Інформація служби зайнятості роботодавцям.

По матеріалам Бердянского центра занятости
17.10.2017 · 14:31 · переглядів - 768

Державна служба зайнятості - це активний посередник на ринку праці між роботодавцями і шукачами роботи, який на безоплатній основі надає послуги із пошуку підходящої роботи та підбору персоналу, а також соціальні послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття та здійснює виплату матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою роботи.

Інформація служби зайнятості роботодавцям.

Усі нові підприємства, які з’являються на ринку праці, закріплюються за спеціалістами відділу взаємодії з роботодавцями, маючи за мету забезпечення партнерських стосунків з конкретним підприємством. Фахівці служби зайнятості проводять активну роботу щодо легалізації зайнятості, організовують інформаційно-роз’яснювальну роботу серед роботодавців про їх відповідальність за порушення законодавства з питань праці громадян України та іноземців шляхом:

  • проведення особистих зустрічей з роботодавцями;
  • проведення спеціалізованих тематичних семінарів для роботодавців з залученням працівників територіальних органів Держпраці та УПтСЗН (за домовленістю).

Відповідно до п. 4 частини 3 ст. 50 Закону України «Про зайнятість населення», роботодавці зобов’язані своєчасно та в повному обсязі у порядку, затвердженому державною службою зайнятості, за погодженням з центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики у галузі статистики, подавати до державної служби зайнятості, інформацію про:

  • інформацію про попит на робочу силу (звіт 3-ПН), форма та порядок подання якої змінилися, згідно Наказу Міністерства соціальної політики України від 05.12.2016 р. № 1476 (набув чинності 07.02.2017 р.);
  • заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівниківпідприємства, установи, організації незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення (звіт 4-ПН);

Відповідно до чинного Закону «Про зайнятість населення» роботодавці самостійно розраховують квоту,  з урахуванням чисельності громадян, які на умовах повної зайнятості вже працюють на підприємствах, в установах та організаціях і належать до таких, що неконкурентоспроможні на ринку праці (крім інвалідів), та забезпечують їх працевлаштування самостійно.Відповідно до частини 3 ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавець, підприємство якого налічує понад 20 осіб,подає до центру зайнятості звітодин раз на рік до 1 лютого, про розмір 5 % квоти серед середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.

В умовах недостатньої кількості наявних вакансій альтернативою постійній зайнятості є тимчасова зайнятість громадян. З метою матеріальної підтримки в період пошуку роботи державна служба зайнятості залучає безробітних до громадських та інших робіт тимчасового характеру. Для організації робіт на тимчасові робочі місця не можуть бути використані постійні робочі місця та вакансії. У разі залучення зареєстрованих безробітних до громадських робіт фінансування організації таких робіт здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів та Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Фінансування організації тимчасових робіт здійснюється за рахунок коштів роботодавців та інших не заборонених законодавством джерел. З безробітними, які залучаються до виконання громадських та тимчасових робіт, укладаються трудові договори на строк, що сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів.

Бердянським міським центром зайнятості постійно проводяться ярмарки та міні-ярмарки вакансій на замовлення роботодавців для підбору кандидатів серед зареєстрованих безробітних на вакантні посади на підприємстві.

Державна служба зайнятості здійснює фінансову підтримку роботодавців у створенні нових робочих місць. Створюючи нові робочі місця та працевлаштовуючи на них соціально незахищених безробітних, роботодавець має право на компенсацію єдиного внеску на соціальне страхування. Компенсація також здійснюється суб'єктам малого підприємництва, які створюють нові робочі місця у пріоритетних галузях економіки та працевлаштовують на них зареєстрованих безробітних. Також, служба зайнятості може в продовж шести місяців компенсувати єдиний внесок і заробітну плату за прийняту внутрішньо переміщену особу із зони АТО.

На кінець зауважимо, що всі послуги служби зайнятості безкоштовні! Служба зайнятості Ваш помічник на ринку праці!




Останні новини Бердянська
сьогодні, 16 квітень, вівторок 2024
вчора, 15 квітень, понеділок 2024
13 квітень, субота 2024
12 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок