто не поспішає. Люди приглядаються. Особливо, ВПО. Приблизно 20% тимчасово переміщених осіб після завершення війни готові оселитися на новому місці. Впливає також факт очікування на компенсацію. По-перше, з додатковими коштами легше знайти вдалий варіант для довготривалого проживання. По-друге, якщо оформити договір купівлі-продажу зараз, то на компенсацію не доведеться розраховувати. Відсутність лізингу або розтермінування також позначається на ситуації. Раніше оплата частинами характеризувала переважно первинний ринок нерухомості.
  2. Увага до квартир в будинках старого житлового фонду. Інвестиція в новий ЖК — доволі ризикована на думку багатьох потенційних покупців. Попри те, що вартість оренди не зросла, знайти помешкання з гарними умовами доволі складно. Тож багато людей розглядає варіант купівлі бюджетної 1- або 2-кімнатної квартири з готовим ремонтом.
  3. Поступове підвищення цін. Цього не уникнути, адже виникли серйозні проблеми з логістикою, доступом до скла, металу, цементу й інших будівельних матеріалів. Скорочується чисельність кваліфікованих кадрів. Зростає оплата праці. Відбувається девальвація гривні. Відповідно, ціна квадратних метрів прив’язуватиметься до іноземної валюти.

новобудова у Житомері

 

Цікаво, що експерти прогнозують стабілізацію цін і зростання попиту навесні 2023 року. Примітно також те, що на Житомирщині потенційні покупці цікавляться не лише квартирами, але й приватними котеджами. Люди, котрі виїжджали з маленьких містечок і сіл, надають перевагу комфортному проживанню у власному будинку з прибудинковою територією. За необхідності таким чином вдасться отримувати певні засоби для існування.

Скільки коштує квартира в Житомирі

Середня вартість м² коливається в межах 30 612 грн (735$). Ціна на 1-кімнатну квартиру з гарним ремонтом варіюється в межах 26-34 тис. дол. Серйозно впливає розташування, інфраструктура по сусідству. Падають в ціні житлові об’єкти, які межують з аеропортом, великими промисловими підприємствами, об’єктами військової й критичної інфраструктури.

Житло в престижних районах вибирають переселенці з інших великих міст. Йдеться про Корбутівку, центр міста (вул. Київська, Бердичівська, Перемоги й т. п.). Якщо поблизу розташовується водойма, ціна автоматично підвищується на 20-25%. Відіграє роль наявність поблизу підземного паркінгу.

Власники готові торгуватися. Якщо раніше прогнозували зростання попиту й штучно завищували ціни, то зараз стало зрозуміло, що на такі умови мало хто погодиться. Тож можна вторгувати 10-15% знижки. Багато агенцій з нерухомості, котрі допомагають з перевіркою житлових об’єктів, також зменшили відсоткову ставку за свої послуги.

Чи варто зараз інвестувати в купівлю житлової нерухомості в Житомирі

новобудова у Житомері

 

Так, але якщо квартира купується з метою власного проживання. Орієнтуватися на ринок довготривалої оренди поки що не варто. Ситуація мінлива й залежатиме від обставин на лінії вогню. Наприклад, до міста повернулася частина студентів. Вони не мають змоги оплачувати житло по завищених цінах. Якщо продовжиться ракетний терор, багато з них повернеться до батьківських домівок.

На ринку з’являється чимало привабливих пропозиції. В основному тому, що своє помешкання виставили власники, які виїхали за кордон. Багато хто вже встиг там охазяйнуватися, тому не планує повернення.

Тож експерти радять не чекати з придбанням. Імовірно, настане хвиля мінімального подешевшання квадратних метрів, але гарантувати такий розвиток подій ніхто не зможе.



На початок