Після вимог екологічної інспекції в мерії заговорили про реконструкцію полігону ТПВ

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
23.04.2020 · 15:22 · переглядів - 1542

На п’ятому році каденції в мерії заговорили про необхідність запровадження комплексної програми поводження з твердими побутовими відходами. Серед іншого найближчим часом планують роботи з реконструкції полігону ТПВ.

Після вимог екологічної інспекції в мерії заговорили про реконструкцію полігону ТПВ

Станом на сьогодні в Бердянську належним чином не налагоджено систему роздільного збору та утилізації сміття. Не врегульовано процедуру вивезення побутових відходів з приватного сектору – позвонкова система не задовольняє більшість мешканців і про це вже відверто говорять і члени владної команди. Щорічно з міського бюджету виділяється півтора мільйони гривень на ліквідацію стихійних звалищ. Тобто, влада за кошти громади лише ліквідовує наслідки проблеми не пропонуючи варіантів їх вирішення. Полігон твердих побутових відходів, навіть за оцінками юристів виконавчого комітету, перебуває в аналогічному стані до Львівського полігону напередодні пожеж.

В останній рік своєї каденції, на розгляд депутатського корпусу виноситься проект, розрахований на 2020-2022 роки, який передбачає комплекс заходів в сфері твердих побутових відходів. Ознайомившись з основними заходами запропонованої програми стає зрозумілим, що відповіді на актуальні питання збору та утилізації ТПВ в Бердянську влада не пропонує. Для прикладу, лише в 2022-му році планується – «Розроблення механізму роздільного збору ТПВ, в тому числі, шляхом розроблення схем санітарної очистки щодо сіл Азовське, Нововасилівка, Роза, сел. Шовкове». Навіть не впровадження, а «розроблення механізму», іншими словами, як налагодити систему роздільного збору сміття, можновладці планують розпочати міркувати аж в 2022-му році. Детальніше ознайомитись зі «стратегією» міської влади можна на офіційному сайті Бердянської міської ради

Необхідність комплексного вирішення проблеми полігону ТПВ озвучувалась ще в 2016-му році. Екс-заступниця міського голови Ірина Плющій тоді виступала ініціатором замовлення паспорту полігону. Виконати ці роботи нинішні управлінці вирішили лише в 2020-му році.

Скоріше за все, і на це вказала юрист виконкому Наталя Сарабєєва, розробити комплекс заходів з реконструкції полігону ТПВ в мерії вирішили після виявлених порушень на полігоні фахівцями екологічної інспекції. Отже, в поточному році пропонується виконати наступні заходи:

  • Проведення інвентаризації земельних ділянок, наданих для розміщення полігону ТПВ та сортувального цеху (180 тис. грн.)
  • Розробка та затвердження паспорта місця видалення відходів;
  • Встановлення вишки для візуального контролю виду відходів, що завозяться (20 тис. грн.);
  • Спорудження суцільної огорожі, що забезпечить в'їзд транспортних засобів на полігон побутових відходів лише через КПП (1,8 км) (920 тис. грн);
  • Встановлення реперів висотою до 3 м (10 тис. грн.);
  • Придбання спеціальних приладів радіометричного контролю (5 тис. грн.);
  • Встановлення спеціального звукового та біоакустичного обладнання для відлякування птахів (8 тис. грн.);

Впровадження означених заходів символізуватиме старт робіт з реконструкції полігону ТПВ. В цілому ж, як вже було відзначено вище, запропонована Програма не дає відповіді на найбільш гострі проблеми збору та утилізації твердих побутових відходів в Бердянську. Таким чином, можемо констатувати, що за повні 4 роки перебування у владі нинішня команда управлінців на чолі з Володимиром Чепурним не запропонувала жодного механізму, який би можна було назвати спробою реформування системи поводження з твердими побутовими відходами в місті.




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок