Історія родини військового з Бердянська, який вже рік знаходиться в російському полоні

По матеріалам Суспільного
05.04.2023 · 10:29 · переглядів - 4226

28-річний військовослужбовець-захисник Маріуполя Денис Белаш вже рік перебуває у російському полоні. Востаннє він виходив на зв‘язок з дружиною Юлією 26 березня 2022 року. Родина військового зараз в Одесі і чекає на повернення чоловіка і тата. Історія родини Белаш — у матеріалі Суспільного.


Денис Белаш професійний військовий. У перший день повномасштабного вторгнення він був на службі. Його родина — дружина, п’ятирічна дочка Кіра та дев’ятирічний син Сашко, в цей час були у Бердянську і того ж дня евакуювалися до Запоріжжя.

"24 лютого ми з двома дітьми – Кірою та Сашком були в Бердянську. Ми там жили, тому що чоловік там служив. Ми прокинулися від вибухів, неподалік від нас був аеропорт, туди були перші влучання ракет. Ми виїхали з Бердянська до Запоріжжя. Я йому встигла подзвонити, сказати, що ми доїхали до Запоріжжя, що все добре. І все, зв’язок обірвався. На зв’язок він вийшов 28 лютого. Вони вже відходили від Широкино до міста Маріуполь", — згадує Юлія Белаш.

Наступного разу подружжя змогло поговорити 26 березня. За словами Юліїї, це була їхня найдовша розмова.

"Він вже говорив, що немає боєприпасів, немає їжі, немає води. Він зі мною прощався, казав: "Пам’ятай, я тебе кохаю". Я кажу: "Що ти таке говориш? Ти повинен повернутися додому. В нас ще був такий жарт: "я повернуся і буде третя дитина". Я кажу: "Ти мені повинен зробити третю дитину. Яке помирати? Ти чого?" — згадує дружина військового.

Юлія Белаш, дружина військовополоненого Дениса Белаша. Фото: Суспільне Одеса

Після цього Денис не виходив на зв’язок. У квітні 2022 року Юлія побачила відео, що росіяни взяли у полон весь батальйон морської піхоти.

"Мені пише друг чоловіка і каже: "Я впізнав дуже багато побратимів". А його на тому відео не було. Розумію, що вони в полоні. З того часу почалася наша боротьба", — каже Юлія.

За словами Юлії, Міжнародний Червоний Хрест підтвердив, що Денис Белаш перебуває у російському полоні. Каже: кожного разу сподівається побачити ім'я чоловіка.у списках на обмін.

"З грудня не було обміняно жодного представника нашої частини. Зовсім, а це сім обмінів поспіль. На наші звернення координаційний штаб дає шаблонну відповідь, що чекайте, всі є в списках на обмін. Їх не віддає країна-агресор", — каже Юлія.

Дітям Юлія Белаш не розповідає дітям, що їхній батько у полоні. Для них тато захищає Україну.

"Для них тато ще захищає нас. Я не хочу, щоб вони на цей час про це знали. Весь цей рік ми все одно пишемо чоловікові в телеграмі, розказуємо про все, що в нас трапляється", — каже дружина військового.

Юлія Белаш показує фото, на якому її чоловік Денис Белаш разом з дочкою та сином. Фото: Суспільне Одеса

Суспільне намагається отримати коментар від координаційного штабу стосовно ситуації з обміном полонених.

"Я сподіваюся, що всі наші битви за наших чоловіків не пройдуть дарма. І ми все одно їх дочекаємось вдома. Хтось чекає сина, хтось чекає брата і всі дуже їх чекаємо. Ми чекаємо кожен обмін, ми читаємо списки. Ми за кожного раді, хто повертається додому, але хочеться, щоб і наші повернулися додому", — додала Юлія Белаш.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок