Будівля нинішнього терапевтичного корпусу БТМО отримала нове життя

По матеріалам БТМО
11.12.2019 · 15:32 · переглядів - 1513

Будівлю нинішнього терапевтичного корпусу БТМО було споруджено у 1964 році. Наприкінці 55-го року існування відбувається його друге народження.

Будівля нинішнього терапевтичного корпусу БТМО отримала нове життя

- Триває реалізація великого проекту з модернізації кардіологічного корпусу, - зазначає директор КУ «Бердянське територіальне медичне об’єднання Дмитро ЄГОРОВ. – У 2012 році нам вдалося провести докорінну реконструкцію відділення кардіореанімації, яке окрім нового просторого облаштованого за всіма вимогами приміщення отримало сучасне обладнання. Державним фондом регіонального розвитку (ДФРР) виділено 3,5 млн. грн. для виконання комплекса робіт з енергозбереження. Замінені геть усі вікна на сучасні металопластикові. Завершується зовнішня термоізоляція фасадів. Триває передбачений ще у 2013 році ремонт відділень. Нині підрядники пораються у кардіологічному відділенні, яке тимчасово розмістилося на площах майбутнього агіографічного відділення. Приміщення ремонтуються капітально, повністю замінюються системи енергозабезпечення, водопостачання, опалення. Оновлюються стіни, стелі, підлоги.

Стенка

Проведення такої масштабної реконструкції, перш за все, дозволить суттєво знизити матеріальні витрати. Вже нині із задоволенням можна констатувати: медичний персонал терапевтичного корпусу нарікає, що вночі в приміщеннях навіть жаркувато. Хоча утеплення будівлі ще триває. А вікна сміливо відкривають для провітрювання. Отже матимемо змогу істотно зменшити енергозатрати і собівартість наших послуг.

Національній службі здоров»я України (НСЗУ), за великим рахунком, не цікаво відкриті в нас вікна чи закриті, - оплачується надана послуга, у собівартість якої входять і енерговитрати, зменшувати які просто вигідно.

Взагалі, логістика цього корпусу докорінно зміниться. Очікувано у 2020 році ДФРР виділить ще кошти. Тоді зміниться навіть вхід до корпусу. Звичний вхід вже практично розібрали. Надалі там буде під’їзд лише для карет «швидкої мединої допомоги». Пацієнти ж і відвідувачі користуватимуться входом з вулиці Консульської. Це, звичайно, суттєво розвантажить внутріші шляхи лікарняного містечка і створить додаткові зручності для персоналу.

реконструкция

Перспективи

Сподівання на терапевтичний корпус покладаються такі ж чималенькі, як і на хірургічний корпус, і на пологовий будинок. Це буде в перспективі сучасний комплекс для надання якісних високотехнологічних медичних послуг, що НСЗУ досить високо цінує і оплачуватиме. В рамках впровадження пілотного проекта в Полтавській обласній клінічній лікарні ангіографічне відділення заробило принципово більше за будь які інші служби. Оскільки ангіографічні дослідження - найбільш високооплачувана послуга з усіх, слід наполегливо її впроваджувати.

Але головне навіть не перспектива непоганих заробітків. З’явиться реальна можливість кардинально якісно лікувати інфаркт міокарду, що дозволить суттєво знизити летальність від цього недугу.

туалет в ремонте

Наразі розробляється послуга гострої реабілітації інсульту, впровадження якої також фінансово заохочується НСЗУ, передбачаються великі штати. Отож коли відбуватиметься оптимізація, а вона вже розпочалася, з’явиться можливість працевлаштування y новостворених відділеннях персоналу, що вивільнятиметься. Тобто одночасно з впровадженням новітніх методик і високотехнологічних медичних послуг створюватиметься така собі платформа для плідного використання висококваліфікованих кадрів, які після відповідної перепідготовки зможуть працювати в новому форматі.

За рахунок того, що в якомусь з регіонів не спромоглися освоїти 1,9 млн. грн., ця сума була додатково виділена нам, що дозволить не лише завершити ремонтні роботи, але й придбати частину обладнання, передбаченого проектом. Це дуже доречно, адже на початок наступного 2020 року запланована реконструкція і створення ангіографічного комплекса. В грудні сподіваємося доправити ангіограф до Бердянська. Проект реконструкції приміщень вже відправлено на експертизу. І коли все буде відбуватися за нашими планами, у січні наступного року депутати міськради виділять кошти на ремонт, і можна буде оголошувати тендер.

ремонт

Реалії

Все це стало можливим завдяки тому, що місто виграло дуже суттєвий грант у вигляді дуже сучасного, дуже потрібного обладнання. Для ефективного використання цього обладнання в БТМО і в місті є дуже кваліфіковані, цікаві люди, які попередньо дали згоду співпрацювати. Це справжні ентузіасти, які розуміють, що потрібно і навіщо потрібно, аби реалізувати програму гострої реабілітації інсульту.

Ангіограф і можливості його використання важко переоцінити. Це ж не лише інфаркти. В майбутньому – операції гінекологічні, операції на кінцівках з відновлення кровообігу, на судинах нирок, головного мозку. Звичайно, коли будуть люди, які побажають цим займатись. Наш апарат надаватиме практично необмежені можливості високоефективного малотравматичного втручання з надзвичайно позитивними наслідками. Наприклад, аби зарадити у випадку міоми матки, нині робиться розтин, пацієнтка отримує фізичну і моральну травму, півтора-два місяці стресу і реабілітації. А в світі вже застосовуються зовсім інші технології, коли кліпується судинка, яка забезпечує живлення міоми. Жінка нічого не відчуває, окрім введення товстої голки. І на другий-третій день цілком відновлює працездатність. До того ж це органозберігаюча операція, що забезпечує геть усі функції аж до можливості завагітніти.

І коли раніше заради таких послуг слід було вирушати до Запоріжжя, Дніпра, Київа, то невдовзі все це реально стане доступним в Бердянську.

ремонт

Ангіограф (саме обладнання) дістанеться до Бердянська вже в грудні. Проект реконструкції приміщень з кошторисами з усіма біологічними захистами, системами вентиляції, енергозабезпечення тощо виконаний і спрямований на експертизу, яка має відбутися ще в цьому році. Справа за виділенням коштів. Є підстави вважати, що депутати з цим не забаряться. Міський голова, його заступники, депутати міськради, народні депутати України – всі розуміють відповідальність моменту.

Хоча просто виконати певні ремонтні роботи – цього недостатньо. Придбати, занести і встановити обладнання – пів справи. Пуско-налагоджувальні роботи виконують інженери, яких на всю Україну одиниці. І для цього потрібно два-три тижні. А потім починаються дозвільні процедури…

Звичайно, досвід запуску КТ дозволив напрацювати певні алгоритми і документи, але є процедури, які необхідно пройти. Отож можна сподіватись, що ангіографічне відділення прийме перших пацієнтів не пізніше серпня майбутнього 2020 року.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 26 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок