Субсидії по-новому. Що змінилося з 1 жовтня

По матеріалам ЛІГА.Фінанси
02.10.2019 · 14:43 · переглядів - 3016

У Мінсоцполітики розповіли, як будуть розраховувати субсидії, і як їх отримати

Субсидії по-новому. Що змінилося з 1 жовтня

З 1 жовтня вводиться новий механізм фінансування житлових субсидій та виплата пільг на оплату комунальних послуг. При цьому порядок призначення виплат залишається майже незмінним. Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Що змінюється?

Суму пільги будуть розраховувати виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги і державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

Монетизовані субсидії будуть передаватися людям, а не підприємствам-постачальникам послуг. Заощаджені на комуналці гроші можна використовувати на власні потреби.

Як отримати монетизувати субсидію?

Раніше Ощадбанк був єдиною установою, куди перераховувалися субсидії. Тепер одержувач допомоги може вибрати інший банк (з 38 уповноважених) або отримувати гроші у відділеннях Укрпошти.

Вводяться два варіанти отримання допомоги:

  • 1) безготівкова монетизація - коли Ощадбанк автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, на який нараховуються гроші, а за підсумками опалювального сезону - зекономлені гроші можна зняти (раз на рік);
  • 2) готівкова монетизація - коли одержувач пільги може відкрити рахунок в одному з уповноважених банків (або через Укрпошту) і щомісяця отримувати готівкові гроші. Заява на таку послугу потрібно подати до 15 жовтня.

У Мінсоцполітики додають, що тепер місцева влада отримала повноваження займатися виплатами монетизованих субсидій.

 - Якщо раніше місцева влада, яка фактично призначали людині субсидію, не мала впливу на обіг коштів (через заплутаний механізм виплати на центральному рівні) і не могла відповісти на питання "а де гроші" і "чому не прийшла субсидія", то тепер саме на місцях будуть займатися цим питанням і зможуть швидко вплинути на ситуацію, - сказано в повідомленні відомства.

Правила призначення субсидій залишаються практично незмінними, зазначають в міністерстві. Більшості одержувачів пільг, яким після минулого опалювального сезону субсидії були змінені, знову будуть нараховані автоматично.

Тим субсідіантам, які мають борги по комуналці, потрібно їх погасити або реструктуризувати свій борг.

Щодо перевірок матеріального становища набувачів субсидій в Мінсоцполітики зазначили:

 - З метою контролю правильності надання ... житлових субсидій та використання коштів держбюджету ... з 2001 року в Україні введена соціальна інспекція. Соціальні інспектори перевіряють достовірність наданих відомостей ... шляхом звірки даних з державними реєстрами, зокрема про наявність квартир, будинків, транспортних засобів і т. п. Також у виняткових випадках може бути здійснено обстеження матеріально-побутових умов проживання домогосподарства.

Якщо субсідіант надав недостовірні дані про доходи та майно, він повинен буде повернути нараховану субсидію.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок