Енергозбереження та енергоефективність – основні завдання Запоріжжя та області на шляху до євроінтеграції

Бердянськ 24
26.05.2015 · 14:19 · переглядів - 2345

Для енергетичного комплексу України Запорізька область відіграє одне із провідних значень. За підсумками першого кварталу 2015 року вона виробила 28 відсотків від загальної генерації електроенергії.

Енергозбереження та енергоефективність – основні завдання Запоріжжя та області на шляху до євроінтеграції

По суті, кожен четвертий кіловат Українського енергоринку виробляє Запоріжжя. Це унікальний регіон, де енергію виробляють як традиційними, так і нетрадиційними методами: АЕС, ТЕС, ГЕС, а також вітрова та сонячна електростанції. Але за даними «Рейтингу енергоефективності України» Запорізька область посідає лише двадцять друге місце, а ефективність використання енергоносії в області майже на 10% нижче середнього по Україні.

Проте, щоб стати Запоріжжю енергоефективним на Європейському ринку, йому потрібно розвивати альтернативні методи отримання енергії, але вони потребують коштів.

Пропонуємо вам коментарі експертів енергетичної галузі Запорізької області, а також декілька реальних прикладів підвищення енергоефективності в регіоні, які вже заощаджують своїм ініціаторам суттєві кошти.

Запорізькі експерти діляться думками про те, як стати Запоріжжю  більш енергетично ефективним містом, аби співпрацювати з країнами Європейського Союзу.

Віктор Карпов, заступник головного інженера з експлуатації Запорізької ТЕС:

- Електроенергія – це той продукт, який ми можемо постачати в Європу. На Запорізькій тепловій електростанції впроваджено європейські стандарти – з екології та з охорони праці. 

Василь Степаненко, директор енергосервісної компанії «Екологічні системи»:

- Чим менше ми споживаємо енергії, тим ми багатші, тим вище потенціал енергоефективності. Тобто, в нових сучасних будівлях, побудованих за європейськими стандартами, важко щось заощадити, вони спроектовані таким чином. А наші енергетика і міста спроектовані 70 років тому, ми експлуатуємо активи і в населення, і в промисловості, які старі самі по собі, вони постаріли. Сьогодні головним нашим капіталом є ось ця старість і дряхлість енергосистеми і сектора споживання, насамперед будівель. Вони потребують модернізації і ось це основний сектор для інвестицій. Але, на жаль, нас чекає важкий період, тому що 20 років ми тільки говорили про енергозбереження, практично нічого не роблячи. Це особливо видно, коли аналізуєш економічні показники Запорізької області, міста Запоріжжя, тут зупинялися заводи і комбінати і зменшувалося споживання енергії, але в секторі населення споживання електроенергії за 15 років зросла в 2 рази, багато того причин. Одним словом, як не дивно, ось цей парадокс - низька енергоефективність.

- Будинки й енергетика - це дуже інерційні суті, тут не можна щось швидко побудувати, щось швидко змінити, тут треба довгострокове планування. Ось Євросоюз, коли він починав цю роботу на рубежі 90-х років, створив стратегії для всіх країн - членів Євросоюзу. Ми знаємо стратегію про енергетичну ефективність будівель, її мета до 2025 року всі будівлі в Європі привести до стандарту «passive house», це стандарт з питомою нормою споживання 15 кВт-годин на квадратний метр теплової енергії на рік. Наші будинки в Запоріжжі споживають від 180 до 240 кВт годин. Тобто, це спадщина минулого, коли газ і вугілля були безкоштовними, а цегла та цемент були в дефіциті. Ми побудували масу холодних будівель і гігантські ТЕЦ та котельні для забезпечення їх електроенергією та теплом. Тобто у нас абсолютно відмінна енергетика і сектор споживання в порівнянні з Євросоюзом. Чому? Тому що приблизно 20 років тому Євросоюз почав дорогу в новому напрямку.

- Що потрібно робити в Запоріжжі, аби виправити цю ситуацію? Запоріжжя на відміну від багатьох міст України, такий план має, він розрахований до 2030 року і основним сектором модернізацій є сектор будівель. У Запоріжжі 3500 багатоповерхових будинків, приблизно 2500 мають майбутнє, для термомодернізації, що відповідає європейським стандартам, місту треба знайти 1 млрд 200 млн євро і за 20 років (швидше не вийде), ці будівлі привести до європейських стандартів. Відразу скажу, що це буде важкий шлях, тому що ми почали його на 20 років пізніше, ніж Європа. Якщо почали, поки що ми лише створили план і стоїмо на місці, шукаємо гроші.

Марк Марченко, директор холдингу «Infotek» стверджує:

- Щоб привести це все до абсолюту, потрібно врахувати дві речі. Перше, потрібно поміняти мислення і моє особисто, і кожного мешканця міста Запоріжжя та області. Аби заощадити на теплоресурсах, потрібно спочатку вкласти в це гроші. Тобто, безкоштовно не буде. Другий момент, потрібно владі розуміти, що це коштує грошей, це довгострокова інвестиція, але в це треба вкладати фінанси. Не красти, а саме брати і вкладати, бо якщо сьогодні ми цим не займаємося, то з кожним роком буде складніше і складніше, такі системи дорожчають, теплоресурси теж дорожчають, тобто, ми фактично щороку прямуватимемо все глибше в фінансову яму в питаннях теплоенергетики.

- В першу чергу, порятунок тих, хто тоне, - справа рук тих, хто тоне. Ми повинні зрозуміти, що нам ніхто допомагати не буде, нам ніхто сюди в мішках мільярди везти не буде. Якщо хочемо, робимо самі. Я маю дуже хороший приклад :мені пощастило спілкуватися з ректором Запорізького Національного Університету, я подивився, що вони зробили для теплозаощадження. Весь університет переведений на опалення, яке регулюється з мобільного телефону, кожен корпус, кожна аудиторія. Вони за 5 років роботи змогли знизити оплату комунальних послуг в 2 рази. Це дуже хороший приклад, я думаю, вони завжди відкриті до того, щоб показати, як вони цього досягли. Другий момент - все починається з малого. Найменше в нашому домі - це лампочка. Спілкуючись із директором METRO «Cash and Carry», таких торгових центрів в Україні досить багато, вони до 2016 року запланували поміняти всі свої лампочки з люмінесцентного освітлення на LED. При їх підрахунках, економія буде в 2 рази. Міняємо освітлення - вже маємо суттєву економію. Нам ніхтонічого не винен. Звикаємо до думки, що це коштує грошей, беремо і починаємо з малого.

Юргіс Вілчінскас, керівник відділу преси та інформації представництва Європейського Союзу в Україні:

- Ваш будинок - це ваше майно. Якщо ви живете в будинку, який випускає тепло, в ньому немає хороших вікон, хороших дверей, то ви будете платити дуже високу ціну за тепло. І зараз, коли нові тарифи введені, всі вже відчули нову ціну на електрику та тепло. Отже, потрібно змінювати свій спосіб життя. Є кілька варіантів, як вчинити. Перший варіант - це інвестиція в лічильники. Другий - створювати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Спробувати збирати гроші, щоб зробити свій будинок теплим, міняти дах, двері. Можливо потрібно мешканцям будинку взяти кредити на це. Цей процес не легкий, але багато людей в Європі жили в дуже поганих будинках і їх тепло теж йшло в нікуди, але вони поступово робили інвестиції. Немає різниці, чи ви працюєте,чи ви – пенсіонер, всім потрібно думати, як ви можете заощадити.

- Потрібно зробити кілька кроків. Наприклад, інвестувати в енергоефективність, інвестувати в диверсифікацію джерел, звідки Україна отримує ресурси. Отже, газ не тільки з Росії, його ж можна добути і в Україні або купити у Європі. Чим більше буде варіантів, звідки отримати енергоресурси, тим більше шансів отримати їх дешевше. Ще  потрібно змінити мислення, навіть кожному на своєму рівні можна інвестувати і економити свої власні ресурси. Європейський Союз інвестував 70 мільйонів євро в Україну, в різні програми, гранти, проекти енергетичної ефективності, програми, які надають технічні консультації вашому уряду. Як реформувати енергетичний сектор? У Запоріжжі є проект з реновації центрального опалення, в рамках якого Європейський банк реконструкції та розвитку надає місту кредитну лінію в розмірі 6 мільйонів євро. Європейський Союз разом з  цим кредитом надає свій грант – допомогу, яку не потрібно буде повертати. Тобто ми маємо ситуацію, коли невеликі інвестиції в центральне опалення будуть приносити добрі результати, й окупатимуться в мінімальний строк. Є програми інвестиційних грантів по всій Україні в маленьких містах. Ми інвестуємо в схеми енергетичної ефективності.

- Україна – країна з величезним потенціалом. Це транзитна країна, адже забезпечую транзит газа в Європу. Але Україна також й великий видобувач та виробник газа, адже має ресурси, технології та місце для зберігання цього газу. Перспективи є, але необхідно відкрити цей сектор та зробити його конкурентоздатним.

Реальні приклади з підвищення енергоефективності в Запорізькій області

Село Преображенка, Оріхівського району отримало грант від проекту Єропейского Союзу та програми розвитку ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Вони утеплили сімейну амбулаторію, чим саме зменшили витрати на теплозабезпечення на 25%.  Тут також термомодернізували дитячий садок – замінили старий газовий котел на сучасний, зробили капітальний ремонт системи гарячого водопостачання та встановили сонячні колектори. Завдяки таким інноваціям вони економлять від 30 до 50 кубометрів газу на добу під час опалювального сезону.

Село Камишуваха, Оріхівського району. Тут місцева влада встановила сонячні колектори, завдяки яким освітлюють вулиці села. Змінити ситуацію місцева громада зуміла також за допомогою гранту — встановлення сонячних колекторів обійшлося в 300 тисяч гривень, з них 16 тисяч внесли жителі селища. Цим коштом встановили три сонячних колектори, від яких працює три десятки вуличних ліхтарів.

Село Трояни, Бердянського району буде використовувати енергію вітру для водопостачання. Завдяки таким інноваціям вони економитимуть до 36 тис. грн на рік.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 29 березень, п'ятниця 2024
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок