10 днів, які змінили Україну

Бердянськ 24
21.11.2014 · 08:59 · переглядів - 1272

ВВС Україна подає ретроспективу новин 10 днів листопада-початку грудня 2013 року: від рішення українського уряду про відтермінування підписання Угоди про асоціацію з ЄС до перших масових акцій на київському Майдані та першої спроби тодішньої влади їх розігнати.


Як показали наступні 12 місяців, кожна з цих подій мала своє продовження і наслідки, часто такі, які не могли б передбачити навіть їхні безпосередні учасники.

Своєрідним епіграфом для цієї добірки можуть стати слова двох українських прем'єрів, висловлені в останні дні листопада 2013.

"Мудрість політиків – це визнати свої прорахунки, але ухвалити своєчасно потрібне рішення". (Тодішній прем'єр-міністр України Микола Азаров, 24 листопада 2013 року)

"За містичним збігом обставин, Янукович знову вивів нас всіх на майдани, в ті ж самі дні листопада місяця, як і 9 років тому назад. Коли історія таким чином повторюється, це є особливим знаком. ... Історія знову повернула нам це завдання, і цього разу ми не маємо права схибити". (Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, 24 листопада 2013 року)

21 листопада 2013

Український уряд вирішив призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. На Майдані Незалежності в Києві збирається перша група прихильників євроінтеграції.

Від лютневого саміту Україна-ЄС впродовж всього 2013 року влада України заявляла про своє бажання підписати Угоду про асоціацію та вільну торгівлю із ЄС на зустрічі "Східного партнерства" у Вільнюсі наприкінці листопада.

Годовщина Евромайдана

Проте 21 листопада 2013 року український уряд на чолі із прем’єр-міністром Миколою Азаровим ухвалив рішення "призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та ЄС, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами — членами, з іншої сторони", і пояснив це рішення тим, що Києву треба ретельніше оцінити можливу "вартість" входження на європейський ринок разом із можливими збитками від втрат на ринку Росії, Митного союзу та СНД.

У цьому ж розпорядженні уряду йшлося про те, щоб "відновити активний діалог з Російською Федерацією та іншими країнами Митного союзу і державами — членами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв’язків з метою збереження та зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу держави.

Розпорядження підписали того ж дня, коли президент Віктор Янукович розповідав у Відні журналістам про те, що, обравши євроінтеграцію, Україна іде "правильним шляхом".

"Україна йшла і буде продовжувати йти шляхом євроінтеграції", - заявив Віктор Янукович 21 листопада 2013 року.

Годовщина Евромайдана

Вечері того ж дня у соціальних мережах стали з’являтися перші заклики до акцій протесту, серед них був і журналіст Мустафа Найєм.

Політичну частину Угоди про асоціацію між ЄС та Україною було підписано 21 березня 2014 року Арсенієм Яценюком, який очолив український уряд 27 лютого цього року.

Всю Угоду про асоціацію цілком, разом із частиною про режим вільної торгівлі між ЄС та Україною, ще раз у Брюсселі підписав 27 червня 2014 року Петро Порошенко, який змінив Віктора Януковича на посаді президента України після дострокових виборів.

Годовщина Евромайдана

Щоправда вже у вересні 2014 року ЄС та Україна під тиском Росії вирішили відтермінувати запровадження вільної торгівлі на рік – до 2016 року.

Менш, ніж через рік після свого допису у Facebook із закликом до протесту, журналіст Мустафа Найєм взяв участь у позачергових парламентських виборах за списком Блоку Петра Порошенка.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок