Представництво президента України в Криму подасть у відставку, якщо буде прийнято рішення про подачу води до окупованого півострова

По матеріалам НВ Україна
06.03.2020 · 11:09 · переглядів - 1686

Заступник постійного представника президента України в Криму Таміла Ташева подасть у відставку, якщо буде вирішене питання з подачею води окупованому півострову

Представництво президента України в Криму подасть у відставку, якщо буде прийнято рішення про подачу води до окупованого півострова

 - Мені вже почали закидати моє твердження про те, що якщо воду в Крим вирішать давати (сформовано рішення) — я подам у відставку. Подам, як, впевнена, це зробить вся наша команда. Ніколи не трималася за жодні посади або „роботи“. Але рішення такого по воді немає, зі свого боку ми донесемо позицію щодо води, і інших принципових питань по Криму, — написала вона в своєму Facebook.

За словами Ташевої, позиція Представництва президента України в АР Крим не змінилася: держава-окупант несе повну відповідальність за громадян України, які живуть на півострові.

 - І ніякої води в Крим до повної деокупацію півострова від ворога. Впевнена, що новий прем'єр-міністр поки не в контексті Криму. Ми будемо зі свого боку брифити весь уряд щодо кримських питань, зокрема води, — резюмувала вона.

Напередодні новопризначений прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що воду в окупований Крим треба подавати, адже там живуть українці, а Крим — це Україна.

 - Питання подачі води в окупований Крим — це не питання торгівлі з окупантом, це не питання якогось бізнесу, це питання гуманітарної відповідальності перед людьми, які живуть в Криму. Неподання туди води призведе до гуманітарної катастрофи … Ми не перекриємо воду для українців … Ми не можемо не давати воду українцям, — сказав Шмигаль.

Проте згодом, після шквалу критики, він уточнив, що уряд не може подавати воду в Крим до деокупації півострова і повернення його до складу України. Варто зазначити, що згідно з міжнародним законодавством за стан окупованих територій та його мешканців повну відповідальність несе саме країна-окупант.

А вже на сьогоднішній годині запитань до уряду в Верховній Раді прем'єр-міністр Денис Шмигаль вирішив ще раз уточнити свою позицію щодо постачання Україною води в анексований Крим.

 - Ми не будемо постачати воду для промислових та військових об’єктів. І на цьому ми ставимо крапку. Ми будемо постачати в разі необхідності або гуманітарної загрози українцям воду для господарських потреб, для пиття. Хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями ми маємо це забезпечити. Це наш обов’язок перед нашими українцями. Ми не говоримо про промислове постачання води, ми говоримо про наш обов’язок перед українцями в Криму, — наголосив він під час години запитань до уряду.

Окупаційна «влада» Криму не радить людям на півострові розраховувати на постачання води з материкової частини України, але втішена заявою Шмигаля.

У зв’язку з відмовою України постачати воду в незаконно анексований Росією Крим в Сімферополі її подаватимуть за графіком.

До 2014 року близько 85% потреб жителів Криму у воді забезпечував Північно-Кримський канал, вода по якому йшла із України, проте після російської анексії Криму поставки води були припинені.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок