В Бердянську забезпечують екіпаж судна «Норд» усім необхідним

По матеріалам прес-служби ДПСУ
04.04.2018 · 15:45 · переглядів - 2787

Як уже повідомлялося, 25 березня цього року в частині українських вод Азовського моря корабель Морської охорони Держприкордонслужби затримав риболовецьке судно-порушника під прапором РФ

В Бердянську забезпечують екіпаж судна «Норд» усім необхідним

Як уже повідомлялося, 25 березня цього року в частині українських вод Азовського моря корабель Морської охорони Держприкордонслужби затримав риболовецьке судно-порушника під прапором Російської Федерації. Судно «НОРД»  зупинено за 15 миль від Обіточної коси. На борту знаходився екіпаж з 10 осіб. Крім того, в ході огляду судна виявлено трал для лову риби та 5,7 тонн морепродуктів.

За результатами перевірки виявлено факти порушення капітаном і членами суднокоманди порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї і незаконного ведення рибного промислу в акваторії Азовського моря. 

Крім того, капітан судна «НОРД» і члени суднокоманди надали для перевірки недійсні суднові (вантажні) та паспортні документи, видані органами на тимчасово окупованій території, діяльність яких є незаконною.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-який акт (рішення, документи) щодо реєстрації риболовецького судна СЧС «НОРД», видані органами та/або особами на тимчасово окупованій території, українською стороною не визнаються і не створюють жодних правових наслідків.

Окрім цього судно «НОРД» є українським (порт реєстрації – Керч) і члени суднокоманди, попередньо, також є громадянами України, а тому доступ до нього посадових осіб російських дипломатичних установ не передбачено, адже норми Консульської Конвенції між Україною і Російською Федерацією від 15 січня 1993 року, на які посилається російська сторона, можуть застосовуватися до міждержавних відносин стосовно суден виключно акредитуючої держави.

Наразі на судно «НОРД» накладено арешт. Члени судокоманди перебувають в статусі не пропущених через державний кордон України. В той же час українська сторона докладає усіх зусиль, аби забезпечити екіпаж усім необхідним. Зокрема, судно «НОРД» підключено до промислового електроживлення Бердянського МТП, забезпечено доступ адвокатів до членів суднокоманди та право на захист екіпажу, а також надано продукти харчування, медикаменти та інші необхідні речі.

В ситуації, яка склалася навколо судна «Норд», українська сторона і надалі робитиме усе можливе, аби забезпечити дотримання гарантованих прав та свобод для екіпажу судна, а також неухильне виконання вимог вітчизняного та міжнародного законодавства в контексті незаконно анексованої території півострову Крим.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок