І. Плющій в проекті “Правда_Є”: "Не хотіла бути людиною, яка просто ставить свій підпис і не може впливати на ситуацію"

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
13.07.2019 · 18:06 · переглядів - 1498

"Бердянськ 24" презентував новий суспільно-політичний відеопроект "Правда_Є". Перший випуск було присвячено актуальним проблемам міста і політичній ситуації в Бердянську, які обговорили з екс-заступником міського голови Іриною Плющій.


Текстова версія інтерв'ю.

- Сьогодні ми презентуємо новий суспільно-політичний проект — “Правда_Є”, в якому будемо детально аналізувати діяльність місцевих можновладців, спілкуватись з людьми, які мають безпосереднє відношення до суспільно-значимих процесів в місті. І розпочнемо ми з розмови з людиною, яка впродовж двох років відповідала за економіку міста — говоритимемо з екс-заступником міського голови Іриною Плющій. Вітаю Вас.

І.П.: Доброго вечора, пане Євгене.

- Дякую Вам за те, що погодились на наше запрошення і сподіваюсь на відверту і щиру розмову.

І.П.: І вам дякую за запрошення. Мені немає чого приховувати. І в роботі і в житті я намагаюсь бути максимально відвертою. Сподіваюсь на цікаві запитання, на які готова відповідати.

-  Думаю буде цікаво і Вам і нашим глядачам.

З 2015-го року в Бердянську владу монополізовано. Враховуючи, що більше двох років, Ви займали керівну посаду в мерії одразу пряме питання — Ви людина Пономарьова?

І.П.: Мабуть в тому і проблема, що я не людина Пономарьова. На роботу мене запросив міський голова, ми з ним були знайомі по роду діяльності. Була проведена співбесіда, вирішені концептуальні питання. Міським головою були озвучені ключові моменти, які будуть недопустимі з мого боку — все повинно бути по закону. Якщо будуть натяки на корупцію чи хабарництво, то він буде першим, хто звернеться до правоохоронних органів. І це стосувалось не тільки мене особисто, а й з усіх підпорядкованих мені структурних підрозділів.

З могу боку також були озвучені принципові моменти, які стосувались призначень на посади, щоь вони відбувались за професійними якостями, а не за домовленостями чи лобіюванням. Щоб були впроваджені в життя ті ініціативи, які призведуть до наповнення бюджету, сприятимуть прозорій роботі, а у ведення бізнесу буде мінімалізовано втручання органів влади.

Володимир Чепурний гарантував, що всі ці моменти будуть дотримані.

- Після Вашого звільнення залишилось чимало запитань. В тому числі і на наше звернення Ви дали досить стриманий коментар. Скажіть сьогодні, залишити достатньо привабливу керівну посаду — це було ваше особисте рішення? Чи Вас до цього змусили?

І.П.: Правильно було б сказати, що мене змусили обставини. Заяву я написала за власним бажанням. Але, як я вже сказала, перед початком моєї роботи, були озвучені принципові моменти, за яких я погоджуюсь зайняти цю посаду. Двох років спільної роботи було достатньо, щоб зрозуміти, що якісно та ефективно, як я бачу, виконувати обов'язки заступника міського голови з економіки та фінансів не виходить, адже до цього просто не має політичної волі керівництва. Крім того, будь-який інший погляд на  ситуацію сприймався як особиста образа або навіть зрада.  А бути в ролі, людини, що має ставити свій підпис і нести відповідальність за використання бюджетних коштів і не мати змоги в повному обсязі впливати на реформування економіки, я не хотіла.

- Одразу уточнююче запитання, що Ви маєте на увазі під відсутністю політичної волі, на розвиток якої сфери міського господарства Ви мали інші погляди? Якщо можна з прикладом

І.П.: Це робота КП, призначення керівництва, робота адміністративного відділу, зміна принципів формування Громадського бюджету, організація літньої торгівлі в центрі міста.

- В своїй відповіді ви одразу перерахували ряд запитань, про які ми б хотіли сьогодні поговорити більш детально. Давайте зупинимось на організації ярмарків. Свого часу ви запровадили систему аукціонів з прозорим розподіленням ярмаркових місць. На скільки сьогодні він реалізується — питання відкрите. В своїх матеріалах про літню торгівлю в 2018-му і поточному роках ми неодноразово публікували факти, які мали ознаки корупційних діянь нинішніх чиновників. Як автор своєрідного реформування сезонної торгівлі в центрі міста, скажіть, будь-ласка, як ви оцінюєте сьогоднішні підходи міської влади і чи саме так задумувалось в перші роки, коли Ви займались цим питанням?

І.П.: Щоб відповісти на це питання потрібно повернутись до того, звідки взагалі виникла ідея організації ярмарків. Ні для кого не секрет, що розподіл тимчасових споруд був завжди закритим і секретним питанням. До нього доступу не мав ніхто. Навіть, коли працювала в контролюючих органах, отримати доступ було досить складно.

В 2016 році, коли постало питання про прозорий розподіл місць літньої торгівлі в центрі, ми стикнулися з тим, що на одне і те ж саме місце могло бути оформлено декілька паспортів прив'язки. При чому деякі з них до 20-ти років. До кожного паспорту було додано з десяток договорів на спільну діяльність. В літо 2016-го року ми входили з повним хаосом. Тим паче, не буде ні для кого секретом, що місця для літньої торгівлі були предметами торгу окремих осіб. Тож, основною ідеєю запровадження ярмарків був налагодження прозорого механізму розподілу місць літньої торгівлі і наповнення бюджету.

Але, що ми маємо зараз? І дійсно у Ваших публікаціях було дійсно наведено достатньо фактів, які свідчать про недоотримання коштів міським бюджетом, мають місце факти корупції або навіть хабарництва. Але я не побачила належної реакції на всі ці матеріали. Ні дисциплінарних висновків... Нічого. За 2018 рік не було демонтовано ні однієї  незаконної ТС.

Тим паче, що у цьому році депутати продовжили дію сервітутів, які  дають законне право ведення діяльності у центрі міста, Отже, якщо в перші роки стояло завдання прозорого розподілу місць і перенаправлення коштів з кишень окремих осіб в бюджет, то зараз прийшов час кардинальних змін. Ручне регулювання будь-яких процесів не повинно допускатись, в будь-які сфері, але 

наразі, підприємці, які займаються літньою торгівлею, вони всі не в однакових умовах. Одні платять повну вартість на аукціоні, а інші під виглядом договорів на озеленення, чи договорів на розміщення літніх майданчиків просто виставляють тимчасові споруди або перепродають їх.

Особливо цинічним виглядає перетворення шахового клубу в чергову розливайку, яку уповноважені особи відверто не помічають.

Ми, як курортне місто, повинні створити своєрідну локацію, яка буде давати можливість курортникам оцінити всі принади нашого міста, а місцевим жителям організувати сімейний відпочинок. Ні для одних, ні для інших центр міста не повинен асоціюватись з філіалом базару чи черговою низькосортною розливайкою.

- Комунальні підприємства. В останні пів року топовою темою обговорення в громадському просторі Бердянська є тарифне питання. Вода, теплопостачання — за останній рік кожна з цих послуг суттєво зросла. Ви впроваджували ідею моніторингу комунальних підприємств, ввели фінансові плани. Чи вплинуло б це на формування тарифів? І які Ви вбачали переваги від даної ініціативи.

І.П.: Пане, Євгене, є аксіоми у роботі будь-якої сфери. Потрібно правильно аналізувати минуле, для того щоб вибудувати стратегію на майбутнє. Для чого були потрібні фінансові плани? Ніхто не має втручатися в роботу комунальних підприємств. Ми, як територіальна громада, дали в розпорядження комунального підприємства наші активи, щоб ними розпоряджались максимально ефективно і в кінці фінансового року підприємство могло закінчити роботу з прибутком. Комунальне підприємство сплачує нам дивіденди з прибутку і цим наповнює бюджет, а ті суми, які залишаються в його розпорядженні, воно спрямовує на свій розвиток. Ми, як орган уповноважений управляти, могли коригувати разом з керівництвом комунального підприємства, правильно визначати всі ризики, шляхи розвитку, щоб закінчувати рік з прибутком. Для чого оцінювати всі ці ризики? Щоб не залишати сам на сам директора підприємства з усіма проблемами, які в нього є, для того, щоб не вирішувати всі комунальні проблеми за рахунок  безперервних виділень бюджетних коштів, для того, щоб своєчасно змінювати підходи до управління з метою недопущення постійного зростання тарифів і з метою закінчення фінансового року з прибутком.

Але фінансовий план — це лише перший крок у загальній роботі. Обов'язково фінплан має складатись зі стратегічним планом розвитку на 5-10 років, планом технічного розвитку, щоб можна було аналізувати всі необхідні для життєдіяльності підприємства складові і своєчасно знаходити джерела фінансування.

Я намагалась на сайті Бердянської міської ради знайти аналіз фінансових планів хоча б за 17-18-й роки, але я не знайшла будь-якої інформації. Складання документів лише для галочки, якщо ми не будемо постійно працювати з цими документами, нам нічого не дасть.

З приводу моніторингу вважаю, що всі бюджетні кошти, всі процеси повинні бути максимально прозорими і відкритими. Моніторинг давав можливість не допустити порушення, попередити їх, а не боротися з їх наслідками. Але ж нам так і не дали його запровадити. З яких причин, думаю і так зрозуміло.

- У нас високі тарифи на воду, водопостачання. З лютого знову піднялась вартість теплопостачання. Чи вбачаєте ви в цьому проблему? І, якщо так, чи можна її вирішити?

І.П.: Я, як і будь-який мешканець Бердянська, хочу сплачувати за комунальні послуги менше, але якщо я вже сплачую одну з найбільших цін в Україні, хочу розуміти за що. Всі розуміють, що вирішити всі проблеми комунальної сфери лише за рахунок зростання тарифів, без зміни підходів до управління — неможливо. Цьому питанню я б присвятила окрему розмову, але зауважу — по комунальному підприємству “Бердянськводоканал” мене дивують розмови про виплату мінімальної заробітної плати.

Ми затверджували фінплани цього підприємства на 2018 рік і там середня заробітна платня була закладена в розмірі близько 7000 гривень. На комунальному підприємстві, яке працює відповідно до галузевих вимог, не має такого поняття, як мінімальна заробітна плата. Є поняття мінімальний тарифний розряд — це мінімальна зарплата, підвищена на 20%. В тариф закладається оплата праці з урахування всіх коефіцієнтів, співвідношень, підвищень і т.д. і т.п. Якщо в тарифі мешканці міста компенсували оплату праці з урахуванням всіх підвищень, а виплачувалася мінімальна заробітна платня на підприємстві, це свідчить не лише про маніпуляції з громадською думкою, а й про пряме порушення норм законодавства.

Крім того, керівництво комунального підприємства озвучило, що існує більше 40 вакансій. Якщо це так, значить в штатному розписі ці посади були закладені і в тарифах компенсується їх оплата праці, тоді виникає питання, а де ці мільйонні суми економії? Коли у нас один з найвищих тарифів, постійні проблеми в комунальній сфері, вважаю неприйнятним, щоб оплата праці адміністративно-управлінського персоналу була вищою не те що середня по підприємству, а вища середньої в бюджетній сфері! Адже більшість наших комунальних підприємств ще й отримують дотації з бюджету. Так, законом передбачено, що керівник комунального підприємства може звертатися до виконкому про перегляд його рівня оплати праці, але це вже свідчить про рівень відповідальності директора і керівника міста перед трудовим колективом та містянами.

Наразі підхід до тарифоутворення, до управління стратегічними комунальними об'єктами, такими як водоканал та тепломережа я б розділила на стратегічні та тактичні цілі. Наразі хотіла би поговорити про ті проблеми, які вже озвучені.

По-перше, на що хочу звернути увагу, я категорично проти постійного виділення коштів з бюджету на утримання комунального підприємства без прийняття програми компенсації різниці вартості між економічно обґрунтованим тарифом і затвердженим. Коли КП подає розрахунки тарифу, які перевіряються органами виконавчої влади і НКРЕ, орган уповноважений на управління майном погоджуються з тими статтями витрат, які там закладені. Бюджет має змогу деякі статті зменшити. Повідомити мешканців, яку суму вдалось зекономити і ми зрозуміємо яка сума і стаття витрат компенсується з бюджету.  Коли не має чіткого розуміння, є просто бюджет проїдання. Розвитку немає. Тому ми отримуємо постійне-постійне зростання. Знаю, що зараз ініційовано проведення аудиту водоканалу. Так, аудит необхідно проводити. Але. Фінансовий аудит повинен проводитись з технічним аудитом. Це дасть нам змогу проаналізувати всі складові і правильно вибудувати стратегію розвитку підприємства. Буде дуже важливо, як саме буде сформульовано питання для аудиторів. Якщо просто буде поставлено питання — чи правильно включені складові витрат в тариф? Скоріше за все, ми просто витратимо кошти, час і отримаємо позитивну відповідь., тому що в тариф підприємство має право закладати всі витрати в максимально можливих розмірах. Цей тариф вже перевірений, як виконавчими органами, так і НКРЕ. Потрібно досліджувати, як мінімум, останні три роки і порівнювати витрати, які закладені в тариф з фактичними витратами, які несе підприємство.

Окремо, хочу згадати, про постанову Уряду, затверджену 26-го червня, щодо встановлення граничних тарифів на послуги з теплопостачання. Яким встановлено вартість — 1400 грн за 1 гкал, або 35,21 за 1 кв.м. в той час, коли в Бердянську вже з 1-го лютого вартість теплопостачання становить трохи більше 48 гривень за кв. метр, за 1 гкал майже 2200 гривень. Дуже хотілося б зрадіти цій Постанові і зрозуміти, що нарешті ми будемо платити менше, якби було визначено джерело покриття цієї різниці. Доки не визначено джерело покриття, ця Постанова до опалювального сезону просто скасується, або всі ці витрати необхідно буде компенсовувати за рахунок міського бюджету. Мова йде про компенсацію виплат, яка сягатиме десятків мільйонів. Бюджет міста повністю припинить видатки розвитку, а якщо згадати наші проблеми із водопостачанням, постання питання, чи ми взагалі зможемо з бюджету виплачувати заробітну плату?

Тому хочу звернутися до кандидатів в народні депутати, щоб вони приділили увагу джерелу компенсації цієї різниці. Читаю коментарі до Постанови і люди пишуть, що нарешті комунальні підприємства будуть менше красти, вони повинні вкластися в ці суми... Хочу сказати, якщо є економічно обґрунтований тариф, а він уже визначений і по Бердянську в тому числі, це значить, що він уже законодавчо підтверджений і в цьому контексті комунальне підприємство можна порівняти зі звичайним підприємцем. Якщо йому не вигідно продавати свій продукт чи послугу, якщо вартість хліба 10 гривень, а держава встановлює вартість 6 грн, то підприємець, скоріше за все, просто закриє таке виробництво, адже в збиток ніхто працювати не буде. Тому, ще раз, звертаюся до кандидатів в народні депутати з проханням максимально сприяти визначенню джерела покриття цієї різниці, щоб цим джерелом було визначено державний бюджет. Місцеві бюджети не зможуть впоратись з такими сумами. 

- В якості заступника мера з економіки ви також очолювали комісію із закупівель. В останні роки, в цілому ряді конкурсів перемогу здобувають фірми, так чи інакше пов'язані з народним депутатом Пономарьовим та його оточенням. Поясніть, в чому секрет такого успіху окремих фірм?

І.П.: Які фірми Ви маєте на увазі?

- Перше і найочевидніше - “Бердянськбудтрест” ремонтує всі дороги в місті. Ремонт тротуарів — фірма “Азовінвестстрой”...

І.П.: По “Азовінвестстрою” у мене жодних асоціацій не виникає! Не знаю, чи “Азовінвестстрой” чи інші фірми займаються ремонтом тротуарів...

По  “Бердянськбудтресту”, - це відома фірма, яка займається укладанням асфальту, але не завжди потрібно шукати якийсь подвійний зміст. Інколи відповідь просто на поверхні. Давайте звернемось до економічного обґрунтування. На скільки мені відомо, у фірми є потужності з виробництва асфальту, це місцева фірма, у якої є штатні працівники і вони є бердянцями, яких не потрібно залучати, у них є техніка, яку не потрібно постійно перевозити з місця на місце. Тому економічно ціна буде сформована значно нижче, ніж у їх конкурентів, які також займаються укладанням асфальту, але яким потрібно транспортувати цей асфальт, доставити сюди техніку і, яким потрібно  оплачувати працівникам витрати на відрядження, на поселення і т.д. Тому я вважаю, тут необхідно враховувати економічний складник, крім того, деякі фірми мають можливість і приділяють достатню увагу утриманню якісного тендерного комітету, адже якщо буде недостатньо будь-якого папірця, пропозиція може бути відхилена. Крім того, невеликі обсяги робіт, просто не цікаві потужним гравцям цього ринку. Якщо б сума вартості робіт стартувала від 100 мільйонів, думаю, що кількість фірм, які б хотіли зайти і займатись укладкою асфальту, значно б зросла. Але на даний момент, всі ці складники формують таку картину.

- В даному контексті можна було б поговорити і про якість виконаних робіт, однак, об'єктивно, це питання все ж таки слід адресувати не вам. Ще один приклад в продовження теми. Кінець 2016-го року, Бердянськ отримав субвенцію. Результати освоєння цих коштів викликали масу запитань у представників громадськості, зокрема в одному з наших матеріалів ми акцентували увагу, як офісну техніку на сотні тисяч гривень було придбано в магазині продуктових товарів. Фірма ж була зареєстрована на помічника народного депутата Пономарьова Ігоря Добичу. Як таке могли не помітити чиновники? Збіг?

І.П.: Це було б смішно, якби не було так гірко! Я добре пам'ятаю отримання субвенції. Це були двадцяті числа грудня і буквально стояло питання або десяток мільйонів гривень ми втратимо, або освоїмо їх за два дні. Закупівля обладнання йшла без входження в тендерні або конкурсні процедури. Договори заключались напряму розпорядниками коштів, на підставі моніторингу. Мабуть звідси і такі результати... Якби, мабуть, мій підпис засвідчував ці договори, скоріше за все, їх би не було!

- Ви були одним із ініціаторів запровадження в Бердянську Громадського бюджету. На нашу думку, це було одним, якщо не сказати єдиним, абсолютно позитивним досягненням нинішньої владної команди. Однак сьогодні, бюджет участі фактично перетворився на завуальоване фінансування комітетів мікрорайонів — ще до початку голосування відомо,  яку суму обов'язково отримає той чи інший мікрорайон міста. Як ви оцінюєте ці зміни, чи відповідають вони взагалі суті Громадського бюджету?

І.П.: Дякую за таку високу оцінку. Я також вважаю, що основне завдання Громадського бюджету залучити пересічних мешканців до вирішення міських проблем і спонукати їх перетворювати Бердянськ на те місто, в якому буде комфортно жити. 2016 рік продемонстрував високу активність громадян, вони дійсно повірили в Громадський бюджет. Але вже після результатів голосування в 2016-му році, виникли “перші дзвіночки” - реалізація ініціатив на базі комунальних підприємств. В 17-му році ми обговорювали на робочій групі також варіант допуску капітальних робіт, також постало запитання щодо реалізації ініціатив комунальними підприємствами або закладами міста. Це повинно бути своєрідними маркерами — якщо є якесь незадоволення громадян, адже Громадський бюджет саме для пересічних громадян, потрібно правильно і вчасно реагувати. Ще в 16-17-му роках вже виникало питання щодо зміни принципів фінансування у відповідності до мікрорайонів...

- Тобто були ініціативи, які сьогодні реалізували?

І.П.: Які сьогодні реалізовано. Я категорично не підтримую такі ініціативи і я хочу наголосити для робочої групи — хай для вас буде основним маркером кількість пересічних громадян, які є авторами проекту. Якщо у вас серед авторів значно збільшується кількість працівників комунальних підприємств або активісти комітетів мікрорайонів, то для себе ви повинні розуміти — щось пішло не так. Потрібні зміни. Громадський бюджет гарна ініціатива, потрібно лише постійно-постійно з цим працювати, щоб пересічні громадяни не втратили остаточно до нього довіру, як до петицій. Це також була гарна ініціатива, але коли не має реакції, відгуку, вони нівелюються. 

- Про вашу роботу в мерії, думаю, поговорили достатньо. Минуло більше року після вашого звільнення, скажіть, чим Ви займаєтесь зараз?

І.П.: Цей рік я присвятила навчанню, сім'ї і собі. Підвищила свої знання в тендерних процедурах, закінчила декілька семінарів з написання проектних заявок  і залучення грантових коштів. Зараз займаюсь консультативною діяльністю, співпрацюю з аналітичним центром. Працюємо над створенням платформи з надання консультативною допомоги новоствореним ОТГ з юридичних, фінансових, земельних питань, в тому числі і в правильності проведення тендерних процедур і, головне, залученню інвестицій. Підтримую Українську жіночу демократичну мережу.

- Маєте політичні амбіції?

І.П.: Прагну реалізувати всі свої знання та вміння на користь громади. Вважаю, що пройшов час політиків, які тільки констатують факт наявності проблем, без дієвих кроків до їх вирішення. Якщо ти маєш бачення прогресивних змін і знаєш, як їх запровадити, вважаю, що ти зобов'язаний йти в політику і реалізувати ці ініціативи на місцях з метою зміни до кращого країни і нашого міста.

Серед наявних демократичних політичних партій підтримую “Силу людей”.  Вони співпрацюють з міжнародними організаціями, члени цієї партії реалізують чимало прогресивних ініціатив на місцях. Ця партія поставила перед собою завдання зміни політичної культури в Україні, щоб на майбутніх виборах ми голосували не за якогось окремого лідера, а за партійну ідеологію. Навіть якщо на цих виборах ця політична сила не подолає 5-ти відсотковий бар'єр, сподіваюсь, вона отримає свої 2% і зможе розраховувати на державне фінансування. Ці кошти будуть трансформовані в навчання, будуть направлені на підвищення політичної свідомості. 

Спостерігаючи за тим, що сьогодні відбувається в Бердянську бачу, як небайдужі громадяни докладають чимало зусиль для вирішення наболілих питань міста, однак не достатня обізнаність в нюансах законодавства, дозволяє чиновникам приховувати якісь дані або ухилятись від вирішення проблем.

Коли люди об'єднуються — це могутня сила. Наразі я відкрита до співпраці з усіма, хто має активну позицію і готовий її відстоювати.

- В такому разі будемо раді запропонувати Вам долучатись до нашого проекту в якості експерта.

І.П.: Дякую за пропозицію. Мені це дійсно цікаво!

- Пані Ірино, на цьому дякую Вам за цікаву та змістовну бесіду.

І.П.: Навзаєм, пане Євгене.




Останні новини Бердянська
вчора, 4 травень, субота 2024
3 травень, п'ятниця 2024
2 травень, четвер 2024
1 травень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок