Налоговая инспекция сообщает

Бердянськ 24
28.02.2012 · 19:03 · переглядів - 1316

Бердянская ОГНИ сообщает

Налоговая инспекция сообщает

налоговаяСтудентам – про податкову знижку, викладачам – про декларування доходів

Вже декілька років поспіль бердянські податківці проводять заняття на податкову тематику зі студентами Бердянського машинобудівного коледжу ЗНТУ. Адже учні цього закладу, майбутні бухгалтери та фінансисти, зможуть використати отримані знання на практиці. Тісна співпраця коледжу та Бердянської ОДПІ триває завдяки злагодженій та плодотворній роботі працівників інспекції та першого заступника директора БМК Лариси Кравцової, які завжди намагаються знайти спільні підходи та нові ідеї в навчанні молоді.

Минулого тижня представники Бердянської податкової інспекції завітали до студентів коледжу з лекцією щодо декларування доходів громадян. Студентам  розповіли про основні випадки надання декларації про майновий стан і доходи за результатами 2011 року. Зупинилися на особливостях оновленої форми Податкової декларації та підходах до заповнення її додатків, а також ознайомили студентів з переліком категорій громадян, які обов’язково з 2012 року повинні її заповнити та надати до податкової інспекції за своїм місцем реєстрації, зокрема це держслужбовці та особи, що претендують на посаду держслужбовця, судді, народні депутати України, кандидати в депутати та інші.

З особливою увагою слухали студенти, які навчаються на контрактній основі, про право на отримання податкової знижки. Адже батьки, які отримують заробітну плату та сплачують за навчання своїх дітей, мають право на повернення з бюджету частини витрачених коштів. Також студенти дізналися про перелік документів, які потрібно надати до податкової інспекції, щоб скористатися цим правом вже в цьому році.

Інформацією про декларування доходів, отриманих протягом 2011 року податківці  поділилася і з трудовим колективом коледжу. Також, викладачам та студентам було повідомлено про новий сервіс для платників податків, який дозволить остаточно подолати корупцію в лавах відомства, «Пульс податкової». Це гаряча телефонна лінія, що працює за принципом call-back – податківці не тільки приймуть звернення, але й потім повідомлять про результати перевірки та вжиті заходи.

Формуємо витрати по операціях з фізичними особами – підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування

Починаючи з 1 січня 2012 року юридичні особи – платники податку на прибуток при визначенні об’єкта оподаткування можуть включати до складу витрат витрати з придбання товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичних осіб – підприємців, які сплачують єдиний податок незалежно від групи, до якої віднесено фізичну особу – підприємця, за умови, що такі витрати пов’язані з господарською діяльністю платника.

Ознайомитися з Узагальнюючою податковою консультацією з питання формування витрат по операціях з фізичними особами – підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування (Наказ ДПСУ від 15.02.12 року №121) можна на офіційному веб-сайті ДПС України (www.sta.gov.ua, Єдина база податкових знань) та на веб-сайті ДПА  у Запорізькій області www.dpa-zp.gov.ua

Підприємець надає послуги? Правильно виберіть групу платників єдиного податку!

У разі якщо фізична  особа – підприємець – платник  єдиного податку у господарських відносинах  з іншим суб’єктом господарювання (який не є  платником  єдиного податку) відповідно до умов  договору або угоди  виступає  як споживач послуг, такий підприємець має право обрати другу групу платників єдиного податку.

Якщо  фізична особа – підприємець – платник – єдиного податку у господарських відносинах  з іншим суб’єктом господарювання (який не є  платником  єдиного податку) відповідно до умов  договору або угоди  виступає як виконавець послуг, такий підприємець  повинен обрати третю групу платників єдиного податку.

Ознайомитися з Узагальнюючою податковою консультацією щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб – підприємців, які  здійснюють діяльність з надання послуг (наказ ДПСУ від 20.02.12 року №137) можна на офіційному веб-сайті ДПС України (www.sta.gov.ua, Єдина база податкових знань) та на веб-сайті ДПА  у Запорізькій області www.dpa-zp.gov.ua

До уваги фізичних осіб – підприємців, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду на спрощеній системі оподаткування

Якщо площа майна, яке належить на правах власності фізичній особі та надається в оренду (частина здається фізичною особою – підприємцем, а частина фізичною особою не суб’єктом господарювання), перевищує норми, встановлені пп.3 п.291.5 ст.291 Кодексу, то така фізична особа – підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, не  має права перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Зазначене не забороняє фізичній  особі – підприємцю здійснювати діяльність на загальній  системі оподаткування.

Ознайомитися з Узагальнюючою податковою консультацією щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами – підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого  майна в оренду (наказ ДПСУ від 20.02.12 року №136) можна на офіційному веб-сайті ДПС України (www.sta.gov.ua, Єдина база податкових знань) та на веб-сайті ДПА  у Запорізькій області www.dpa-zp.gov.ua

Платники податків запитували на семінарі

Фізична особа має у власності житлове приміщення загальною  площею 150 кв. метрів. Чи  має право така фізична особа  надавати в  оренду частину цього  приміщення (кімнату) площею 30 кв. метрів як фізична особа – підприємець  на   спрощеній  системі оподаткування?

Фізична особа – підприємець може  перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину житлового  приміщення в  оренду  (30 кв. метрів), за умови якщо решта житлового приміщення (120 кв.метрів) не перебуває  в оренді.

У власності фізичної особи перебуває нерухоме майно нежитлового призначення загальною  площею 400 кв. метрів. Чи може така фізична особа  надавати 110 кв.м. в оренду як фізична особа, а решту 290 кв.метрів, як  фізична особа – підприємець на  спрощеній  системі оподаткування?

У цьому випадку фізична особа – підприємець не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування. Така фізична особа може надавати  нерухомість в оренду як фізична  особа  – підприємець за  загальною  системою  оподаткування або як фізична особа  несуб’єкт  господарювання.

Звернення до Бердянської податкової інспекції

З початку 2012  року до Бердянської ОДПІ надійшло 15 письмових звернень громадян. Насамперед громадяни звертаються щодо роз’яснення окремих норм Податкового кодексу України, або повідомляють про порушення податкового законодавства суб’єктами господарювання

На особисті прийоми до посадових осіб податкової інспекції, які проводяться згідно затверджених графіків, за січень-лютий 2012 року звернулося 29 громадян. Найбільше на особистих прийомах цікавили питання щодо застосування спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2012 року та новації в оподаткуванні податком на додану вартість, податком на прибуток підприємств та податком на доходи фізичних осіб.

Припинено торгівлю алкоголем без ліцензії

Співробітниками податкової міліції Бердянської ОДПІ в нагорній частині міста Бердянськ встановлено факт реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів в магазині «В» без відповідних дозвільних документів на даний вид діяльності. В результаті чого вилучено алкогольних та тютюнових виробів на суму понад 10 тисяч гривень.

 




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок