Рада прийняла законопроект про електронні комунікації

По матеріалам НВ.Бізнес
30.09.2020 · 15:27 · переглядів - 332

Верховна Рада України на засіданні 30 вересня прийняла в другому читанні законопроект Про електронні комунікації.

Рада прийняла законопроект про електронні комунікації

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Законопроект № 3014 підтримали 260 депутатів.

Законопроєкт визначає повноваження держави щодо управління та регулювання діяльності у сфері електронних комунікацій. Він встановлює права, обов'язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у даній діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами.

Зокрема, документ встановлює правові основи діяльності постачальників електронних комунікаційних мереж або послуг, вводить повідомний принцип реєстрації суб'єктів господарювання в сфері електронних комунікацій, призводить термінологію в сфері до європейської, встановлює відповідальність за порушення законодавства про ЕК та вдосконалює контроль у сфері електронних комунікацій.

Крім того, законопроект пропонує ввести універсальну послугу в сфері електронних комунікацій, яка покликана забезпечити доступність (в тому числі і цінову) послуг інтернету і голосового зв'язку для населення.

При цьому, головне юридичне управління Апарату ВРУ називало частина норм законопроекту неконституційними.

 - Окремі положення проекту суперечать Конституції України, не враховують юридичних позицій Конституційного Суду України та практику Європейського суду з прав людини, не узгоджуються з положеннями чинного законодавства і не містять достатніх і завершених правових механізмів реалізації його положень, - йдеться у висновку юруправління.

В Інтернет Асоціації України заявили, що деякі новації законопроєкту реалізують давнє бажання регулятора (НКРЗІ) і великих гравців з витіснення великих конкурентів, шляхом значного посилення регулювання в галузі і впровадження нових схем перерозподілу ринку.

Зокрема в ІнАУ підкреслили, що регулятор активно лобіював в проекті закону поширення свого регулювання навіть на сферу розподілу інтернет-ресурсів, якою займаються міжнародні структури. На глобальному рівні - IANA, в Європі і суміжних регіонах - RIPE NCC.

В ході голосування за законопроєкт заступник голови профільного комітету Ради Олександр Федієнко заявив, що зауваження щодо регулятора підуть до законопроєкту № 4066 Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотному спектру та надання послуг поштового зв'язку України.

Законопроект № 3014 Про електронні комунікації був прийнятий парламентом в першому читанні 16 червня. До другого читання до документа подали 970 правок.

Тэги: радаIT


Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок