Опалювальний сезон під загрозою зриву. Тариф на тепло зросте, питання на скільки?

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
16.07.2020 · 09:30 · переглядів - 3256

8,2 млн. гривень Бердянське підприємство теплових мереж ініціює виділити з міського бюджету, щоб успішно розпочати опалювальний сезон в жовтні. Підприємство понесло збитки в поточному році через Постанову Кабміну. На комісії з питань ЖКГ проблему не вирішили, питання перебуває на стадії обговорення. До початку опалювального сезону тепломережа має покрити збитки для отримання номінації газу


Керівник підприємства тепломережі Юрій Литовченко на засіданні комісії з питань ЖКГ пояснив, звідки на підприємстві утворились збитки. Є два періоди їх утворення. Перший — затягнена процедура затвердження тарифу. За три місяці тепломережа зазнала збитків на 10 мільйонів гривень. Другий — опалювальний сезон 2019-2020. Постановою Кабміну теплопостачальні організації отримали право на зниження складової тарифу, через здешевлення газу. Міський голова під особисті гарантії подальшої компенсації з міського бюджету переконав керівництво БПТМ знизити тариф.

Розмова з міським головою відбувалась за участі його заступника Григорія Горячова. Тоді, Володимир Чепурний запевнив, що збитки підприємства компенсує міський бюджет. Зараз нам потрібно щонайменше 7 мільйонів для отримання номінації газу перед початком опалювального сезону. Якщо ми не зможемо знайти ці кошти, ми не отримаємо газ, - повідомив Юрій Литовченко.

Компенсація з бюджету не єдиний варіант погашення збитків. Покрити їх можна підвищивши тариф

В разі, якщо міська рада не ухвалить рішення про надання фінансової підтримки тепломережі, збитки в розмірі 10 мільйонів, отриманих під час перегляду тарифу, будуть закладені в розрахунки нової вартості теплопостачання на наступний рік.

Виходячи зі слів Юрія Литовченка, тариф в опалювальному сезоні 2020-2021 зросте в будь-якому випадку. Відкритим залишається питання, чи будуть в нього закладені збитки підприємства, чи їх компенсують з бюджету, як то обіцяв міський голова?

Політична відповідальність. Бердянські депутати звинувачують центральну владу

Споглядаючи на ситуацію поверхнево або під певним кутом зору, можна прийти до висновку, що депутати міської ради мають рацію. Зокрема, голова комісії з ЖКГ Віктор Цуканов під час самого засідання, а пізніше на своїй сторінці в мережі Фейсбук наголосив, що саме Постанова Кабміну Гончарука призвела до утворення збитків. Проаналізуємо ситуацію.

скрин Цуканова

В грудні минулого року Кабінет міністрів ухвалив Постанову, згідно якої теплопостачальні організації отримали право знижувати тариф за рахунок перегляду вартості його складової — газу.

«Щойно на Раді розвитку громад і територій звернувся до міських голів та органів місцевого самоврядування, аби вони провели відповідні перерахунки. Українці повинні відчути зміни у своїх платіжках вже зараз, а не через 3-5 років. Ми дали необхідний механізм. Тепер відповідальність — на владі на місцях», - зазначав Олексій Гончарук 24-го грудня 2019 року. 

Керівник БПТМ Юрій Литовченко також акцентував увагу, що колишній Прем'єр-міністр робив акцент саме на представників органів місцевого самоврядування, наголошуючи на необхідності врегулювання тарифного питання за участі міської влади. Самі ж теплопостачальні організації не були зобов'язані коригувати тариф. І саме міський голова Володимир Чепурний гарантував компенсувати ймовірні збитки теплопостачальної організації.

Однак це лише одна складова вкрай гострої проблеми. Якщо проаналізувати ситуацію дещо глибше, стає зрозумілим, що популістичні Постанови в сфері теплопостачання розпочались за прем'єрства Володимира Гройсмана. Нагадаємо, 26 червня 2019 р. Постановою №560 Уряд Гройсмана встановив граничні тарифи на послуги з теплопостачання для міст обласного значення. Минулого літа фахівці били на сполох, що виконати рішення Кабміну фактично неможливо. В листопаді 2019-го новий Уряд зазначену Постанову відмінив.

Тож, якщо говорити про політичну відповідальність і популізм, критикуючи Уряд Гончарука, більш ніж доцільним було б пригадати і майже аналогічне рішення від попередньої влади — Кабінету міністрів Володимира Гройсмана, який, власне, і запустив популістичну риторику.

Чи будуть виділені кошти з міського бюджету на покриття збитків тепломережі - невідомо

До консолідованого рішення з приводу даного питання на минулому засіданні з питань ЖКГ прийти не вдалось. Ще раз до нього повернуться на наступному засіданні цієї ж комісії, яка передуватиме черговій сесії міської ради.

Тэги: теплосеть



Останні новини Бердянська
вчора, 26 квітень, п'ятниця 2024
25 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок