Міністерство охорони здоров’я планує запровадити ліцензування для лікарів

По матеріалам Громадського
25.07.2019 · 14:39 · переглядів - 275

Міністерство охорони здоров’я підготувало концепцію ліцензування лікарів, яка найближчим часом має бути затверджена в Мінфіні та Мін'юсті та паралельно працює над відповідним законопроєктом


Про це повідомила виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на пресконференції, передає кореспондент Громадського.

Аби врахувати думку лікарів представники МОЗ їздили по регіонах і спілкувалися з медиками як вони бачать ці зміни, які в них є вимоги і як це підходить для їхньої практики.

За словами Супрун, ліцензування захистить звичайних медиків від свавілля головних лікарів, які не зможуть без причини звільняти неугодних чи не давати їм працювати.

 - Якщо в них є ліцензія — це для них захист, що вони можуть займатися своєю професією, — пояснила в.о. міністра охорони здоров’я.
 - Пацієнти, коли є нарікання на лікарів, зможуть подавати скарги до ліцензійної ради. Вони будуть розглядатися анонімно і тоді медика можуть або штрафувати, або вимагати додаткове навчання, або навіть відібрати ліцензію і лікар не буде надалі займатися медициною, — розповіла про переваги системи ліцензування для пацієнтів Супрун.

Додатковий плюс від такої реформи — держава нарешті знатиме скільки в неї є лікарів, де вони працюють і чим займаються. Бо нинішній реєстр медичних працівників, за словами Супрун, дуже застарілий і багато з тих, хто в ньому є або вже не займаються медичною практикою, або працюють на трьох-чотирьох посадах. Реальні дані дозволять міністерству розуміти планування розвитку медичних кадрів.

Фінансування медицини у 2020 році суттєво зросте — МОЗ

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк під час прес-конференції, яка відбулась 25 липня, передає Громадське.

Водночас, він відмовився назвати на скільки саме зростуть обсяги фінансування медичних програм, зазначивши, що наразі оновлені дані передали до Міністерства охорони здоров’я.

 - Надіємось, що державний бюджет буде ухвалено вчасно і у тому необхідному обсязі, щоб програма Державних медичних гарантій (ДМГ) успішно запрацювала. Не секрет, що без грошей реформу у лікарнях запустити неможливо. Надіюсь, що новий парламент та Кабінет міністрів підтримають бюджет та програму ДМГ вчасно, — повідомив Ковтонюк.

За його словами, програма державних медичних гарантій у 2020 році буде передбачати фінансування первинної медицини (яке здійснюється й зараз), а також фінансування 5 нових ланок медицини: паліативної допомоги, екстреної, амбулаторної медицини, реабілітації та стаціонарного лікування.

Раніше повідомлялось, що Кабмін виділив додатково 1 мільярд гривень на фінансування первинної ланки медицини.

Напередодні в уряді також змінили принцип фінансування медичних досліджень у наукових та освітніх закладах.

Раніше повідомлялось, що уряд відмовився виплачувати кошти на лікування пацієнтів, які не підписали декларацію зі своїм сімейним лікарем. З 1 квітня медичні заклади отримуватимуть гроші від Національної служби здоров’я тільки за тих українців, які мають підписаний договір зі своїм медиком.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок