В Бердянську викрили незаконний вилов риби особливо цінних видів на суму 433 тис. грн.

По матеріалам пресс-службы прокуратуры
16.04.2018 · 11:02 · переглядів - 3190

11 квітня 2018 року співробітником 2-го сектору міжрайонного оперативно-розшукового відділу на Бердянській косі виявлено катер, у якому знаходилось троє мешканців Бердянська, знаряддя лову (3 сітки) та 50 особин риби «Азовський калкан»

В Бердянську викрили незаконний вилов риби особливо цінних видів на суму 433 тис. грн.

У вересні минулого року за ініціативи очільника прокуратури Запорізької області, спільно із працівниками ГУ Національної поліції в області, було створено міжвідомчу робочу групу, основними завданнями якої є забезпечення розкриття та ефективного розслідування злочинів проти довкілля, у тому числі за фактами незаконного зайняття рибним або іншим водним добувним промислом.

За результатами проведеної у грудні 2017 року під головуванням прокурора Запорізької області координаційної наради керівників правоохоронних органів регіону, було встановлено фактичну бездіяльність Азовського басейнового управління Державного агентства рибного господарства у виконанні покладених на орган державного нагляду і контролю завдань. За ініціативи прокуратури області перед керівником Держагенства рибного господарства Генеральним прокурором ініційовано питання про звільнення очільника вказаного Управління з займаної посади. На цей час останнього відсторонено від виконання службових обов'язків, у зв’язку із проведенням службового розслідування.

Проблемні питання стану протидії злочинам проти довкілля у березні 2018 року під головуванням прокурора області обговорено на міжвідомчій нараді керівників правоохоронних органів, постановою якої визначено конкретні заходи до покращання діяльності на вказаному пріоритетному напрямі.

За наведеним фактом правоохоронці внесли відомості до ЄРДР та розпочали досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 249 Кримінального кодексу України – незаконне зайняття рибним промислом.

З метою повного і всебічного дослідження обставин провадження, враховуючи діючу заборону на вилов водних живих ресурсів, слідчим за погодженням із процесуальним керівником – прокурором Бердянської місцевої прокуратури до Бердянського міськрайонного суду подано обґрунтоване клопотання про проведення обшуку у будівлі, де зберігалась незаконно виловлена риба, натомість у його задоволенні без належного мотивування та посилання на фактичні обставини події злочину, слідчим суддею відмовлено.

Усвідомлюючи значення події, за умови належної організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням, слідчим, із дотриманням вимог кримінального процесуального законодавства, проведено огляд вищевказаної будівлі під час якого вилучено докази протиправної діяльності - 7 сіток та рибу особливо цінних видів, занесених до Червоної книги України (осетр, севрюга, піленгас).

Відтак зловмисники незаконно виловили особливо цінні види риби в період нересту на суму близько 433 тис. грн.

На цей час до міськрайонного суду вже скеровані клопотання щодо винесення ухвал про підтвердження законності проведеної слідчої дії та накладення арешту на вилучене майно.

Наразі досудове розслідування триває, його хід перебуває на контролі прокуратури області. Слідчим та процесуальним керівником вживаються заходи до встановлення всіх осіб, причетних до скоєння злочину.

Комплекс ужитих заходів сприяв налагодженню плідної співпраці всіх компетентних органів правопорядку області у виявленні відповідних кримінальних правопорушень, належному їх документуванні і розслідуванні, щоб жодна особа, причетна до їх вчинення, не уникнула встановленої законом відповідальності.

Зокрема, 11 квітня 2018 року співробітником 2-го сектору міжрайонного оперативно-розшукового відділу з місцем дислокації населений пункт Бердянськ оперативно-розшукового управління Азово-Чорноморського регіонального управління на Бердянській косі виявлено катер, у якому знаходилось троє мешканців Бердянська, знаряддя лову (3 сітки) та 50 особин риби «Азовський калкан». При перевірці дозвільних документів у прикордонника виникли об’єктивні сумніви щодо місяця здійснення лову. Крім цього, останнім органу слідства Бердянського ВП ГУ НП в області повідомлено, що вказані особи переносили декілька мішків із рибою до будівлі, розташованої на Бердянській косі, але надати пояснення щодо їх вмісту відмовились.




Останні новини Бердянська
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024
16 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок