Проект берегозахисної смуги вже не потрібен, але землю в Бердянську можна буде оформити тільки через рік

По матеріалам пресс-службы исполкома
26.06.2020 · 14:22 · переглядів - 5967

Новації земельного законодавства не потребують затвердження проєктів берегозахисних смуг

Проект берегозахисної смуги вже не потрібен, але землю в Бердянську можна буде оформити тільки через рік

17 червня Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування та використання земель». Згідно закону, берегозахисні лінії встановлюються на відстані не 2 км від урізу води, як було раніше, а 100 метрів. Документ знаходиться на підписі у Президента України. Про це повідомила заступник міського голови Оксана Дєєва.

Деева Оксана

Розробка проекту берегозахисної смуги почалася в далекому 2013 році. За минулий час вносились такі зміни в законодавство, які тільки ускладнювали процедуру прийняття документа. Кілька років міська влада, народний депутат України Олександр Пономарьов, розробник проекту ПП «Укрзем» працювали над прискоренням прийняття берегозахисної смуги. Так, тільки за останній рік Олександр Пономарьов неодноразово звертався з офіційними листами до колишнього прем'єр-міністра Олексія Гончарука і нинішнього Дениса Шмигаля з проханням прискорити процес прийняття документа. Депутати міської ради також на сесіях приймали подібні звернення. Через відсутність затвердженої берегозахисної смуги призупинилося рішення більшості земельних питань у місті, таких як приватизація, оренда і т.д.

Нагадаємо, рік тому проєкт пройшов затвердження в Міністерстві екології України та залишався останній крок - пройти державну експертизу в Держгеокадастрі, - коментує Оксана Дєєва. - Така експертиза була проведена і проєкт був направлений ПП «Укрзем» для усунення зауважень. «Укрзем» провів певну роботу над усуненням зауважень і проєкт знову був направлений в Держгеокадастр. Дана організація прийняла більшу частину виправлень. Подальший контроль було покладено на Головне управління Держгеокадастру в Запорізькій області. Після отримання висновку експертизи проєкт мав бути затверджений на сесії міської ради і вступити в дію.

Поки розробник і співробітники Головного управління Держгеокадастру в Запорізькій області працювали над проєктом бердянської берегозахисної лінії, в уряді народився проект іншого документу, який вносив зміни до Земельного і Водного кодексів і скорочував берегозахисну смугу з 2 км до 100 метрів. Що абсолютно логічно для Бердянська. Даний документ і став основною для закону, який був прийнятий 17 червня. Цим законом передбачається, що немає ніякої необхідності розробляти окремі проєкти берегозахисних ліній по всій Україні. Достатньо лише Генерального плану міста (а він в Бердянську вже є) або Комплексного плану розвитку територій (його ще треба розробити до 2025 року). Тобто проєкт берегозахисної смуги, який розроблявся і затверджувався в Бердянську останні сім років, стає фактично непотрібним.

Новий закон вступає в силу через рік після його опублікування. Як зазначила Оксана Дєєва, в даний час служби виконкому проводять аналіз цього законодавчого акту і чекають роз'яснень від уряду: чи потрібно вносити будь-які зміни в проєкт берегозахисної смуги або зовсім припинити його доопрацювання.




Останні новини Бердянська
вчора, 18 березень, понеділок 2024
17 березень, неділя 2024
16 березень, субота 2024
15 березень, п'ятниця 2024
14 березень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок