Ціна електроенергії для населення зросте майже вдвічі. Що і чому вирішив Кабмін?

По матеріалам ЛІГА.Бізнес
29.12.2020 · 15:05 · переглядів - 1983

Кабінет міністрів вперше за майже три роки переглянув тарифи на електроенергію для населення. Тепер одна кіловат-година електроенергії коштує 1,68 грн

Ціна електроенергії для населення зросте майже вдвічі. Що і чому вирішив Кабмін?

28 грудня Кабінет міністрів скасував так званий "пільговий тариф" на перші 100 кВт-год спожитої населенням електроенергії по 90 копійок. Так, уряд фактично ввів для побутових споживачів єдиний тариф на електроенергію в розмірі 1,68 грн за кВт-год.

В рамках прийнятої Кабміном постанови №483 (прийнято з доопрацюванням в Секретаріаті), єдиний тариф для населення має стати тимчасовим і діяти з 1 січня по 31 березня 2021 року.

Далі, за словами співрозмовника LIGA.net в енергетичному комітеті Верховної Ради, Кабмін може знову розділити тарифи: споживання понад 300 кВт-год буде обходитися споживачеві по 3,36 грн за кВт-год.

Чому Кабмін підвищує ціни на електроенергію для домогосподарств і який компенсатор уряд пропонує натомість?

Неминуче рішення

Ціни на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 року. Тоді в рамках підготовки до запуску оптової моделі енергоринку Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) підвищила тарифи для населення на 26-30%. За перші спожиті протягом місяця 100 кВт-год електроенергії потрібно було платити всього 90 копійок за кВт-год. Все, що вище - майже вдвічі більше - 1,68 грн за кВт-год.

За таким принципом побутові споживачі купували електроенергію майже три роки. За цей час в Україні ввели як мінімум дві енергетичні реформи - відкрився оптовий ринок електроенергії (в липні 2019-го) і запрацював газовий ринок для населення (в серпні 2020-го).

В кінці листопада 2020-го року колишній в.о. міністра енергетики Юрій Бойко анонсував підвищення цін на електроенергію для населення. Це завдання Міністерству енергетики в травні поточного року поставив так званий антикризовий енергетичний штаб, створений при Кабміні.

У чому причина підвищення? За словами Бойка, головний недолік колишньої моделі - збитки для постачальників електроенергії (так звані ПУПи), які утворилися через різницю цін для бізнесу та побутових споживачів. Цей же недолік ринку в листопаді закликали усунути Кабмін і Енергетичного співтовариства ЄС в своєму звіті про енергетичний сектор України.

Так, за даними Міненерго, за останні два місяці 2020 року населення в середньому платило за електроенергію по 1,04 за кВт-год. Це на 8 копійок менше, ніж кінцевий тариф на передачу електроенергії в грудні і на 34 копійки нижче, ніж тариф на передачу е/е з 2021 року, коли в Україні запрацює так званий RAB-тариф для обленерго.

 - Постачальники продають електроенергію населенню собі в збиток. Збиток - 65-70 млрд грн (на рік - Ред.), - зазначав Бойко на брифінгу 26 листопада. - Тому останні півтора місяці ми розробляє комплексне рішення, яке буде включати перегляд умов виплат субсидій, анонсованих президентом карантинних виплат, підвищення мінімальних зарплат.

Підвищення під ялинку

За словами Бойка, Кабінет міністрів повинен був підвищити ціни на електроенергії для домогосподарств ще на початку грудня. Але рішення забуксувало.

Знову до цього питання уряд повернувся лише в кінці грудня, після зміни в.о. глави Міненерго Юрія Бойка на колишнього топ-менеджера Нафтогазу Юрія Вітренка. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив йому "врегулювати баланс на ринку електроенергії" разом з НКРЕКУ до кінця 2020 року.

За інформацією агентства Інтерфакс-Україна, до останнього моменту не було ясно, чи зважиться Кабмін підвищувати ціни на електроенергію для домогосподарств. Цю ідею нібито вперто не підтримували в уряді "з політичної точки зору".

Замість цього, як стверджує співрозмовник агентства, Кабмін розглядав можливість підняти ціну на електроенергію для Енергоатому, по якій той продає 40% свого виробництва державному трейдеру Гарантований покупець.

Купуючи атомну електроенергію по 1 копійці за кВт-год держкомпанія перепродає її ПУПам, але вже за ціною ринку, щоб за рахунок різниці компенсувати скупку "зеленого" тарифу.

Але ця версія виявилася не точною. 28 грудня, після майже двох з половиною місяців пошуку рішення, Кабмін не тільки зобов'язав Енергоатом продавати 40% своєї електроенергії Гарантованому покупцю по 15 копійок за кВт-год, а й скасував "пільговий тариф" для населення в 90 копійок за перші 100 кВт-год.

В якості тимчасового заходу зафіксувало з 1 січня по 31 березня 2021 року ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 за кВт-год.

Подібні заходи, на думку Вітренко, дозволять стабілізувати в наступному році ринок електроенергії, в тому числі поліпшити роботу держкомпаній Енергоатом, Укргідроенерго і Укренерго.

Новий перегляд через три місяці

Скасування "пільгового" тарифу для населення - лише перехідний етап. За словами Вітренко, навіть після вчорашнього рішення Кабміну в Україні зберігаються занижені вдвічі тарифи на електроенергію для населення.

 - На сьогодні Міненерго разом з учасниками ринку розробляє вдосконалений сценарій фінансового збалансування ринку електроенергії, - не заглиблюючись в деталі, говорив в.о. міністра енергетики на урядовому засіданні 28 грудня.

Точні плани в Міненерго поки не розкривають, але деякі інсайди вже відомі. За словами співрозмовника LIGA.net в комітеті Верховної Ради з енергетики та ЖКГ, наступний перегляд цін на електроенергію для населення може статися вже в квітні 2021 року.

Уже після закінчення опалювального сезону Кабмін знову може розділити тарифи для домогосподарств на дві частини: все, що менше 300 кВт-год - по 1,68 грн за кВт-год, а все, що вище - по 3,36 грн.

Це рішення може бути вкрай вигідним для всього бізнесу.

 - Воно дасть (ринку - Ред.) близько 20 млрд грн на рік, - розповів депутат.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок