Голова Міненерго пропонує зменшити ціну на газ для вразливих споживачів на 44%

По матеріалам НВ.Бізнес
12.01.2021 · 09:15 · переглядів - 1437

Міністерство енергетики пропонує з 1 лютого обмежити ціну на газ для «вразливих» споживачів за формулою «хаб мінус» з додаванням граничної націнки постачальників та з фіксацією ціни на рік


Про це написав в Facebook в.о. голови Міненерго Юрій Вітренко.

 - За нашими розрахунками, мова йде про рівень ціни 5 356 грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна у січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна у лютому збільшиться ще приблизно на 15%. Укргазвидобування буде продавати постачальникам „вразливих“ споживачів газ за ціною „хаб мінус“. Ціна буде переглядатися раз в рік на підставі котирувань на біржі у листопаді. Для видобуваючої компанії навіть краще мати фіксовану ціну на рік, ніж кожен місяц переживати, що потрібно переглядати плани буріння через зміну ринкової коньюнктури. Постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку до цієї ціни. Споживачі зможуть так само вільно обирати собі постачальника, при цьому, якщо вони не є „вразливими“ споживачами, то вони зможуть обирати і контракти не з фіксованою на рік ціною, а будь-які інші контракти, — повідомив він.

Вітренко додав, що пропозиція Міністерства енергетики знаходиться на стадії обговорення. Потрібно, зокрема, «спокійно пояснити МФВ, що мова йде про якраз адекватні ринкові заходи, а не про відкат назад», написав він.

10 і 11 січня в ряді українських міст пройшли протести через підвищення цін на газ, електроенергію та опалення. Люди виходять на мітинги і перекривають траси.

Вчора в Офісі президента пройшла енергетична нарада під головуванням президента Володимира Зеленського. Він заявив, що «тарифи на газ для населення мають бути справедливими» і що Україна не може «дозволити зростання ціни для наших громадян». Вітренко в ході наради представив попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ, повідомили в Офісі президента.

Після наради прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення. Перший передбачає формування тарифів на газ за формулою «хаб мінус (ціна на європейських хабах мінус транспортування газу до України). Його запропонувало Міністерство енергетики. Другий підхід, який пропонує Нафтогаз, полягає в тому, щоб зобов’язати всі газопостачальні компанії публікувати свій річний тариф на газ.

Які комунальні тарифи зросли в 2021 році?

З 1 січня в Україні помітно зросли ціни на газ. Ціни постачальників коливаються в діапазоні 6,99 — 10,8 грн за кубометр. Зросли і тарифи на опалення — від 5,5% до майже 50% в залежності від регіону.

Також зріс тариф на електроенергію для населення. В останні дні грудня 2020 року уряд скасував пільговий тариф на електроенергію для населення на перші 100 кВт/год. Встановлена фіксована ціна для побутових споживачів на рівні 1,68 грн за кВт/год. Цей тариф діятиме до 31 березня 2021 року. Надалі планується збільшити ціни на електроенергію для населення (в середньому на 30%). Коли саме це станеться — поки невідомо.

За холодну воду українським споживачам також доведеться платити більше. В середньому з січня тарифи виростуть на 10−15%. Зростання цього показника пов’язане зі збільшенням тарифів на передачу електроенергії.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок