Бердянський матрос Олександр Катков утримується в оленівській колонії вже півроку

По матеріалам Локатор
15.10.2022 · 09:43 · переглядів - 2645

Матрос військово-морських сил України Олександр Катков – корінний бердянець. З 2019 року він служить радіотелеграфістом на кораблі «Донбас». У перший день війни, відправивши свою дружину Тетяну з двома дітьми до Польщі, Олександр вирушив захищати Маріуполь. Через певний час екіпаж його судна прикомандирували до Національної Гвардії.


Зв’язку практично не було, тож дружині Олесандр дзвонив рідко. Розповідав, що коли з побратимами виходив із оточення, у місті вже були одні руїни. Боєприпаси вичерпалися, продукти і вода закінчувалися – їли і пили те, що вдавалося роздобути: чіпси, консерви, кола, енергетик. У тимчасових сховищах бійцям доводилося грітися саморобними лампадками, а тим, хто не мав спальних мішків, спати на холодній землі.

бердянець Олександр Катков

Тетяна згадує, що в основному її спілкування з чоловіком полягало в коротких повідомленнях «Все ок, живий» або «Все нормально, маневруємо». Про бої Олександр розповідав мало, переважно розпитував про неї та про дітей. При цьому на задньому фоні неодмінно чулися прильоти і розмова могла закінчитися словом: «Повітря!», після чого у телефоні лунали гудки, а Тетяні залишалося лише гадати, куди влучив боєприпас і чи вдалося Олександру вціліти.

19 березня матрос Катков вийшов на зв’язок востаннє. У той день підрозділ продовжував спроби вийти з оточення і він довго не брав слухавку – відповів приблизно з 15-го разу. Не дивлячись на його слова «Все нормально, я передзвоню», Тетяна відчула, що справи погані.

Через п’ять днів їй зателефонувала дружина товариша Олександра по флотилії і повідомила, що вони потрапили у полон. Цю інформацію зумів передати їхній побратим, який бачив хлопців у підконтрольному днр Докучаєвську (самому йому вдалося пройти через рашистський блокпост під виглядом цивільного).

З того часу не надходило жодних звісток. І лише зовсім недавно інший товариш по службі Олександра надіслав листа на ім’я капітана корабля, в якому повідомив, що всі вони утримуються в Оленівській колонії.

Вже було кілька обмінів військовополоненими, але матроса Каткова до списків не включають. Тетяна з дітьми чекає на повернення чоловіка живим та здоровим і до неї приєднується увесь Бердянськ.

6 квітня корабль «Донбас» був знищений в ході бойових дій по обороні Маріуполя (на судні почалася пожежа і згодом він затонув біля стінки порту). У травні російська сторона заявила про плани підняти судно.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 16 квітень, вівторок 2024
вчора, 15 квітень, понеділок 2024
13 квітень, субота 2024
12 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок