Що таке обмороження та опіки? Перша допомога

Бердянськ 24
28.01.2021 · 20:57 · переглядів - 1022

Що таке обмороження та опіки? Перша допомога
На правах реклами

Обмороження  - це результат пошкодження тканин організму в зв'язку з впливом холоду. Воно часто супроводжується загальним переохолодженням організму та особливо стосується частин тіла, які недостатньо захищені від холоду. Найчастіше в цьому плані страждають ніс, вушні раковини, пальці ніг та рук. Як правило відмороження виникають в холодний зимовий час на вулиці або в неопалюваних приміщеннях при температурі нижче -10°C  -20°C. Якщо людина тривалий час перебуває поза приміщенням з прийнятною температурою, то обмороження може відбутися восени і навесні при температурі повітря вище нуля, але за умов високій вологості та при сильному вітрі. Симптоми обмороження:

  • Уражені ділянки тіла втрачають чутливість
  • З'являються відчуття пощипування та поколювання
  • Шкіра білішає (1-я ступінь)
  • З'являються пухирі (2-я ступінь)
  • Тканини темнішають та відмирають (3-й ступінь)
  • При обмороженні необхідно надати першу допомогу. Людину треба перемістити в тепле приміщення надавати першу допомогу на холоді - гріти та розтирати уражені ділянки - небезпечно та марно. 

Якщо  обмороження не сильне, то дієво буде випити теплий і солодкий чай.
Обморожену кінцівку можна відігріти у ванні, поступово підвищуючи температуру води від 20 до 40 градусів - цей прийом слід застосовувати повільно, протягом 40 хвилин ніжно масажуючи кінцівку.
Уражену поверхню слід покрити теплоізоляційною пов'язкою. Як варіант це можуть бути шар марлі з товстим шаром вати (щоб не занести інфекцію), знов шар марлі, а зверху покласти прогумовану тканину, клейонку та обернути вовняним одягом або тканиною.
Загальний стан людини і місце обмороження необхідно відстежувати протягом доби. У випадку, якщо з'явилися симптоми обмороження 2-й і 3-го ступеня, звертайтеся до лікаря невідкладно.

Що таке опік та перша допомога

Опік - це травматичне пошкодження шкіри, слизової та інших тканин. Види опіків поділяють на:

  • Термічні - внаслідок впливу гарячих предметів, відкритого вогню, рідин, газів.
  • Хімічні - виникають через пошкодження тканин організму внаслідок прямого контакту з різними хімічними речовинами, наприклад сухим льодом або рідким азотом. Слід не плутати такі «холодні опіки» з обмороженням.
  • Електричні - результат контакту з джерелом електричного струму. В цьому випадку притаманна невелика точка входження струму коричневого або сіруватого кольору, навколо пошкодженої ділянки виникає почервоніння, а при тяжкому опіку - обвуглювання.
  • При опіках будь-якого типу потрібно терміново усунути вражаючий фактор. Найчастіше в побуті трапляються опіки, що спричинені окропом та парою. Такі опіки здебільшого першого-другого ступеню:
    • I ступінь - почервоніння шкіри, що супроводжується болем;
    • II ступінь - утворюються пухирі з рідиною, які іноді можуть тріскатися, а рідина звідти - витікати.

Перша допомога в таких випадках повинна бути надана миттєво - це убезпечить від негативних наслідків, наприклад сепсису. Необхідно усунути фактор ураження, охолодити уражену ділянку тіла, якщо немає відкритої рани охолодження можна провести за допомогою проточної води, закрити холодною пов'язкою та залишити уражене місце в спокої, якщо відсутні будь-які доречні медикаменти.

При серйозних опіках (третього-четвертого ступеня) знадобляться невідкладне звернення до лікаря, госпіталізація та належний догляд у лікарні, оскільки відбувається згортання білків, ураження тканин, омертвіння шкірного покриву або ураження підшкірної жирової клітковини, м'язів, кісток, можливе обвуглення тканин.

Як замовити препарати на ліки 24

За необхідності або для домашньої аптечки можуть знадобитися підручні медикаменти, за допомогою яких буде легше надати першу допомогу при обмороженні або опіках. На сайті Liki24.com за вигідною ціною знайдуться необхідні препарати та засоби, що полегшать догляд за пошкодженнями тіла, отриманими внаслідок впливу надмірних температур та хімічних речовин.

Перед застосуванням тих чи інших ліків радимо проконсультуватися з лікарем, навіть якщо ураження незначне - фахівець підкаже, які саме медикаменти будуть найдієвіші для загоєння, з огляду на фармакологічний склад препаратів та тип ураження.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок