В мерії не змогли обґрунтувати доцільність збільшення компенсації для перевізників

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
24.04.2020 · 15:51 · переглядів - 4999

Заступник міського голови Юлія Дойнова на засіданні планово-бюджетної комісії виявилась не готовою предметно обґрунтувати необхідність вже другого підвищення рівня компенсації місцевим перевізникам за пільгові категорії населення в період карантину.


Нагадаємо, за період карантинних обмежень міська влада вдруге виступає з ініціативою підвищення рівня компенсацій місцевим перевізникам. Наразі пропонується встановити коефіцієнт компенсації – 1. Тобто відшкодувати підприємцям в повному обсязі подані ними розрахунки.

Пікантність ситуації полягає в тому, що проект рішення стосується компенсації саме перевезення пільгових категорій населення. Але Постановою Кабміну і рішенням комісії з ТЕБ та НС пересування громадян віком старше 60-ти років максимально обмежено, а користуватись міським транспортом мають право лише працівники установ та організацій, які визначено об’єктами, які забезпечують життєдіяльність міста. Іншими словами виходить, що даним проектом рішення компенсації збільшуватимуться на ті категорії населення, абсолютна більшість яких взагалі не має права користуватись міським транспортом. Саме тому ми звернулись до заступника міського голови, яка виносить даний проект рішення, з проханням обґрунтувати – у зв’язку з чим виникла необхідність збільшення компенсації?

Юлія Дойнова підкреслила, що приводом стали звернення підприємців, які в першому кварталі дійсно надали послуги з перевезення пільгових категорій населення і даний проект рішення не пов'язаний з карантинними обмеженнями. Представити цифри, які чітко підтверджують аргументи перевізників Юлія Вікторівна не змогла, хоча пообіцяла їх оприлюднити на засіданні Дня депутата. І така відповідь лунає на основній депутатській комісії, яка розподіляє кошти! Відверта некомпетентність чиновниці мала б стати приводом для обурення, в першу чергу, депутатів, але маємо те, що маємо…

За логікою чиновниці, компенсації не пов’язані з карантином – тоді знову питання – чим відрізняється перший квартал 2020-го від аналогічного періоду 2019-го?

Підкреслимо ще раз – в проекті рішення мова йде виключно про компенсації пільгових перевезень! Якщо ж необхідно підтримати фінансово підприємців через карантинні обмеження та зниження пасажиропотоку і це дійсно підтверджено розрахунками економістів мерії, то влада мала б виносити інший проект рішення, не пов'язаний з пільговиками! Так чи інакше, в разі оприлюднення вихідних цифр стане зрозумілим – або перевізники повністю ігнорують рішення комісії з ТЕБ та НС та перевозять абсолютно всі категорії пасажирів, або ж цим рішенням, влада компенсує в цілому збитки підприємців, через карантинні обмеження. Так чи інакше вся проблема зводиться до карантину.

Ще один цікавий момент. Тарифи на проїзд в міському транспорті в останнє підвищувались в лютому 2018-го року. На той момент вартість дизельного палива становила 28,21 грн (навіть не враховуючий той факт, що більшість транспортних засобів в якості палива використовує газ). На сьогодні ціна знизилась на 20%, що дає підстави для перегляду тарифу.

сравнение цен по годам

Враховуючи вищезазначене, в Бердянську давно назріла необхідність неупередженого аналізу в сфері громадського транспорту. За 2 роки з моменту підвищення тарифу влада не надала жодної ініціативи для проведення таких робіт і, навіть, не зробила основного – до сьогодні не проведено аналіз пасажиропотоку, без чого вирахувати реальну вартість проїзду в громадському транспорті неможливо.

Наприкінці комісії депутати, які разом з Юлією Дойновою одноголосно стали на бік перевізників, погодились про необхідність відкритого публічного обговорення вартості громадських перевезень. Голова комісії Ірина Попова дала протокольне доручення, після карантину представникам влади організувати відкриту дискусію із залученням всіх охочих.

Позицію міської влади та депутатів різних політичних сил з гострого соціального питання можна переглянути за посиланням. На превеликий жаль представники влади – депутати та чиновники, в питанні конфлікту інтересів громадян та групи монополістів – вкотре стають на бік бізнесу.




Останні новини Бердянська
вчора, 18 березень, понеділок 2024
17 березень, неділя 2024
16 березень, субота 2024
15 березень, п'ятниця 2024
14 березень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок