Податкова не буде на власний розсуд визначати, який чек є правильним, а який — ні

По матеріалам Громадського
01.10.2019 · 11:24 · переглядів - 599

У Державній податковій службі України спростували інформацію про те, що ухвалені парламентом закони про запровадження системи кешбеків та новітніх касових апаратів «вб'є десятки тисяч підприємств», зокрема через те, що податківці зможуть на власний розсуд визначати чи штрафувати підприємців

Податкова не буде на власний розсуд визначати, який чек є правильним, а який — ні

Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті Державної податкової служби.

Так, низка українських ЗМІ поширили інформацію, зокрема посилаючись на керівників великих мереж магазинів, про те, що набуття чинності законів про систему кешбеків за виявлення нефіскальних чеків здатне призвести до закриття низки роздрібних мереж магазинів.

Зазначимо, що ухвалена Радою система кешбеків передбачає надання покупцю, який виявить нефіскальний (тобто, не зареєстрований у податковій) чек винагороди або кешбеку у розмірі 100% від вартості придбаного за цим чеком товару.

У ДПС зазначають, що ухвалені парламентом закони не дозволять податківцям на власний розсуд визначати, який чек є «правильним», а який «неправильним» і на підставі цього штрафувати підприємців.

 - При продажу товару продавець зобов’язаний видати покупцеві чек. Це правило не змінюється! І цей чек має бути фіскальним, — зазначають у податковій та додають, що система реєстрації чеків у податковій — автоматизована, а можливості того, що чек десь «загубиться» — мінімальні.

Також ДПС спростували інформацію про те, що ухвалені Радою закони передбачають штрафи у розмірі 250% від вартості придбаного за «неправильним» чеком товару.

 - З 1 жовтня 2020 року (одночасно із запровадженням механізму «кешбек») штрафи становитимуть 100% вартості проданих з порушеннями товарів за перший випадок, і 150 % — за кожний наступний випадок, виявлений перевіркою в одного і того ж продавця, — заявили у податковій, додавши, що навіть без механізму кешбеку українці й сьогодні мають право поскаржитися на продавця, якщо виявлять нефіскальний чек. Однак таку скаргу їм потрібно буде направляти за допомогою листів.

20 вересня депутати проголосували за закон, який запроваджує кешбеки покупцям за те, що вони виявлять продавців, які видають їм «несправжні» чеки.

Нагадаємо, що Рада підтримала цей закон у першому читанні 10 вересня. тоді за нього проголосувало 249 депутатів.

Раніше подібний законопроєкт опублікували у Мінфіні.

Нагадаємо, що 26 вересня 2018 року в Україні почали тестувати електронні касові чеки.

Зазначимо, що система електронного чеку є частиною пілотного проекту, започаткованого Міністерством фінансів України. В рамках цього проекту пропонується використовувати новітні реєстратори розрахункових операцій, зокрема, замінити традиційні касові апарати на смартфони, планшети та ноутбуки, на яких встановлене відповідне програмне забезпечення.

Як зазначається, новітні касові апарати «видаватимуть» електронні чеки, які кожен покупець зможе перевірити в системі на справжність через відповідний реєстр електронних чеків.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок