«Це була нічия». Переговори Зеленського з Путіним і підсумки нормандської зустрічі для України

По матеріалам ЛІГА.Новини
10.12.2019 · 09:24 · переглядів - 1438

Зеленський, Путін, Меркель і Макрон на «нормандській» зустрічі в Парижі: що обговорювали, до чого прийшли і що буде далі

«Це була нічия». Переговори Зеленського з Путіним і підсумки нормандської зустрічі для України
Владимир Зеленский и Владимир Путин (Фото: EPA)

У понеділок, 9 грудня, відбулася перша за три роки зустріч в нормандському форматі глав України, Німеччини, Франції та Росії. Що обговорювали, до чого прийшли і що буде далі, - читайте в короткому огляді LIGA.net.

КОРОТКО

Сторони підписали "спільні узгоджені висновки" про підтримку раніше взятих на себе домовленостей і прихильності мінським угодам.

З цікавого:

  1. Україна повинна прописати формулу Штайнмайера в своє законодавство;
  2. досягнуто попередньої домовленості про обмін полоненими "всіх на всіх" до кінця 2019 року;
  3. домовилися про розведення сил в трьох нових точках до кінця березня 2020 року.

По виборах і кордону діалог був, але невдалий. Путін не хоче міняти Мінські угоди. Наступна зустріч в нормандському форматі повинна відбутися в найближчі чотири місяці.

ЩО ТРАПИЛОСЯ

У Єлисейському палаці пройшла зустріч лідерів країн нормандського формату. Крім цього, Володимир Зеленський зустрівся тет-а-тет з Володимиром Путіним. Основну частину очної зустрічі Україна і Росія обговорювали газ.

 - Мені здається, це питання ми розблокували. І зараз на рівні радників будуть обговорюватися можливі обсяги і ціна, - повідомив Зеленський на підсумковій прес-конференції.

У свою чергу Путін в черговий раз зазначив, що "якщо ми домовимося про спільну роботу", вартість газу "може бути дешевше на 25%, ніж сьогодні отримує кінцевий споживач".

Головним каменем спотикання в ході нормандського саміту стали місцеві вибори на Донбасі і повний контроль України над кордоном. Зеленський запропонував створити в тристоронній контактній групі окрему підгрупу, яка б займалася питанням кордону. Але Путін категорично проти "відхилення" від мінських угод 2015 року, згідно з якими, Україна починає відновлювати контроль над кордоном тільки після виборів. Зеленський навіть запропонував Путіну піти на поступку з кордоном в обмін на імплементацію формули Штайнмайера, однак, російський президент не погодився.

У той же час підсумкове комюніке передбачає впровадження формули в українське законодавство. При цьому російські ЗМІ чомусь впевнені, що Україна готова вписати формулу до Конституції, хоча Зеленський заявив журналістам про внесення відповідних змін до закону про особливий статус. Його, до речі, український президент буде пропонувати парламенту продовжити ще на рік.

 - Формулу Штайнмайера ми імплементуємо, якщо бачитимемо, що і з того боку наближаються до деескалації, - повідомив Зеленський журналістам.

Точки дотику, мабуть, вдалося знайти в питанні обміну полоненими. До кінця року можливий великий обмін.

 - Домовилися про початок - всіх узгоджених на всіх узгоджених. Зараз покажуть нам списки. Зараз мова йде про Донбас. Давайте зробимо перший крок. Це великий крок, тому що 72 людини можуть приїхати додому, - повідомив Зеленський журналістам.

Також попередні домовленості були досягнуті з розведенням на лінії зіткнення. Зеленський доручив начальнику Генштабу Руслану Хомчак підготувати три "простих точки", де найбезпечніше провести розведення. Ці точки будуть обговорюватися в рамках мінської групи. Крім того, в комюніке зафіксована необхідність розширення мандата ОБСЄ. Зараз місія моніторить ситуацію на Донбасі тільки вдень. Країни нормандського формату зійшлися на тому, що ОБСЄ має стежити за режимом припинення вогню 24/7.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО

У Парижі відбулася перша зустріч Зеленського і Путіна. Незважаючи на передвиборчі обіцянки про швидкий мир на Донбасі, у Зеленського до нормандського саміту підходили з вкрай акуратними очікуваннями. Простий факт: текст підсумкового документа, який був підписаний в Парижі, був узгоджений на рівні радників ще на початку вересня.

Навіть сам факт зустрічі з Путіним Зеленський називав перемогою. У той же час після зустрічі президент України був стриманим в оцінках переможців і переможених.

 - Я не знаю, хто кого. Зараз правильно бути дипломатом. Давайте говорити, що поки що нічия, - повідомив він журналістам.

"Зради" не побачили і організатори протестів на Банковій. На їхню думку, Зеленський не перетнув червоних ліній і не допустив здачі національних інтересів. Тому учасники акції прийняли рішення згорнути табір під Офісом президента.

ЩО БУДЕ ДАЛІ

В цілому у Зеленського задоволені результатами саміту, повідомили LIGA.net кілька учасників української делегації. Сам Зеленський заявив, що для нього "цього мало" і "хотілося б більше проблем вирішити". Тому він розраховує, що Україна досягне більшого під час наступної зустрічі нормандської четвірки, яка повинна відбутися через чотири місяці.

Але не зовсім зрозуміло, що повинно змусити Путіна поміняти позицію щодо місцевих виборів на Донбасі і контролю над кордоном. В ході прес-конференції він дав чітко зрозуміти, що на перегляд мінських угод не погодиться.

Тому не варто забувати про план Б - так званої стіні. Саме його планує розглядати команда Зеленського, якщо зрозуміє, що переговори з Росією зайдуть у глухий кут. А поки "домовилися далі домовлятися".



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок