Онлайн-трансляція Ради. Депутати розглянуть проект реформи ДБР та поправку, якої вимагає адвокат Небесної сотні

По матеріалам НВ Україна
03.12.2019 · 10:53 · переглядів - 150

У вівторок, 3 грудня, Верховна Рада повертається до роботи в пленарному режимі після двотижневої перерви

Онлайн-трансляція Ради. Депутати розглянуть проект реформи ДБР та поправку, якої вимагає адвокат Небесної сотні

Сьогодні депутати розглянуть у другому читанні законопроект президента Володимира Зеленського про реформування Державного бюро розслідувань (ДБР) - у порядку денному він перший. Парламент планував розглянути його ще 15 листопада, але не встиг.

Цей законопроект (№ 2116) покликаний «перезапустити» антикорупційний орган і значно розширює повноваження голови ДБР. Зокрема, скасовується колективне прийняття рішень директором бюро і його заступниками. Крім того, передбачається, що директор ДБР зможе сам призначати своїх заступників, тоді як зараз для цього передбачений спеціальний конкурс.

Даний законопроект важливий ще й тому, що сьогодні Рада має розглянути проект поправки до нього, згідно з якою слідчі та прокурори, що займалися розслідуваннями справ Майдану в Генеральній прокуратурі України, зможуть без конкурсу перейти в ДБР.

27 листопада комітет парламенту з питань правоохоронної діяльності рекомендував підтримати цю поправку. Через її відсутність адвокат родин Небесної сотні Євгенія Закревська 21 листопада оголосила голодування, вимагаючи дострокового скликання Ради та пояснюючи, що без переходу слідчих в ДБР багаторічне розслідування може «розвалитися».

Крім того, сьогодні Рада прийме рішення про дострокове припинення повноважень кількох депутатів через їхнє призначення на держпосади. Народний депутат від Слуги народу Олексій Кучер нещодавно очолив Харківську обласну державну адміністрацію,  Олександр Кубрак (також Слуга народу) - Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор).

На порядку денному на 3 грудня також заплановано розгляд низки законопроектів про зміну податкового законодавства (№ 1209, № 1210 - перше читання, № 2359-1 - друге читання) та багатьох інших.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок