МАФія безсмертна! Декілька приголомшливих фактів про організацію ярмарку в 2018-му році

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
15.09.2018 · 20:10 · переглядів - 5852

За останнє десятиріччя — невід'ємною частиною набережної та Азовського проспекту стали МАФи. Влада змінюється, а торгові споруди залишаються. В цьому році міська влада відзначилась не баченою до цього зухвалістю — поряд з офіційно реалізованими об'єктами ярмарку, з'являлись точки без документів, в обхід затвердженої схеми. Детальніше — в матеріалі.

МАФія безсмертна! Декілька приголомшливих фактів про організацію ярмарку в 2018-му році

Для максимальної об'єктивності, відзначимо — не зважаючи на те, що нині діюча міська влада жодним чином не виконала передвиборчих обіцянок і не ліквідувала базар в центрі міста, в попередні роки було здійснено спробу впорядкувати хаос на набережній та проспекті. Для цього було запроваджено ярмарок із затвердженням відповідної схеми розміщення тимчасових споруд. Основна ідея полягала в тому, щоб підприємці міста мали рівні можливості для набуття права ведення підприємницької діяльності в найбільш привабливій частині міста. Ідея і підхід, дійсно, не погані. Процедурні питання та правові колізії — опустимо. Про це вже було написано і сказано не один раз. Детальніше зупинимось на організації ярмарку в 2018-му році.

Як і в попередні два роки об'єкти ярмарку реалізовувались на аукціонах. За інформацією Володимира Чепурного в цьому році до міського бюджету від ярмарку надійшло понад 5 мільйонів гривень. Однак, впродовж літа, групи підприємців час від часу публічно обвинувачували міську владу в нерівноцінному підході до суб'єктів підприємницької діяльності. Про це було написано і в соціальних мережах і навіть заявлялось на засіданні депутатської комісії з питань регуляторної політики, підприємницької діяльності та законності наприкінці липня.

Тепер детальніше зупинимось на конкретних прикладах торгових об'єктів, які, на нашу думку, функціонували незаконно, напівлегально чи за “кришування” чиновників мерії.

Торговельна точка на перехресті пр. Азовського та вул. Лютеранської - №2/45. Відповідно до схеми проведення ярмарку та розміщення ярмаркових об'єктів за адресою  пр. Азовський-вул. Лютеранська - №2/45 — ярмарковий об'єкт відсутній! По факту влітку там успішно функціонував літній майданчик та тимчасова споруда.

Первая точка

Двічі ми звертались до мерії з інформаційними запитами для роз'яснення, на якій підставі в зоні ярмарку функціонує МАФ, якого не має на схемі. Нам відповіли, що на даному місці розташовується ярмарковий об'єкт — літній майданчик. Підстава — договір на здійснення діяльності в ярмарковому об'єкті. Загальна сума надходжень до бюджету в 2018 році склала 4370,63 грн.

запрос

запрос

В пункті 2.20. Положення визначено наступне:

пункт 2 20

Тобто, і в офіційних відповідях мерії, і в Положенні наголошується, що дана точка є ярмарковим об'єктом. Схема розміщення тимчасових споруд (див. скрін вище) це спростовує. Навіть, якщо абстрагуватись від схеми і звернути увагу на вартість розміщення літнього майданчику прямо на проспекті — за 4 тисячі гривень (!), стане зрозуміло, що сума мала б бути в 5-10 разів вищою! Більше того, на якій підставі в цьому місці розташувався саме “літній майданчик”, адже стаціонарного об'єкту тут немає, а функціонує тимчасова споруда?

Рухаємось далі — Приморська площа та сонячний годинник

Міський голова Володимир Чепурний неодноразово публічно заявляв, що на площі не буде жодного МАФу. В цьому році заяви мера розійшлись з реальністю — тимчасові споруди успішно працювали.

Мафы

Офіційна відповідь з мерії про підстави розміщення вказаних тимчасових споруд — приголомшує! Як виявилось підстави для їх розміщення відсутні. В такому разі було б логічно, адміністративному відділу скласти  протоколи на власника споруд, а потім демонтувати їх. Однак і з наступної відповіді з виконкому стає зрозуміло, що навіть адмінпротоколи не складались!

запрос

запрос

Наведені дані одразу наводять на думку про наявність корупційних діянь. Однак, якщо в попередньому випадку і в подальших прикладах, про які йтиметься нижче, є приводи вбачати корупцію, то в даній ситуації обставини дещо інакші. За нашими даними МАФи на Приморській площі мають відношення до громадського активіста Івана Харченко, який два останніх роки в судах успішно доводить своє право виставляти тимчасові споруди в центрі міста, на основі наявних у нього документів.

Тобто виконком продовжує наполягати, що тимчасові споруди на Приморській площі розташовані незаконно і поряд із цим, не вчиняються жодні дії для їх демонтажу. Така позиція — ніщо інше, як прояв слабості та нерішучості чиновників, які відповідальні за ярмарок. Для Івана Харченко два роки боротьби завершились безумовною перемогою і повною капітуляцією всієї “корпорації”.

Тепер найцікавіше! Попередні відомості — просто квіточки, в порівнянні з двома наступними прикладами!

Перехрестя вул. Горького та просп. Східного — Пєски. На цій території розташовується, так званий, рибний ринок. Згідно Схеми розміщення тимчасових споруд, на цій території мають розміщуватись три ярмаркових точки, що були розіграні на аукціоні в поточному році.

Схема 2

По факту на цій ділянці впродовж літа працювали до десяти МАФів! В мерії підтвердили, що офіційно тут працюють  три ярмаркових об'єкти. За їх реалізацію до бюджету міста надійшло 112 тисяч гривень. Виходить, що решта тимчасових споруд тут працює незаконно. Однак адміністративних протоколів по жодному з них не було складено.

запрос

запрос

Тобто, впродовж всього літа, мерія не бачила, що в цьому місці замість трьох МАФів їх функціонувало в 3 рази більше. Деякі з них — навіть зі столиками...

Коллаж

КоллажНайбільший і найдорожчий об'єкт - “Р-8”

В районі старого колеса огляду все літо успішно функціонував ігровий зал. За площею це один з найбільших об'єктів ярмарку.

мафы

Згідно схеми розміщення тимчасових споруд, даному об'єкту присвоєно назву Р-8.

схема

Найцікавіше полягає в тому, що незважаючи на фактичне розташування цілісного об'єкту, як і позначено на схемі, в мерії наполягають, що ярмарковий об'єкт Р-8 — відсутній! Відповідно і кошти за нього до міського бюджету не надходили.

запрос

запрос

запрос

Однак, наявність ярмаркового об'єкту Р-8, окрім схеми розміщення тимчасових споруд, фактичної наявності тимчасової споруди на вулиці Горького в районі старого колеса огляду, підтверджують протоколи проведення аукціонних торгів №1 від 5-го червня, №4 від 22-го травня, №25 від 8-го травня.

запрос

запрос

запрос

На всіх трьох торгах об'єкт Р-8 не було реалізовано. Таким чином, на цьому місці не може розташовуватись тимчасова споруда. Однак, всупереч всьому МАФ успішно відпрацював сезон. Якщо один з найбільших об'єктів ярмарку не було реалізовано, до бюджету не надійшли сотні тисяч гривень, а ТС працювала — де осіли ці кошти?

Окрім наведених прикладів, впродовж всього сезону успішно функціонували малі об'єкти — з продажу солодкої вати, коктейлів, виносних столів з сувенірами та ін. продукцією, які також не були передбачені на схемі. Скільки було продано об'єктів на аукціоні розміром 1х1, 2х2 метри в мерії нам не відповіли, проігнорувавши наш запит.

Таким чином, враховуючи наведені факти, можемо припустити, що в 2018-му році в кишенях місцевих можновладців осів, приблизно, 1 мільйон гривень. Відповідну суму недоотримав місцевий бюджет. Непогано попрацювали...

Тэги: МАФ



Останні новини Бердянська
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024
16 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок