Зміни влади, карантин, локдаун… Інтереси перевізників Бердянська незмінно залишаються в пріоритеті

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
23.12.2020 · 17:47 · переглядів - 2653

Без жодних зауважень і запитань з боку депутатського корпусу проходить програма компенсації для перевізників за надані пільги в громадському транспорті. В наступному році з бюджету планується виділити майже на 200 тисяч гривень більше, в порівнянні з 2020-м – майже 4,7 млн гривень.


Міцне лобі представників бізнесменів, які монополізували ринок громадського транспорту Бердянська, у владі залишається незмінним вже достатньо тривалий час. Так, перезавантаження міської влади не вплинуло на перегляд підходів до взаємодії з перевізниками. Принаймні поки що. Так, в наступному році перевізникам компенсують з міського бюджету майже 4,7 млн гривень.

Цікаво, що під час обговорення даного проекту рішення жоден з депутатів не поцікавився доцільністю виділення саме такої суми і навіть її збільшення. В цьому контексті можна виділити декілька принципових моментів.

По-перше. І начальник фінансового управління, і депутати наголошують, що бюджетний 2021-й рік буде складним. Навіть в цих умовах рівень компенсації для перевізників не просто залишають на минулорічному рівні, а ще й фінансують у повному обсязі. Безумовно, якщо підприємці дійсно несуть збитки за перевезення пільгових категорій населення, міська влада має компенсувати ці кошти. Однак в той же час, розрахунки перевізників повинні бути ретельно перевірені. Для цього необхідно провести аналіз пасажиропотоку. В наступному році, принаймні в планах транспортного відділу, цю роботу нарешті планують виконати. В даному контексті постає доцільність виділення 100-відсоткового фінансування на весь рік перевізникам. Програму можна було затвердити з фінансуванням, наприклад в 2 мільйони, а вже після проведеного аналізу пасажиропотоку і підтвердження розрахунків перевізників, доповнити програму необхідною сумою.

По-друге. Показовим є рівень проплат УПСЗН перевізникам по відшкодуванню пільгового проїзду. Ми проаналізували платежі 2020-го року докарантинного періоду і в період карантину. В умовах, коли були введені карантинні обмеження, а проїзд пільговиків обмежився лише 4-ма годинами на день, пасажиропотік і, відповідно, кількість пільговиків мала б зменшитись. Однак, показники перерахованих коштів засвідчуюють, що платежі в середньому залишаються практичному на одному рівні. Ознайомитись з сумами платежів можна в зведеній нами таблиці на основі офіційних перерахувань УПСЗН.

Сумарні перерахування за надані послуги перевізникам зі сторону УПСЗН за 11 місяців 2020 року для кожного перевізника окремо:

  • Бердянська автотранспортна компанія – 689144,72
  • ФОП Ковальов Ю.Е. – 788730,6
  • ФОП Сопільняк Ю.В. – 438791,92
  • ФОП Бойко К.В. – 166906,9
  • ФОП Медвіцький С.П. – 211433,1
  • ФОП Зюзін С.В. – 602394,62
  • ФОП Омельчук В.Ю. – 722734,96
  • ФОП Іванченко В.І. – 365968,8
  • ФОП Коломоєць Л.Б. – 238431,04

В умовах, якщо рівень компенсації залишається на рівні минулого року і, навіть, сума трохи збільшується обмеження на перевезення пільговиків мають бути зняті. Оскільки рівень пасажиропотоку, практично, залишається незмінним, а обмеження на проїзд пільговиків продовжують діяти. Тобто, за такою логікою, карантинні обмеження призвели не до втрат перевізників, а навпаки, до збільшення прибутків. Навряд чи можна вважати таку ситуацію справедливою.

На цьому наша редакція двічі акцентувала увагу депутатів – спочатку на засіданні комісії з питань УЖКГ і на засіданні депутатського дня. Міський голова Валерій Баранов зазначив, що з даним питанням будуть розбиратись…

Показово, що після жорстких виступів ветеранів АТО, які також підпадали під обмеження, міська влада пішла на поступки і повернула в повному обсязі пільги даній категорії громадян. В той же час, найбільша кількість пільговиків – пенсіонери продовжують відчувати утиски з боку перевізників. Виходить, представники влади розуміють наведені аргументи лише з позиції сили? Цікаво, як довго нова влада дозволить собі утиски інтересів незахищених верств населення – пенсіонерів.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 16 квітень, вівторок 2024
вчора, 15 квітень, понеділок 2024
13 квітень, субота 2024
12 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок