Минув рік. Обіцяний аналіз пасажиропотоку досі не проведено

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
20.03.2019 · 11:39 · переглядів - 884

Однак влада наполягає — це пріоритетне питання. Так, аналіз пасажиропотоку в місті Бердянськ планується включити в Програму розвитку пасажирського транспорту на 2019 — 2023 роки

Минув рік. Обіцяний аналіз пасажиропотоку досі не проведено

Трохи більше року минуло з моменту останнього підвищення тарифу на проїзд в громадському транспорті. Тривалі суперечки з приводу необґрунтованості розрахунків, які надали перевізники через відсутність даних про пасажиропотік на міських маршрутах, завершились черговим ростом цін на проїзд. Містянам так і не продемонстрували чіткий алгоритм формування тарифу в 6 гривень, обмежившись середнім показником наповнюваності транспортних засобів, відповідно до їх паспортних характеристик. Під час круглих столів, на затвердженні регуляторного акту, від керівництва міста лунали заяви, що аналіз пасажиропотоку провести необхідно.

В останнє в Бердянську аналізували пасажиропотік близько 8 років тому. За цей період структура пасажиропотоку, майже напевно, суттєво змінилась. Проведення ґрунтовного дослідження дасть змогу зрозуміти реальний стан речей — наскільки вигідний існуючий тариф. Чи дійсно при вартості проїзду в 6 гривень перевізники мають лише 5% рентабельності, як це визначено в розрахунках підприємців. Чи дійсно при наданні 50% знижки на проїзд маршрутники несуть суттєві збитки, які конче необхідно компенсовувати з міського бюджету і навіть збільшувати річну суму. До речі, на даний момент, у виконкому готують новий акт, згідно якого приватним перевізникам з міського бюджету збільшать розмір компенсації за соціальне навантаження.

На ці та ряд інших питань знайти відповідь допоможе аналіз пасажиропотоку. Не зважаючи на необхідність проведення такого дослідження, в мерії не дуже поспішають замовляти послуги експертів. Як нам повідомила начальник транспортного відділу Ірина Удовиченко, фахівці транспортного відділу проаналізували, хто може провести наукове дослідження. В результаті аналізу визначено, що запорізькі науковці можуть провести цю роботу приблизно за 200 тисяч гривень.

 - Питання проведення аналізу пасажиропотоку в Бердянську перебуває в стадії вирішення. Зараз ми готуємо Програму розвитку автомобільного транспорту на 2019- 2023 роки, куди плануємо включити пункт із замовлення даного дослідження. На даний момент гострої необхідності такого дослідження немає, оскільки питання про підвищення тарифу не стоїть, а якби й виникла така необхідність, законодавство дозволяє нам затвердити новий тариф на основі розрахунків перевізників, - повідомила Ірина Удовиченко.

Не зважаючи на позицію транспортного відділу, враховуючи останні необережні заяви самих перевізників, про їх готовність знизити тариф до 4-х гривень за умови монетизації пільг, ми продовжуємо наполягати про необґрунтованість тарифу в 6 гривень. Перспектива проведення аналізу пасажиропотоку в найближчі 4 роки виглядає дуже сумнівною, особливо в контексті намірів збільшення компенсації з міського бюджету на потреби перевізників. Закликаємо мера Володимира Чепурного взяти під особистий контроль реалізацію обіцянок своїх підлеглих і виконати власні передвиборчі обіцянки і запевнення вже в якості міського голови про рішучий намір навести порядок в сфері громадських перевезень. Першим кроком в цьому надскладному процесі має стати аналіз пасажиропотоку.




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок