Ботулізм – це небезпечно!

Бердянськ 24
18.07.2019 · 16:39 · переглядів - 406

Бердянське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області звертається до мешканців  та гостей міста Бердянська з нагадуванням, що Запорізька область є однією з небезпечних зон із захворювання на ботулізм, оскільки щорічно реєструються випадки захворювань.

Ботулізм – це небезпечно!

За І півріччя 2019 року вже зареєстровано 5 випадків ботулізму з 6-ма постраждалими, з них 1 летальний випадок.  У своїй більшості захворювання пов’язані з вживанням риби домашнього приготування, проте, один випадок пов’язано з рибою промислового виробництва.

Ботулізм – тяжке інфекційне захворювання, що виникає внаслідок вживання недоброякісної їжі, в якій скопився токсин внаслідок розмноження мікроба ботулінної палички.

Паличка ботулізма найчастіше перебуває в землі у виді спори, що має високу стійкість в навколишньому середовищі. Але, згодом, при деяких обставинах вона попадає в продукти. При відповідних температурних та середовищних умовах спора розчиняється, а живий мікроб множить собі подібних. При цьому виділяє найсильніший природний токсин. Його особливість в тому, що він вражає центральну нервову систему, зокрема дихальний центр, а тому смерть, як правило, наступає від паралічу серцевих м’язів та недостатності кисню в тканинах людського організму.

Захворювання протікає, як правило важко, навіть легкі та середньо-тяжкі форми. Важливо своєчасно розпізнати, щоб провести як найшвидше специфічне лікування.

Характерними ознаками ботулізму є: розлади зору, що є причиною дії токсину на м’язи, що приводять в дію око (туман, сітка, в більш важких випадках – двоїння), може бути опущення повіків (одного або двох, часткове або повне). Водночас виникає гальмування рухомості м’якого піднебіння, зниження або зникнення ковтального рефлексу, що пов’язано з враженням відповідних нервів. Це викликає неможливість ковтати їжу, рідка їжа може попадати в ніс. Такі хворі часто скаржаться на “комок” в горлі. Голос приймає інший відтінок (як при застуді), навіть до зникнення голосу. Характерна сухість слизової оболонки ротової порожнини.

Найважчим проявом захворювання є синдром дихального розладу: дихальна недостатність, збільшення частоти дихання та пульсу, нестача повітря.

Це може наступити раніше або пізніше, різко або поступово. Але це завжди свідчить про погіршення стану людини і можливу смерть.

Клінічні симптоми ботулізму мають схожість з іншими важкими захворюваннями: отруєння грибами, дифтерією, важкою харчовою токсикацією іншого походження, вірусним енцефалітом, розладом мозкового кровообігу. Таким чином, в усякому випадку такі симптоми треба пам’ятати, щоб вчасно звернутися за допомогою.

Захворювання ботулізмом в усіх випадках зв’язане з недоброякісною їжею. Але важливо при цьому знати, що свіже приготована їжа не може стати причиною. Це, як правило, продукти, що довго зберігались, в них встигли розмножитись палички ботулізму та накопитись токсин: риба солона, в’ялена, копчена, консерви м’ясні, рибні, овочеві, стегна свинячі копчені, ковбаси. Особливо не дає гарантій на доброякість таких продуктів домашнє їх приготування. Домашні умови приготування не гарантують безпечність, в порівнянні з промисловими.

 А тому не рекомендується:

  • купувати продукти, що вказані вище на ринках, тим більше стихійних;
  • консервувати рибні, м’ясні продукти, гриби, при консервуванні овочів та фруктів суворо дотримуватись рецептур, що рекомендують у довідниках;
  • не вживати домашні консерви з терміном зберігання 1 рік та більше;
  • завжди дотримуватись термінів зберігання при вживанні продуктів промислового виготовлення;
  • в жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані або з нехарактерним запахом.

А якщо вже трапилась біда, то запорука швидкого видужання – якомога раніше звернутись за медичною допомогою.

Провідний спеціаліст відділу державного нагляду                                            
за дотриманням санітарного законодавства
Бердянського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Запорізькій області                                                                     

Гашицька Л.М. 




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок