У Кабміні готують зміни до Трудового кодексу. Що пропонують?

По матеріалам НВ.Бізнес
23.12.2019 · 10:38 · переглядів - 1323

За словами міністра економіки, пропонується чітко визначити поняття трудових відносин, а також уточнити умови для розірвання трудового договору

У Кабміні готують зміни до Трудового кодексу. Що пропонують?
Тимофей Мілованов (Фото: Мінекономрозвитку/Facebook)

У Міністерстві економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства готують новий законопроект, в якому пропонують внести зміни до Трудового кодексу. Про це в Facebook написав міністр економрозвитку Тимофій Милованов.

За його словами, відсутність в Кодексі законів про працю (КЗпП) чіткого визначення трудових відносин "дозволяє створювати проблеми бізнесу при перевірках і погіршує права працівників". Тому в Мінекономкі пропонують в статті 13 КЗпП дати таке визначення. Згідно з пропозицією, трудові відносини можна встановити за шстьма ознаками:

  1. особі регулярно виплачується винагорода в грошовій або натуральній формі за роботу, виконувану (послуги, надані) на користь іншої особи;
  2. особисте виконання особою роботи (надання послуг) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи (надані послуги), або уповноваженої ним особи;
  3. робота виконується (послуги надаються) на робочому місці певної особи, в інтересах якої виконуються роботи (надані послуги), або уповноваженої ним особи,  з дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку;
  4. особа виконує роботи (надає послуги) аналогічні за змістом і характером виконуваної роботи штатними працівниками роботодавця;
  5. організація умов праці, зокрема, надання засобів виробництва (устаткування, інструментів, матеріалів, сировини, робочого місця) забезпечується особою, в інтересах якої виконуються роботи (надані послуги), або уповноваженою ним особою;
  6. тривалість робочого часу і часу відпочинку встановлюється особою, в інтересах якої виконуються роботи (надані послуги), або уповноваженою ним особою.

Крім того, в новому законопроекті пропонується чітко визначити умови для розірвання трудового договору та внести зміни до чотирьох статті КЗпП (33-36). Про це Милованов написав у другому пості.

Зокрема, працівник може розірвати трудові відносини в будь-який момент, попередивши про це роботодавця письмово або зазначеними в трудовому договорі засобами електронного зв'язку не менше ніж за два тижні. Відмова роботодавця укласти додаткову угоду про розірвання трудового договору на цій підставі є грубим порушенням трудового законодавства. Забороняється також примушувати працівника до розірвання трудового договору за його ініціативою проти його волі.

Причиною розірвання договору з ініціативи працівника може бути порушення роботодавцем умов договору. Для цього працівник повинен надати докази. Якщо роботодавець відмовляє працівникові, то договір може бути розірваний в односторонньому порядку. Крім того, якщо договір буде розірвано, то роботодавець зобов'язаний виплатити компенсацію в розмірі не менше 50 середньоденних заробітних плат.

Припинення трудового договору з ініціативи роботодавця також передбачає зміни. Зокрема вводяться терміни для попередження про звільнення від 15 до 90 днів. За 15 днів повинні попередити працівника, який пропрацював не більш ніж шість місяців, а якщо він працює більше 10 років, то оповістити його повинні не менше ніж за 90 днів.

При звільненні за згодою сторін, можлива грошова компенсація. При цьому порядок розрахунку середньоденного заробітку визначається Кабінетом міністрів України.

У статті 36 пропонуються умови для розірвання договору роботодавцем, у разі порушень з боку працівника більше ніж двічі протягом 180 календарних днів. При цьому порушення також повинні бути підтверджені.

При цьому невідповідність працівника займаній посаді і виконуваній роботі не вважається порушенням умов трудового договору.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок