Євродепутати закликали Зеленського не віддавати Росії фігуранта справи МН17 Цемаха

По матеріалам Громадського
05.09.2019 · 09:14 · переглядів - 259

Депутати Європарламенту направили президенту Володимиру Зеленському листа із закликом не віддавати Росії «зенітника «ДНР», громадянина України (!), Володимира Цемаха, який може бути причетним до збиття «Боїнга» рейсу МН17 на Донбасі

Євродепутати закликали Зеленського не віддавати Росії фігуранта справи МН17 Цемаха

Цей лист підписали 40 євродепутатів.

У ньому зазначається, що парламентарі розуміють ситуацію, в якій Росія вимагає видати Цемаха, що зокрема йдеться про обмін українців.

 - Але Цемах є підозрюваним у кримінальному розслідуванні, пов’язаному зі збиттям рейсу МН17. Доступ Спільної слідчої групи до його свідчень має першорядне значення для ефективного судового слідства, — йдеться в листі.

Також парламентарі нагадали про резолюцію Радбезу ООН, за якою всі особи, прямо або опосередковано пов’язані зі справою МН17, мають постати перед судом.

Копію листа направили очільниці дипломатії Євросоюзу Федеріці Могеріні.

Нагадаємо, раніше правоохоронці Нідерландів заявили про бажання допитати Цемаха.

25 серпня суд залишив Цемаха, який може бути ключовим свідком у справі МН17, під вартою на 2 місяці.

Водночас з низки неофіційних джерел з'явилася інформація про те, що обмін ув'язненими між Росією і Україною не здійснюється через вимогу Москви віддати їм громадянина України (!) Володимира Цемаха. Так, зокрема про це заявив заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умєров.

Засновник групи волонтерів-розслідувачів Bellingcat Еліот Хіггінс також висловив побоювання, що Україна може видати Росії «ключового свідка» у справі про MH17.

Проте офіційно цю інформацію ніхто не підтверджує.

Про затримання у кінці червня 2019 року Службою безпеки України Володимира Цемаха повідомила Російська служба ВВС із посиланням на дочку і адвоката затриманого. Бойовика нібито схопили в окупованому Сніжному і переправили на підконтрольну Україні територію.

Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам — Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На борту літака перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, усі вони загинули.

Офіційне слідство підтвердило, що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії й належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Міністерства оборони Росії, яка розташована у Курській області.

Влада РФ заперечує причетність своїх структур до трагедії, заявляючи, що літак збили українські військові з села Зарощенське.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок