Нацбанк випустив обмежений обсяг електронної гривні

По матеріалам НВ.Бізнес
05.06.2019 · 09:10 · переглядів - 283

Національний банк продовжить вивчати можливість випуску власної цифрової валюти — електронної гривні

Нацбанк випустив обмежений обсяг електронної гривні

Про це повідомляє прес-служба регулятора в Facebook.

НБУ провів пілотний проект, в рамках якого проаналізував міжнародний досвід, досліджував правові аспекти, макроекономічний ефект і опрацьовував оптимальні варіанти бізнес-моделі поводження електронної гривні.

 - Паралельно з теоретичним вивченням проект Національного банку включав і практичну частину. У межах випробовування технології блокчейн-платформи в обіг було випущено обмежений обсяг е-гривні, операції з використанням якої тестувалися робочими групами за участі Національного банку, компаній-волонтерів, а також Світового банку, експерти якого надавали Національному банку консультації у межах технічної допомоги, - розповіли в Нацбанку.

Дослідження поставило перед НБУ нові питання про те, яким буде вплив електронної гривні на екосистему платіжного ринку, чи буде на неї достатній попит з боку користувачів, торговців і учасників ринку, яка технологія повинна використовуватися.

Нагадаємо, пілотний проект Нацбанку з вивчення можливості випуску власної цифрової валюти на базі технології блокчейн тривав з 2016 року.

Його практична частина завершилася в кінці 2018 року. В рамках пілотного проекту регулятор досліджував, як електронна гривня може доповнити платіжний ландшафт України і сприяти підвищенню частки безготівкових розрахунків і зменшенню їх вартості. По суті, електронна гривня - це фіатна валюта в електронному вигляді, яка буде обмінюватися на готівку або безготівкові кошти в співвідношенні 1: 1. Транзакції з е-гривнею можуть здійснюватися онлайн за допомогою комп'ютерів і мобільних девайсів (смартфонів, планшетів).



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок