Про комерційний облік теплової енергії

По матеріалам пресс-службы исполкома
18.04.2018 · 16:26 · переглядів - 1378

Одним з питань порядку денного апаратної наради при міському голові, яка відбулася учора, 17 квітня, був комерційний облік теплової енергії. Про те як саме він здійснюється і на підставі яких нормативно-правових актів, розповів голова правління ПРАТ «БПТМ» Юрій Літовченко.

Про комерційний облік теплової енергії

Як поінформував Юрій Анатолійович, 22.06.2017 р. Верховна рада прийняла Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який набув чинності 02.08.2017 р.

Згідно з положеннями статті 1 цього закону, підприємство ПРАТ «БПТМ» визначено як оператор зовнішніх інженерних мереж теплопостачання.

Завершальними та перехідними положеннями цього закону передбачене обов'язкове оснащення усіх будівель, приєднаних до зовнішніх інженерних мереж вузлами комерційного обліку теплової енергії (до 02.08.2018 р.)

Згідно зі статтею 3, оператор зовнішніх інженерних мереж не менше ніж за 2 місяці до встановлення вузла комерційного обліку сповіщає власників (співвласників) будинку про намір встановити такий вузол обліку.

Власник (співвласник) будинку протягом двох місяців має право сповіщати оператора зовнішніх інженерних мереж (на вибір) про:

  • згоду на встановлення вузла комерційного обліку на запропонованих оператором зовнішніх інженерних мереж умовах (на сьогоднішній день встановлення приладів обліку здійснюється за рахунок інвестпрограми підприємства);
  • наміри узгодити з оператором зовнішніх інженерних мереж умови встановлення вузла комерційного обліку, що відрізняються від запропонованих;
  • наміри самостійно обладнати будинок вузлом комерційного обліку у встановленому законодавством порядку.

Тобто існує лише 3 види повідомлень, відмова від встановлення вузла обліку не передбачена.

Якщо протягом 2 місяців власники (співвласники) не надіслали відповідного повідомлення оператору зовнішніх інженерних мереж, то оснащення будівлі вузлом комерційного обліку здійснюється оператором зовнішніх інженерних мереж.

Відповідальність за збереження та цілісність вузлів комерційного обліку покладається на власника (співвласника) будівлі (її частини), де вони встановлені, або за договором на визначену власником (співвласником) іншу особу.

Встановлені вузли комерційного обліку приймаються на абонентський облік протягом 14 календарних днів.

При цьому за обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку законом передбачена щомісячна плата оператору зовнішніх інженерних мереж у вигляді внесків. Розмір оплати буде встановлюватися для кожного будинку окремо на підставі рішення виконкому (ст. 6). Внески за обслуговування та заміну вузлів обліку сплачуються в залежності від того, хто придбав вузол обліку. Тобто закон регламентує, що обслуговування та заміна (у подальшому) буде здійснюватися лише оператором зовнішніх інженерних мереж за рахунок внесків.

Проте на сьогодні Кабінетом Міністрів поки що не прийнятий порядок інформування про встановлення вузла комерційного обліку, тому підприємство відправляє повідомлення, складені з урахуванням звичаїв ділового обороту.

Крім того, Мінрегіоном розроблюються, проте наразі ще не прийняті порядок оснащення будівель вузлами комерційного обліку та Методика визначення розміру внесків. Щодо даних методик підприємство відправляло до Мін регіону свої пропозиції та зауваження. Також на сьогодні поки що навіть не розроблено нову методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Хоча закон зобов'язував і Кабмін, і Мін регіон прийняти вищезазначені нормативно-правові акти до 02.02.2018 р.

Також, згідно зі статтею 4 даного закону, встановлено, що усі власники (співвласники) будівель (приміщень у них) зобов'язані забезпечити оснащення приміщень у них вузлами розподільного обліку протягом 3 років (до 02.08.2020).

Закон визначає, що право доступу, де встановлено вузол обліку, мають:

  • оператор зовнішніх інженерних мереж для проведення їх обслуговування та/або заміни, а також для зняття показників;
  • виконавець комунальної послуги для перевірки збереження вузлів обліку та зняття їх показників;
  • уповноважена посадова особа органів ліцензування, органів місцевого самоврядування для перевірки наявності, функціонування та контролю правильності зняття показників засобів вимірювальної техніки;
  • власники (співвласники) будівлі або їхній представник для перевірки збереження та зняття показників.

Зняття показників вузлів комерційного обліку здійснюється щомісячно виконавцем комунальної послуги за присутності споживача або представника (представника ОСББ, управителя багатоквартирного будинку), якщо інше не передбачено договором. Також показники можуть зніматися за допомогою систем дистанційного зняття показників, при цьому зняття може здійснюватися без споживача або його представника (ст.11).

Якщо споживачем (його представником) не забезпечується допуск до вузла обліку виконавця послуг для зняття показників, то виконавцем послуг протягом 3 місяців приймається середньодобове споживання за попередній опалювальний період. Після завершення цих трьох місяців розрахунки здійснюються як зі споживачем без приладу обліку. Після надання показників споживачам здійснюється перерахунок.

При цьому в Кодексі України про адміністративні правопорушення міститься стаття, що передбачає накладання штрафів за не допуск до вузла обліку теплової енергії представників виконавця комунальних послуг, оператора зовнішніх інженерних мереж (на фізичну особу 850 – 2550 грн, на посадових осіб – 3400 – 4250 грн). Накладання штрафів здійснюється на підставі рішення суду.




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок