Конституційний суд України визнав закони про декомунізацію та про освіту конституційними

По матеріалам 24 телеканалу
17.07.2019 · 09:12 · переглядів - 1066

Такі рішення вищий судовий орган країни видав вчора, 16 липня

Конституційний суд України визнав закони про декомунізацію та про освіту конституційними

Конституційний Суд України розглянув закон про декомунізацію і визнав його конституційним. Раніше на цей закон до КС поскаржились 46 народних депутатів.

 - Конституційний суд України дійшов висновку, що пропаганда комуністичного режиму і нацистського режиму, публічне використання їх символів є спробою виправдати тоталітаризм і запереченням конституційних принципів і демократичних цінностей, захист яких є обов'язком всіх органів державної влади, а закон є конституційним,
– мовиться в рішенні КС.

Також у суді зазначили, що рішення є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

КС також визнав конституційною норму закону "Про освіту"  Конституційний суд визнав закон “Про освіту” , яка регламентує використання державної мови у школах для представників національних меншин. На цей закон до суду поскаржились 48 нардепів, які вважали, що частина закону порушує права нацменшин на навчання рідною мовою.

Цей закон раніше також став причиною спору між Україною та Угорщиною. Угорщина вимагала, щоб Україна повинна відклала введення закону про освіту до 2023 року в пригрозила блокуванням зближення України з Євросоюзом. Також Будапешт заблокував заходи, спрямовані на інтеграцію України в НАТО.

До речі, Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини у звуженні прав нацменшин у статті про мову навчання.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок