Від Трохима Зіньківського до потужного сучасного просвітницького руху у Бердянську

По матеріалам пресс-службы исполкома
24.09.2018 · 10:04 · переглядів - 773

В Україні на державному рівні протягом 2018 року відзначається 150-а річниця з моменту створення культурно-освітньої громадської організації «Просвіта», з лав якої вийшли видатні вчені, письменники, на її базі створювались українські наукові школи, культурницькі осередки.

Від Трохима Зіньківського до потужного сучасного просвітницького руху у Бердянську

21 вересня за сприяння Бердянської міської влади просвітяни міста також відзначили 150-річчя ВГО «Товариство Просвіта ім. Тараса Шевченка». У заходах взяли участь науковці, освітяни, працівники культури, військові, волонтери, ветерани АТО, громадські організації національно-патріотичного спрямування “Українська громада”, “Рух захисту української мови”, тов. по вивченню української мови, “Легіон Свободи”, “Яворина” і “Сокіл”, Українське вільне козацтво.

Так, 21 вересня зранку відбулося вшанування загиблих бердянців за свободу і незалежність України і покладання квітів до стенду “Герої не вмирають”, що розташований на першому поверсі міськвиконкому, до меморіальної дошки Трохиму Зіньківському на будівлі ЗОШ №9, до пам'ятників і могил братів Зіньківських, бюсту Т.Г. Шевченка у БДПУ.

У Центральній бібліотеці відбулася зустріч членів товариства Просвіта, вчителів історії шкіл і гімназій міста, працівників Центральної бібліотечної системи, студентів з кандидатом історичних наук, директором Запорізького науково-дослідного Центру “Спадщина” Юрієм Щуром з питань історичного шляху товариства «Просвіта», діяльності ОУН і УПА у Запорізькому краї і Бердянщині.

Взяли участь просвітяни також у зустрічі з волонтерами ГО «Наші Атланти» (БДПУ), у відкритті й освячені нового храму Українського Греко-Католицької Церкви по вул. Адама Міцкевича, 37А.

Під час просвітницьких тематичних заходів відбулися презентації від авторів нових книг: засновники ГО «Наші атланти» Степан Герилів і Анетта Омельченко презентували 4-ту книгу про волонтерську діяльність; науковець із Запоріжжя Юрій Щур свою чергову книгу про діяльності ОУН і УПА у Запорізькому краї і Бердянщині; доктор педагогічних наук, професор, учасник Революції Гідності Ганна Токмань - книгу про Майдан і події під час Революції Гідності; заступник голови тов. з вивчення української мови Олександр Змієвський розповів про свою книжку “Імена, поверненні із забуття” щодо злочинів комуністичного режиму проти України.

Завершились ювілейні заходи у художньому музеї, де були проведені урочисті збори і святковий концерт за участю науковців, краєзнавців з Києва, Київської області, Дніпра, Запоріжжя і Бердянська. Взяли участь також представники міської влади, працівники бібліотек, вчителі української мови міських навчальних закладів, студенти і громадськість. Учасники заходу заспівали Державний Гімн України та вшанували хвилиною мовчання загиблих захисників всіх поколінь за свободу і незалежність України.

Виступаючі на урочистих зборах доктор філологічних наук, професор Сидір Кіраль, доктор педагогічних наук, професор Ганна Леонідівна Токмань, депутат Бердянської міської ради трьох скликань Василь Кайда, просвітяни Володимир Пилипенко, Олександр Змієвський, Віталій Майборода, Іван Іванченко згадували Трохима і Костянтина Зіньківських, Івана і Петра Гончаренків, Василя Кравченка, Миколу Холявку, Емілію Волоцьку і багато інших імен подвижників національної справи, які жертовно працювали на українській ниві, проявляли справжній героїзм і самовідданість у національно-визвольній боротьбі, формуванні національної свідомості, вихованні патріотизму, гартуванні українського духу.

Під час святкового заходу народна хорова капела “Промінь” (художній керівник Іван Іванченко) виконала молитву за Україну та «Щедрик», а весь зал заспівав з капелою пісню «Червона рута».

Професор Ігор Лиман, лідери національно-патріотичних організацій під час своїх виступів закликали до єдності, обіцяли і надалі популяризувати і боронити українську мову, відроджувати українську національно-патріотичну свідомість.

Від міської влади просвітян привітали представник відділу організаційної роботи та внутрішньої політики Ігор Зубрицький, завідувач методичним кабінетом міського відділу освіти Наталя Скиртач і директор ЦБС, волонтер української армії Галина Гусак. Посадовці передали пам’ятні подарунки від міського голови активним просвітянам, побажали міцного козацького здоров'я, незламності українського духу і натхнення на просвітянській ниві. А також подякували науковцям, громадськості, працівникам освіти і культури за спільну підготовку і реалізацію у місті Програми розвитку і функціонування української мови в м. Бердянську.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 29 березень, п'ятниця 2024
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок