Після запуску ринку електроенергії ціна на теплову електрику компанії Ахметова впала на 12%

По матеріалам Громадського
02.07.2019 · 11:45 · переглядів - 813

Електроенергія компанії «ДТЕК», Ріната Ахметова за підсумками перших торгів на новому ринку електроенергії 1 липня подешевшала на 12% проти ціни, що діяла у першому півріччі 2019 року

Після запуску ринку електроенергії ціна на теплову електрику компанії Ахметова впала на 12%

Про це повідомляє прес-служба «ДТЕК».

Там заявляють, що 1 липня компанія вперше взяла участь у торгах на ринку на добу вперед (РДВ) — біржовому майданчику, через який продається основний обсяг виробленої електростанціями України енергії. За підсумками торгів «ДТЕК» продав 150,9 мільйона кіловат-годин електроенергії. Середня ціна продажу електрики склала 1,59 гривні за кіловат-годину.

У «ДТЕК» заявляють, що інформація про те, що із запровадженням нового ринку електроенергії її ціни зростуть, не відповідає дійсності.

 - Подібні заяви роблять бажаючі зберегти непрозорі і неконкурентні правила встановлення тарифів на електроенергію і продовжити практику «ручного» управління енергетикою України, — заявляють у прес-службі компанії.

Нагадаємо, що 1 липня в Україні почав діяти новий ринок електроенергії.

Раніше із запуском нового ринку пов'язували ймовірне зростання цін на електроенергію для промисловості та ймовірні відключення від електро- та водопостачання цілих населених пунктів.

Нагадаємо, що під час засідання уряду 5 червня повідомляли про те, що уряд відмовився переносити запуск ринку електроенергії попри загрозу різкого зростання цін.

22 травня уряд таємно ухвалив рішення про перекладання збитків від продажу електроенергії населенню виключно на державні компанії, що дозволить зберегти прибутки компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова. У тарифному регуляторі заявили, що реалізація цієї урядової постанови призведе до зростання цін на електроенергію для промислових компаній на 40-50%, а в Енергоринку повідомили, що вартість електроенергії зросте на 42%.

Так, Уряд поклав спеціальні зобов’язання на Енергоатом, Укргідроенерго та частково на Укренерго. Це означає, що державні компанії повинні будуть продавати електроенергію населенню за зниженими цінами. Це робиться для того, щоб запровадження ринку електроенергії не призвело до різкого зростання тарифів на світло.

Водночас на компанію «ДТЕК» таких зобов’язань не поклали, тому вона й надалі продаватиме свою електрику за вищими, ринковими цінами.

Зазначимо, що більше половини спожитої українцями електроенергії виробляють на АЕС, якими керує Енергоатом. ТЕС, у тому числі компанії «ДТЕК», використовують для покриття нестачі виробленої на атомних електростанціях електроенергії та для балансування споживання (вони покривають потреби в електриці у пікові години).



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок