Водій, який намагався дати хабар співробітникам поліції, може отримати реальний термін

По матеріалам пресс-службы прокуратуры
21.01.2020 · 11:59 · переглядів - 1635

Апаратом Бердянської місцевої прокуратури здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом пропозиції неправомірної вигоди службовій особі.

Водій, який намагався дати хабар співробітникам поліції, може отримати реальний термін

Так, у січні 2020 року поліцейські сектору реагування патрульної поліції Бердянського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області рухаючись на службовому автомобілі в селі Осипенко, Бердянського  району, Запорізької області, виявили автомобіль, який рухався у зустрічному напрямку. На транспортномузасобі помічені ознаки вчинення дорожньо-транспортної пригоди та водій не пристебнутий ременем безпеки,що є порушенням Правил дорожнього руху та відповідно слугувало підставою для зупинки даного транспортного засобу.

Далі, вбачаючи в діях водія транспортного засобу ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч.5 ст.121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вирішив зупинити транспортний засіб шляхом увімкнення проблискових маячків синього та червоного  кольорів.

Зупинивши вказаний транспортний засіб поліцейський підійшов до водія автомобіля, якому повідомили, що він керує транспортним засобом не пристебнутим ременем безпеки. З метою складання постанови про накладення адміністративного стягнення, поліцейський висловив водію транспортного засобу вимогу пред'явити для перевірки документи: посвідчення водія на право керування транспортним засобом, реєстраційний документ на транспортний засіб та чинний страховий поліс. При перевірці документів поліцейським було виявлено факт відсутності у водія вищезазначеного  транспортного засобу відсутність  при собі документів. Відразу після цього, поліцейський повідомив водія транспортного засобу про те, що відносно нього буде складено постанову про накладення адміністративного стягнення.

Крім того, в ході бесіди з водієм транспортного засобу, поліцейський виявив у нього  ознаки алкогольного сп’яніння, а саме запах алкоголю з порожнини рота, про що повідомив останнього  та запропонував йому пройти огляд на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів або у закладі охорони здоров’я, на пропозицію працівника поліції водій відмовився від проходження огляду на стан алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Відразу після цього, поліцейський повідомив водію про те, що у зв’язку з відмовою від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного сп'яніння  відносно нього буде складено протокол про адміністративне правопорушення за ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та запросив його до салону службового автомобіля для оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, на що останній погодився.

Під час складання поліцейським матеріалів про скоєнні адміністративних правопорушеннь, водій, знаходячись в салоні службового автомобіля  усвідомлюючи, що скоїв адміністративне правопорушення, діючи умисно, протиправно, бажаючи уникнути адміністративної відповідальності за скоєне правопорушення, в особистих інтересах, усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер своїх дій, наслідки та бажаючи їх настання, висловив поліцейському пропозицію надання неправомірної вигоди у розмірі 40000 гривень за не притягнення його до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Після вищевказаних дій поліцейський, усвідомлюючи, що водій запропонував надати йому неправомірну вигоду, відмовився від пропозиції надання неправомірної виголи та повідомив про вказаний факт по телефону «102» до call-центру ГУНП в Запорізькій області.

Досудове розслідування триває, вживаються заходи, спрямовані на скерування обвинувального акта до суду. 

Довідково: за вчинення вказаного кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді штрафу від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Прокурор Бердянської місцевої
прокуратури Запорізької області

Юрій Геннадійович Педан




Останні новини Бердянська
вчора, 8 травень, середа 2024
7 травень, вівторок 2024
6 травень, понеділок 2024
5 травень, неділя 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок