"Для України дуже важливо поновити контроль над Приазов’ям", — експерт Центру оборонних стратегій

По матеріалам Суспільного
28.02.2023 · 17:55 · переглядів - 1984

По Азовському морю після поновлення контролю над Приазов'ям потрібно встановити морські кордони, територіальні води з відповідними умовами їхнього захисту та оборони. У такому випадку Україна зможе розраховувати на допомогу НАТО

"Для України дуже важливо поновити контроль над Приазов’ям", — експерт Центру оборонних стратегій
Порт міста Бердянськ. Фото: Associated Press

Про це у єдиному телемарафоні розповів Андрій Риженко, експерт Центру оборонних стратегій, капітан першого рангу запасу.

За словами експерта, Той коридор, який побудувала Росія по Приазов’ю, дозволяє їм зараз поєднати Крим з Краснодарським краєм:

"Вони планували, що це також буде шлях, який поєднає Придністров'я, яке також планували приєднати до РФ. З військової точки зору, дуже негативна була угода 2004 року між Україною та Росією, відповідно до якої Азовське море було внутрішнє. Там не було територіальних вод. Ми були дуже обмежені в плані побудови нашої оборони".

Станом на сьогодні, зазначає Андрій Риженко, ВР нарешті скасувала цю угоду.

Наразі росіяни намагаються відновити роботу у портах Бердянська та Маріуполя. Проте, якщо бердянський порт не зазнав значних пошкоджень, то маріупольський серйозно пошкоджений під час захоплення:

"Вони зрозуміли, що порти знаходяться в межах досяжності якихось наших засобів. Вони дуже багато втратили на “Саратові” (наші потопоили цей корабель, два пошкодили раніше - ред). Намагаються там провести розмінування, тому що там були морські міни. Вони хочуть ці порти оживити. Але зараз це дуже обмежено у них виходить".

"Для України дуже важливо поновити контроль над Приазов’ям" - Андрій Риженко

Експерт наголошує, мають бути встановлені морські кордони по Азовському морю з відповідними умовами їхнього захисту та оборони. На Азовське море буде розповсюджуватися міжнародне морське право, тобто Україна зможе розраховувати на допомогу сил НАТО:

"Азовське море не входить до Конвенції Монтре, тобто теоретично кораблі НАТО можуть зайти в Чорне море, а потім зайти в Азовське море і перебувати в ньому безкінечну кількість часу. Інша справа, що воно дуже мілке, і там можуть бути тільки невеликі кораблі".

Андрій Риженко зазначає, вже зараз для України відкривається багато перспектив, але для цього потрібно Азовське узбережжя звільнити та розмінувати.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок