Рада у першому читанні схвалила підвищення штрафів за порушення пішоходами правил дорожнього руху

По матеріалам Громадського
03.06.2020 · 12:17 · переглядів - 873

Народні депутати у першому читанні підтримали законопроєкт №2697, яким хочуть підвищити рівень штрафів за порушення пішоходами правил дорожнього руху, у тому числі у стані сп’яніння


Такий проєкт закону 3 червня підтримали 240 народних депутатів.

У пояснювальній записці йдеться, що цей проєкт закону дозволить посилити рівень індивідуальної відповідальності людей та покращити безпеку на автошляхах держави.

Крім того, депутати вважають, що це матиме значний профілактичний вплив, оскільки загроза сплати порівняно великих штрафів буде стримувальним фактором для порушення правил дорожнього руху.

Так, непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, каратиметься штрафом у 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 гривень). Раніше йшлося про 51 грн.

Ті самі порушення, вчинені у стані сп'яніння, пропонують карати в розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн), на відміну від 10 (170 грн), як є зараз.

Якщо згадані порушення спричинили аварію, штраф буде 40 неоподатковуваних мінімумів — 680 гривень — або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. Зараз це становить 170 грн або громадські роботи.

Один з ініціаторів законопроєкту, депутат від монобільшості Олександр Бакумов розповів, що у 2019 році було 8 612 ДТП із загиблими і травмованими пішоходами, 1 261 пішохід загинув, 8 005 — отримали травми. За його словами, майже тисяча цих ДТП сталася із вини пішоходів.

Зазначається, що реалізація положень законопроєкту не потребує фінансових видатків з Державного бюджету.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок