Верховна Рада підтримала нагороду викривачам корупції

По матеріалам ЛІГА.Новини
13.09.2019 · 13:28 · переглядів - 226

Законопроект про викривачів корупції прийнято в першому читанні

Верховна Рада підтримала нагороду викривачам корупції
Фото - УНІАН

Сьогодні Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №1010 про викривачів корупції.

"За" проголосували 283 нардепа, "проти" - 20, утрималися - 49 і не голосували 49.

Документом пропонується внести зміни до закону "Про попередження корупції" щодо визначення правового статусу викривачів корупції, їх прав і гарантій захисту; забезпечення умов для розкриття інформації про корупцію; унормування порядку розкриття викривачем корупції інформації; звільнення від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційний або пов'язане з корупцією правопорушення; забезпечення держзахист викривачів корупції, зокрема захисту їх трудових прав.

Відзначається, що реалізація закону потребуватиме витрат з державного бюджету України, спрямованих на фінансування заходів щодо забезпечення дотримання прав і гарантій безпеки викривачів і виплату компенсацій викривачам.

Джерелами надходження пропонується визначити кошти, що надходять від відшкодування збитків державі, від сплати санкцій (штрафів тощо), що застосовуються за рішеннями (вироками) судів, прийнятими за результатами розгляду судових справ, предметом розгляду в яких є вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, в яких показання викривача (викривачів) містять важливу інформацію для притягнення винної особи до відповідальності.

Також депутати повинні доповнити закон "Про попередження корупції" статтею 53-7 "Винагорода викривачу", яка передбачає, що право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета будь-якого нанесений державі, збиток від якого в п'ять тисяч і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на даний момент це сумма від 10,035 млн грн, а з 1 грудня 2019 - від 10,51 млн грн), встановленого законом на момент скоєння злочину.

Розмір винагороди планується визначати судом в межах 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину. Розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених в момент скоєння злочину (на даний момент це сумма не більше ніж 12,519 млн грн).



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок