В дитячому санаторії масове отруєння - оновлено

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
20.07.2017 · 16:50 · переглядів - 5765

Інформацію про масове отруєння в одному з дитячих санаторіїв Бердянська повідомили користувачі мережі Фейсбук на нашій офіційній сторінці. Інформацію про факт отруєння підтвердив головний лікар бердянської лікарні Дмитро Єгоров.


Головний лікар міськлікарні Дмитро Єгоров підтвердив факт отруєння дітей.

Егоров Дмитрий

Факт є. В інфекційному відділенні розгортаються додаткові місця. На даний момент наші лікарі працюють в дитячому санаторії. Інформація про отруєння надійшла сьогодні. Говорити про вид інфекції, поки що рано, необхідно провести бактеорологічний аналіз. Тоді ж буде відомо і про точну кількість постраждалих. Наразі, приблизно 30 дітей потребують медичної допомоги, - повідомив нашій редакції Дмитро Єгоров.

Згідно даних державного реєстру дитячих закладів оздоровлення та відпочинку дитячий заклад санаторного типу «Лазурний» в реєстрі зареєстрований, однак державну атестацію заклад не пройшов. Зв’язатись з адміністрацією дитячого закладу санаторного типу нам не вдалось. Редакція сайту «Бердянськ 24» залишає можливість розміщення офіційного коментаря від керівництва «Лазурного».

У міську лікарню госпіталізовано 22 дитини із дитячого закладу санаторного типу “Лазурний”

За інформацією директора КУ “Бердянське територіторіальне медичне об’єднання” Дмитра Єгорова вночі, 21 липня, швидка допомога доставила в інфекційне відділення міськлікарні 22 дитини молодшого та середнього віку із дитячого закладу санаторного типу “Лазурний”. Стан дітей з позитивною динамікою близький до задовільного. Проводиться моніторинг стану та лікування.

Наразі закладі санаторного типу “Лазурний” працює комісія Держпродспоживслужби.

На сьогодні, 21 липня, на 15:00, у виконкомі запланована нарада з керівниками всіх дитячих оздоровчих закладів з питання дотримання санітарного законодавства. 

Ситуацію щодо масового захворювання дітей в дитячому закладі санаторного типу “Лазурний” розглянула комісія з ТЕБ та НС

Сьогодні, 20 липня, терміново було зібрано засідання постійної міської комісії з питань ТЕБ та НС. Його провів міський голова Володимир Чепурний, на засідання був присутній заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олександр Бабанін. Про ситуацію щодо масового захворювання дітей в дитячому закладі санаторного типу “Лазурний” розповіла завідувач відокремленого підрозділу “Бердянський міськрайонний відділ Державної установи “Запорізькій обласний лабораторний центр МОЗ України Олександра Кікарош. За її повідомленням 19 липня до відділу надійшло повідомлення про захворювання дітей у дитячому закладі санаторного типу “Лазурний”. Бригада спеціалістів з відбору проб, огляду дітей та персоналу виїхала на місце. Було оглянуло 18 дітей. На 20 липня кількість захворілих зросла до 30, тому були розпочати противоєпідеміні заходи під контролем врача-епідеміолога. Результати аналізів проб будуть готові у понеділок, 24 липня, які покажуть джерело захворювання та його природу.

Перед членами комісії виступила директор клінічного санаторію “Лазурний” Людмила Запорожець та повідомила, що знаючи про порушення, які за її словами поступово ліквідуються, та відсутність паспортів на відкриття, керівництвом було прийнято рішення прийняти дітей, оскільки заклад виграв тендер на оздоровлення дітей з Дніпропетровської області.

Всього у закладі знаходиться 261 дитина, захворіло 30, за інформацією лікарів-інфекціоністів стан дітей задовільний. Було прийнято рішення госпіталізувати до міської лікарні для нагляду всіх захворілих. У лікарні підготовлені місця для прийому дітей з урахуванням особливостей захворювання, буде забезпечене необхідне лікування та цілодобове чергування медичного персоналу в інфекційному відділенні.

Тож рішенням комісії було рекомендовано Директору клінічного санаторію “Лазурний” Запорожець Л.А. на підставі листа управління Держпродспоживслужби в м. Бердянськ терміново вирішити питання щодо відселення дітей із дитячого закладу санаторного типу «Лазурний» та його закриття.

Також у найкоротший термін доручено службам виконкому провести нараду з керівниками дитячих оздоровчих закладів з питання дотримання санітарного законодавства у підлеглих закладах. А для відповідного реагування на ситуацію направлені листи до Бердянського відділу поліції ГУ Національної поліції у Запорізькій області та органів прокуратури.

За фактом погіршення здоров’я дітей розпочато перевірку

У Бердянську, в одному з таборів відпочинку, на погіршення самопочуття поскаржилися понад двадцятеро дітлахів. На місці події працює спеціальна комісія, до складу якої ввійшли лікарі та правоохоронці.

В одному з дитячих таборів, розташованих у Бердянську, у період з 15-го по 20-е липня 24 дитини поскаржилося на головний біль та нудоту. Перші симптоми було помічено через чотири дні після початку нової зміни. На теперішній час у таборі працює спеціальна комісія, до складу якої ввійшли медичні працівники та правоохоронці. Спеціалісти встановлюють причину, що призвела до погіршення самопочуття дітлахів. 

Стан дітей задовільний, їх життю нічого не загрожує. Проте всіх, хто відчув тривожні симптоми, буде поміщено під нагляд лікарів.

Розпочато кримінальне провадження за ознаками ст. 325 Кримінального кодексу України (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). 

Триває досудове розслідування, про результати якого буде повідомлено окремо.

Прем'єр-міністр України доручив профільним міністерствам, включно з МВС, вжити заходів за фактом масового отруєння дітей у Бердянську

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив профільним міністерствам, включно з Міністерством внутрішніх справ, вжити заходів за фактом масового отруєння дітей у Бердянську, Запорізька область.

«Прошу невідкладно вжити в установленому порядку вичерпних заходів реагування за фактом масового отруєння дітей в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Лазурний» (м.Бердянськ)», – йдеться у дорученні Глави Уряду. Про результати перевірки Кабінет Міністрів буде проінформовано.

Нагадаємо, понад 30 дітей, що відпочивали у таборі  «Лазурний», звернулися до медиків із ознаками отруєння. За повідомленнями Запорізької ОДА табір працював із порушеннями вимог законодавства і не мав дозволів на надання відповідних послуг.   

Коментар виконкому щодо ситуації у дитячому закладі санаторного типу “Лазурний”

Дитячий заклад санаторного типу “Лазурний” не має дозволу на роботу та проведення оздоровлення і відпочинок дітей.

29.08.2016 року від ПрАТ “Приазовкурорт” було отримано листа щодо внесення до Державного реєстру Дитячий заклад санаторного типу “Лазурний” з початком функціонування з 01.06.2017 року. До початку курортного сезону з керівництвом закладу неодноразово проводилась роз'яснювальна робота щодо підготовки дитячого закладу до функціонування.

Робочою комісією, створеною рішенням виконавчого комітету Бердянської міської ради, проводилось обстеження закладу 22 червня, 07 липня, 14 липня, 17 липня, 19 липня, в ході якого виявлено невідповідність закладу вимогам чинного законодавства в сфері організації дитячого оздоровлення про що свідчать Акти приймання дитячого оздоровчого табору (Форма 318/0) Управління Держпродспоживслужби в м.Бердянську. Зазначені Акти було вручено керівнику закладу.

В результаті чергового обстеження закладу 17 липня в закладі було виявлено дітей, відпочиваючих всупереч Актам приймання дитячого оздоровчого табору, де зазначено про неготовність закладу до прийняття дітей.

Станом на 19.07.2017 проведено чергове обстеження закладу, під час якого в закладі виявлено вже 261 дитина. Під час розмови діти скаржились на некомфортне перебування та неякісне харчування.

Оскільки відповідно до Акту приймання дитячого оздоровчого табору, дитячий заклад санаторного типу “Лазурний” до прийому дітей не готовий, керівництву ДЗСТ “Лазурний” було рекомендовано вивезти дітей до повного усунення недоліків.

На даний час проводиться огляд дітей цього закладу спеціалістами Бердянського лабораторного центру, Управління Держпродспоживслужби в м.Бердянську спільно із спеціалістами міської лікарні. До міської лікарні не проводилась госпіталізація дітей до вивчення необхідності в цьому заході.

Про дану проблему проінформовано Бердянській відділ поліції, Бердянську місцеву прокуратуру, Департамент соціального захисту населення Запорізької ОДА, Директора Департаменту охорони здоров'я Запорізької ОДА.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок