За январь платить нужно по новым тарифам

Бердянськ 24
09.02.2012 · 14:43 · переглядів - 1305

В управлении жилищного хозяйства их введение называют законным и экономически обоснованным.

За январь платить нужно по новым тарифам

Платить или не платить по новым тарифам на обслуживание жилья? С таким вопросом обращаются читатели, получившие на руки счета уже с новыми, существенно более высокими цифрами. Люди ссылаются на заявления политиков и ряда высших чиновников, которые назвали удорожание коммунальных услуг незаконным. Многие подумали, что изменения тарифов после этого не произойдет. Однако обслуживающие организации уже требуют платить за январь по новым расценкам. Так как же быть, в самом деле? С этим вопросом мы обратились в управление жилищного хозяйства Бердянского горисполкома. И вот какой ответ получили: 

вечер в Бердянске

«Тарифи, які діяли до 13.01.12 року, були встановлені рішенням виконкому від 23.08.2006 року № 477 та введені в дію з 01.10.2006 року, тобто не переглядались 5 років. Вказаним рішенням було встановлено наступні тарифи: 0,77 грн/м2 – для будинків, не обладнаних ліфтами, та 1,05 грн/м2 – для будинків, обладнаних ліфтами.

За час дії цих тарифів:

– мінімальна заробітна плата збільшувалась 22 рази: з 375,0 грн (у тарифі) до 1073,0 грн, законодавчо встановленої на сьогодні, тобто у 2,9 рази;

– зросла вартість електроенергії в 1,9 рази: з 0,195 грн Квт/год. (у тарифі) до 0,3648 грн Квт/год. на сьогодні;

– у двічі зросла вартість захоронения ТПВ на міському полігоні: з 2,40 грн/мЗ (у тарифі) до 4,80 грн/мЗ на сьогодні;

– збільшився коефіцієнт збору за забруднення навколишнього середовища (на сьогодні – екологічний податок) з 0,35 грн/мЗ до 1,4976 грн/мЗ, або у 4 рази;

– зросла вартість послуг з вивезення ТПВ, які надають суб’єкти господарювання, на 48%;

– зросла вартість технічного обслуговування ліфтів (послуги КП «Міськліфт») майже у 3 рази;

– зросла вартість паливно-мастильних матеріалів, матеріалів для ремонту житлового фонду, інших послуг (банківські послуги, комунальні платежі тощо).

Таким чином, рівень тарифів, що діяли, був значно нижчий від економічно обґрунтованих витрат на надання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, у зв’язку з чим житлово-експлуатаційні підприємства міста сьогодні є збитковими та знаходяться у важкому фінансовому стані. Це, у свою чергу, позначається на якості послуг, що викликає невдоволення мешканців житлових будинків.

Тому житлово-експлуатаційні підприємства були вимушені переглянути тарифи та привести їх у відповідність з фактичними витратами для надання населенню якісних, в повному обсязі послуг та забезпечення утримання житлового фонду в належному санітарному та технічному стані.

Крім того, ст. 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон) визначено порядок формування та затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги, а саме: виконавці здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на надання житлово-комунальних послуг та подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів (ч. 2 ст. 31).

Таким чином, житлово-експлуатаційні підприємства мали не тільки об’єктивні економічні причини для перегляду тарифів, але й діяли в рамках вищезазначеного Закону.

Відповідно до ч. З ст. 31 Закону органи місцевого самоврядування встановлюють тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі не нижче економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

Відповідно до ч. 6 ст. З1 Закону встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво без відповідного відшкодування не допускається і може бути оскаржено в суді.

Крім того, ст. 19 Конституції України передбачає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Тарифи, що встановлені рішенням виконкому від 13.12.11 № 574 та введені в дію з 13.01.12 року, розраховано відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі – Порядок), затвердженого Постановою КМУ від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги». При цьому Постанова КМУ № 869 визначає, що органи місцевого самоврядування повинні вжити заходів до неухильного дотримання затверджених цією постановою порядків.

На вимогу п. 2 Порядку тарифи розраховано окремо за кожним будинком з чітко визначеними витратами по кожній послузі, що надасть змогу мешканцям житлових будинків контролювати витрати по своїх будинках. Розрахунок кожної послуги проведено за формулами, визначеними у розділі Порядку «Розрахунок нормативних витрат».

Вся робота по встановленню тарифів висвітлювалась засобами масової інформації та місцевим телебаченням. Таким чином, встановлення тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій проходило в атмосфері максимальної гласності, відкритості та доступності інформації для всіх жителів міста Бердянська. Кожен мешканець міста мав можливість ознайомитись з тарифом та надати свої зауваження або пропозиції.

Слід зазначити, що на сьогодні альтернативою житлово-експлуатаційним підприємствам є об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Мешканці житлових будинків, в яких створено ОСББ, самостійно визначають розмір членських внесків на утримання будинку, розподіляють та використовують ці кошти.

Крім того, для захисту малозабезпечених громадян та пенсіонерів діє Державна програма житлових субсидій, а саме: призначення адресної допомоги на оплату комунальних послуг. Якщо плата за комунальні послуги перевищує 15% доходу родини, то родина має право на отримання субсидії. Для її оформлення необхідно звернутися до Управління праці та соціального захисту населення виконкому за адресою: вул. Дзержинського, 27/34. Додаткову інформацію з питання призначення субсидії можна отримати за телефоном 4-70-37.

То ж введення нових тарифів є законним та економічно обгрунтованим. Вони вступили у дію з 14 січня».




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок