Тариф на тепло – чи готові в Бердянську до зменшення вартості теплопостачання?

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
31.07.2019 · 16:42 · переглядів - 2787

В червні Кабмін ухвалив Постанову про граничні тарифи на теплопостачання. Передбачається зменшення вартості тепла під час опалювального сезону. Наскільки це реально і чи готові в Бердянську до виконання Постанови – далі в матеріалі.


На минулій апаратній нараді в мерії активіст Володимир Звягільській передав офіційне звернення міському голові Володимиру Чепурному про необхідність виконання Постанови Кабінету міністрів.

Зауважимо, що привертають увагу міської влади до даної Постанови вже не вперше. Зокрема, в ексклюзивному інтерв’ю нашій редакції, екс-заступник мера Ірина Плющій підкреслювала цілий ряд моментів, які потребують негайного вирішення з боку міської влади та народного депутата. Однак реакції з боку чиновників не послідувало, а судячи з того, що міський голова на звернення Звягільського обмежився стандартним – «дамо відповідь у визначений законом термін», означає, що влада Бердянська не просто не має розуміння, як буде реалізовуватись Постанова, а й не робить для цього жодних кроків.

Чому реалізація Постанови Кабміну напряму стосується міської влади?

Згідно затвердженої Постанови 26-го червня, встановлюється гранична межа вартості 1 гкал в розмірі 1400 гривень. Позицію Бердянського підприємства теплових мереж редакції озвучив його керівник Юрій Литовченко.

Ця Постанова – популізм. 1400 гривень підприємству не вистачить щоб розрахуватись навіть за придбаний газ. Ми направили до Мінрегіону запит за роз'ясненнями, як буде реалізовуватись Постанова. Чекаємо на реакцію, - повідомив Юрій Литовченко.

Враховуючи, що Тепломережі вже встановлено економічно обґрунтований тариф, постає питання про джерела компенсації різниці між граничною вартістю 1 гкал і діючим тарифом. В статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що у разі встановлення органом місцевого самоврядування тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні, що унеможливлює отримання прибутку, орган, який їх затвердив, зобов’язаний відшкодувати з відповідного місцевого бюджету виконавцям/виробникам різницю між встановленим розміром цін/тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг. Тариф Тепломережі затверджено Бердянським виконавчим комітетом.

Постановою Кабміну не визначено, що державний бюджет компенсуватиме різницю в тарифі. Тому ця відповідальність, принаймні станом на сьогодні, покладається на місцеві органи влади. Влада Бердянська, як ми вже зазначили, жодних дієвих кроків в даному напрямку не робить.

Більше того, на провладному ресурсі було опубліковано матеріал, в якому натякалось, що в порівнянні з іншими містами України, де тепломережі перебувають у комунальній власності, в Бердянську надає послуги приватна структура, тим самим наводячи читача на думку, що місцева влада не матиме відношення до проблем БПТМ.

Чи дійсно проблема з пошуками компенсації для Бердянської тепломережі, як приватного акціонерного товариства, не актуальна для органів міської влади, ми попросили надати роз’яснення фахівця з економіки Ірину Плющій.

Статтею 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 15 Закону України «Про ціни і ціноутворення» не передбачено компенсацію в залежності від форми власності. Але зазначеними нормами визначено обов'язок щодо відшкодування суб’єктам господарювання різниці між затвердженим тарифом та  економічно обґрунтованим розміром цін (тарифів) за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Крім того, не слід забувати, що ПРАТ "Бердянське підприємство теплових мереж" здійснює свою діяльність на цілісному майновому комплексі територіальної громади м. Бердянська, який повинен використовуватись максимально ефективно і в інтересах бердянців.

При встановленій Урядом граничній вартості 1 гкал, яка є нижчою від економічно обґрунтованої, без визначення джерела компенсації цієї різниці, є декілька шляхів вирішення ситуації:

  1. Оскарження Постанови Уряду в судовому порядку, так як установлення Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, без визначення джерел для відшкодування різниці між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів не допускається.
  2. Звернення Бердянською міською радою до Уряду про компенсацію за рахунок державного бюджету.
  3. Прийняття відповідної Програми компенсації за рахунок місцевого бюджету.

І в будь-якому випадку вжиття заходів для обґрунтованого зниження тарифу на теплопостачання.

Виходячи з коментарів Ірини Плющій та керівника тепломережі Юрія Литовченка, міська влада зобов'язана до початку опалювального сезону врегулювати всі існуючі відкриті питання, пов'язані з джерелами компенсації для Бердянської тепломережі. Поки що дієвих кроків від влади не помітно. Почекаємо до жовтня-листопада?




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок