Рада позбавила народних депутатів недоторканності

По матеріалам НВ Україна
03.09.2019 · 12:18 · переглядів - 615

Верховна Рада України проголосувала в цілому за позбавлення народних депутатів недоторканності

Рада позбавила народних депутатів недоторканності

За законопроект № 7203 про внесення змін до статті 80 Конституції України проголосували 373 народних депутатів (було необхідно мінімум 300 голосів) на пленарному засіданні парламенту у вівторок, 3 вересня.

Документ передбачає вилучення двох абзаців зі статті 80 Конституції, які обумовлюють недоторканність народних депутатів.

А саме: «Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність» і «Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані».

Закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.

Виступаючи перед голосуванням, президент Володимир Зеленський запевнив, що після позбавлення недоторканності депутатів не будуть переслідувати за політичними мотивами. Глава держави зазначив, що в розвинених країнах немає депутатського імунітету. За його словами, 90% населення України виступають за скасування недоторканності народних обранців.

Під час розгляду питання про остаточне схвалення законопроекту народний депутат з фракції Європейська солідарність Руслан Князевич запропонував Раді звернутися до Конституційного суду України за роз’ясненням порядку виконання висновку Конституційного суду щодо законопроекту про позбавлення народних депутатів недоторканності.

Згідно з інформацією на сайті парламенту, проект постанови парламенту про звернення до КС за роз’ясненням був зареєстрований в понеділок.

Позбавлення нардепів недоторканності було однією з передвиборних обіцянок Зеленського.

Представники президентської політсили Слуга народу, яка за результатами виборів отримала монобольшість у Раді, неодноразово підкреслювали, що законопроект про зняття депутатської недоторканності буде один з перших, прийнятим новим парламентом. 

У ніч на 30 серпня Рада схвалила законопроект № 7203 про позбавлення народних депутатів недоторканності в першому читанні. 

Фракція Опозиційна платформа-За життя, яка в повному складі не голосувала взагалі за цей законопроект, вже має намір його оскаржити в Конституційному Суді. Про це кореспонденту LIGA.net повідомив член фракції Василь Німченко. За його словами, прийняття закону супроводжувалося низкою порушень. Нардеп вважає, що парламент зобов'язаний був врахувати застереження КС щодо скасування недоторканності в специфічних політичних умовах України. Крім того, на думку Німченка, порушенням є те, що комітет з правової політики готував підсумковий висновок за проектом в міжсесійний період, 2 вересня, що суперечить нормам регламенту. У зв'язку з цим, вважає депутат, є всі підстави для оскарження прийнятого закону і його подальшого скасування Конституційним Судом.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок