Про сплату земельного податку, податку на нерухоме майно та туристичного збору

По матеріалам пресс-службы исполкома
14.08.2018 · 14:29 · переглядів - 1664

Інформацію щодо цих питань надала на сьогоднішній апаратній нараді при міському голові начальник Бердянського управління Державної фіскальної служби Оксана Фьодорова.

Про сплату земельного податку, податку на нерухоме майно та туристичного збору

Так, за інформацією Оксани Володимирівни, наразі триває строк сплати по цими податками. На теперішній час, надійшло вже плати за землю у розмірі 6 млн 700 тис. грн та податку на нерухомість — більше 1 млн грн. Платниками плати за землю з фізичних осіб є фізичні особи-підприємці та громадяни. Фізичні особи-підприємці щорічно надають декларацію (до 20 лютого) та сплачують щомісячно нараховані зобов’язання. Так, до міста Бердянськ у 2018 році подано 503 декларації та задекларовано більше 7 млн грн. Що ж до громадян, то, на теперішній час, у Бердянському управлінні обліковуються 4697 фізичних осіб, яким податкові органи сформували та надіслали податкові повідомлення-рішення на суму більше 4 млн грн. Загальна сума нарахованого податку плати за землю складає 11 млн 400 гривень; очікується, що ці кошти надійдуть до кінця року. Плата за землю — це обов’язковий платіж, що входить до складу податку на майно та сплачується до місцевого бюджету. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру або договір оренди. Ставка податку на землю у 2018 році складає 1% та 0,3% для житлового фонду. Кінцевий термін сплати громадянами цього податку — 28 серпня.

Щодо податку на нерухоме майно: на обліку в Бердянську знаходиться 3822 фізичні особи, яким сформовано та надіслано 4237 податкових повідомлень-рішень на суму 1 млн 600 грн. Платниками є власники житлової та не житлової нерухомості. Нарахування та сплата податку здійснюються у 2018 році за 2017 рік. Відповідно до рішення Бердянської міської ради №85 від 23.02.2017 року, фізичні особи сплачують податок у таких розмірах: 0,1% від мінімальної заробітної плати для житлової нерухомості ( це складає 3 грн 20 коп. за 1м2) та 0,25% від мінімальної заробітної плати — для не житлової нерухомості (це 8 грн за 1 м2).

Оксана Володимирівна нагадала власникам житлової нерухомості, що, відповідно до податкового кодексу, встановлені податкові пільги, в залежності від кількості квадратних метрів. Це для квартир 60 м2, для житлових будинків — 120 м2 і, у разі одночасного перебування у власності житлових будинків та квартир, — 180 м2.

Якщо загальна площа об’єкта нерухомості у громадянина перевищує 300м2 (для квартир) і 500 м2 (для будинків) — він додатково сплачує 25000 грн. На сьогодні на обліку Бердянського управління Державної фіскальної служби є 10 таких платників, яким сформовано зобов’язання на суму більше 256 тис. грн.

Також Оксана Фьодорова звернулася до всіх громадян, які є платниками податку на нерухомість та плати за землю, із попередженням не зволікати та своєчасно і у повному обсязі сплатити ці податки. У разі несплати нарахованих податкових зобов’язань, якщо вони перевищують розмір 1020 грн, податкові органи здійснюють засоби примусового стягнення.

Також повідомила Оксана Володимирівна і про перебіг отримання туристичного збору. У Бердянському управлінні обліковується 235 платників названого податку (64 юридичні та 181 фізична особа). З початку 2018 року до місцевого бюджету вже надійшло 270 тисяч гривень, що на 65 тисяч більше, ніж у попередні періоди. Найбільша сума надходжень очікується за результатами 3 кварталу, на який припадає пік курортного сезону. Строк подачі звітності щодо третього кварталу та строк сплати припадає на листопад 2018 року.

Туристичний збір це також місцевий податок, який спрямовується до місцевого бюджету. Платниками збору є громадяни, а справляння здійснюються податковими агентами. Якими виступають готелі, санаторно-курортні заклади. Ставка збору у 2018 році, прийнята Бердянською міською радою, складає 1% від вартості проживання. До вартості проживання не включаються витрати з харчування та побутові послуги. Бердянським управлінням постійно проводиться моніторинг та зіставлення кількості ліжкомісць та середньої вартості проживання у готелях. „Звертаюсь до платників з проханням надавати достовірні дані у звітах з туристичного збору та у курортний період задекларувати наявні обсяги, не виводячи їх за об’єкти оподаткування” — підсумувала свою доповідь Оксана Фьодорова.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 26 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок