«Ходити по лезу ножа». Україна знову не готова до зими. Чому це сталось і на що сподіватися?

По матеріалам ЛІГА.Бізнес
25.10.2021 · 12:23 · переглядів - 3620

Україна заходить в опалювальний сезон з мінімальними запасами вугілля та відносно оптимістичними запасами газу. Які ризики чекають на країну?

«Ходити по лезу ножа». Україна знову не готова до зими. Чому це сталось і на що сподіватися?

Лихоманка на світовому енергетичному ринку напередодні зими викликає занепокоєння навіть у найстійкіших. Це й недивно: газ на європейському ринку більше місяця коштує понад $1000 за тис. кубометрів, а за вугілля в жовтні просять майже $230 за тонну. Це в чотири-п’ять разів більше, ніж на цей же період минулого року.

В опалювальний сезон Україна заходить з найнижчими запасами вугілля в історії, та, можливо, недостатніми запасами газу, у разі припинення транзиту російського палива в Європу.

LIGA.net розбиралася, чому так сталося та як влада планує виходити з енергетичної кризи. Спойлер – все складно, але шанси пройти зиму без проблем є.

Скільки Україна накопичила газу та вугілля напередодні зими?

Ринки газу та електроенергії взаємопов'язані: електроенергію можна виробляти як з газу, так і вугілля. Частково саме завдяки газу минулої зими, попри брак вугілля на складах теплоелектростанцій, опалювальний сезон минув без відключень електроенергії споживачам.

За даними Міністерства енергетики, станом на 21 жовтня 2021 року на складах ТЕС та ТЕЦ є майже 593 000 тонн вугілля. Це в 4,5 рази менше ніж за планом, затвердженим Міненерго – обов'язковим для виконання графіком накопичення вугілля на складах до зими. 

Загалом через ремонти та низький рівень запасів вугілля на 22 жовтня в Україні не працюють 43 з 69 теплових енергоблоків, свідчать дані держкомпанії Укренерго. Наприклад, у холдингу ДТЕК Ріната Ахметова та у держкомпанії Центренерго одночасно стоять з тих чи інших причин по 17 енергоблоків.

Чому генерація не накопичила вугілля? Якщо коротко, опитані LIGA.net учасники ринку та експерти пояснюють це збігом декількох обставин – низькі ціни на електроенергію, борг Укренерго перед виробниками понад 11 млрд грн, високий попит на електроенергію у вересні, логістичні проблеми з перевезенням вугілля залізницею, експорт електроенергії в Європу на тлі низьких запасів вугілля на складах та падіння видобутку на держшахтах через відсутність інтересу держави до галузі.

Що з запасами газу? Тут ситуація краща. На 21 жовтня в українських підземних сховищах накопичено 18,6 млрд кубічних метрів газу, свідчать дані оператора "підземки" компанії Укртрансгаз. Це 60% від загального споживання газу в Україні впродовж року.

Але не весь газ можна використовувати, до того ж із кожним днем запаси зменшуються. Близько 4,6 млрд кубометрів від загального запасу – це так званий буферний газ, який не можна підняти. Ще 2 млрд кубів із підземки, за словами голови НАК "Нафтогаз" України Юрія Вітренка, станом на 17 жовтня належало іноземним компаніям. Найбільші обсяги іноземного газу, за даними співрозмовника LIGA.net, знайомого зі структурою власників закачаного газу в сховища, припадають на компанії з Угорщини та Словаччини.

З України щодоби реекспортується близько 15 млн кубометрів в Європу, зазначав 17 жовтня в ефірі телеканалу Україна 24 ексголова Нафтогазу Андрій Коболєв.

Чи достатнього цього запасу газу для проходження зими? Опитані LIGA.net експерти та учасники ринку вважають цей запас більш-менш достатнім, але у разі якщо ця зима не буде холодною і транзит газу із Росії через Україну буде стабільним.

Однак, за прогнозами Коболєва, запаси газу в ПСГ могли б бути більші на 6 млрд кубів, якби Нафтогаз не провалив літню кампанію з закачування.

Нинішній голова Нафтогазу Вітренко цього не заперечує. Але звинувачує в цьому колишнього члена з команди Коболєва, іноземця Отто Ватерландера, який до вересня був виконавчим директором Нафтогазу. Ватерландер, за словами Вітренка, начебто навмисно обмежив імпорт, щоб зекономити кошти компанії.

Ставка на імпорт: вугілля та електроенергія

Нинішню зиму Україна навряд чи зможе пройти без імпорту вугілля, тому ТЕС та деяким ТЕЦ доведеться працювати прямо з коліс, каже засновник консалтингової компанії "Карбон" та колишній радник голови Фонду держмайна Олексія Козлов.

Як вказано в відповіді Міністерства енергетики на запит LIGA.net, завдяки імпорту та внутрішніх вугільних підприємств електростанції отримають впродовж жовтня-березня 13,1 млн тонн вугілля з 15,3 млн тонн, які необхідні для проходження зими. Ще 2 млн тонн міністерство "очікує додатково залучити" протягом опалювального сезону, але хто може надати цей об'єм – невідомо.

Наразі основні імпортні постачання вугілля в Україну різних марок йдуть з Казахстану, Польщі, США та Росії, повідомили LIGA.net три співрозмовники з двох найбільших енергетичних компаній. Серед покупців, за даними НВ, – холдинг ДТЕК, державна компанія Центренерго та Донбасенерго Максима Єфімова.

Тільки один ДТЕК, згідно з відповіддю холдингу на запит LIGA.net, законтрактував для себе з Польщі та США понад 565 000 тонн вугілля.

 - На цьому компанія не зупиняється і веде перемовини про додаткові обсяги імпорту, – повідомили в холдингу, уточнивши, що імпортні постачання тривають з серпня і будуть до січня 2022 року. 

LIGA.net також направила інформаційний запит в Центренерго – це друга після Донбасенерго компанія з найменшими запасами вугілля серед ТЕС – 78 300 тонн. Але на момент публікації так і не отримала відповідь.

Теоретично, нестачу вугілля можна буде компенсувати завдяки трьом джерелам: спалюванню газу замість вугілля, підвищенню виробництва електроенергії на АЕС та імпорту електроенергії з Білорусі та Росії, який заборонений до 1 листопада.

Який з цих варіантів обере уряд? Найімовірніше два останніх. Як уточнив LIGA.net 20 жовтня у КВЦ "Парковий" президент Енергоатому Петро Котін, впродовж трьох місяців – з листопада до лютого – Енергоатом планує запустити в дію 14 із 15 енергоблоків.

 - За необхідності навіть і 15, – казав Котін під час робочого візиту на Запорізьку АЕС 18 жовтня.

На додачу, за даними двох співрозмовників LIGA.net, знайомих з планами Кабінету міністрів, Україна може відновити імпорт електроенергії з Білорусі уже з листопада. Опосередковано про плани уряду може свідчити аукціон, який оголосило Укренерго на 22 жовтня, на потужності міждержавного перетину між Україною Білоруссю та Росією.

Функцію трейдера, за словами джерел, може виконувати оператор всіх атомних електростанцій в країні – держкомпанія Енергоатом.

 - Це не буде бізнесом для олігархів. Атом буде контролювати імпорт і "працювати" на благо країни, – каже один зі співрозмовників.

Цей варіант влаштовує і сам Енергоатом. За словами Котіна, якщо Кабмін дасть відповідне доручення, держкомпанія готова розпочати імпорт електроенергії з Білорусі.

 - Цей варіант обговорюється. Розглядаються різні варіанти, але це питання Кабміну. Скаже – будемо, – відповів він. 

Ставка на імпорт: природний газ

Офіційно в Укртрансгазі переконують, що накопиченого в ПСГ газу буде достатньо, щоб без проблем пройти майбутню зиму. Головний аргумент – нинішні запаси суттєво більші, ніж декілька минулих зим до цього. 

Але цей оптимізм поділяють не всі. 

 - Наявний запас газу дає надію на стабільне проходження зими. Але однаково за таких запасів залишається ризик, що у разі низьких температур, скажімо у лютому-березні, добовий дефіцит ресурсу може скласти від 8 млн до 30 млн кубів на добу, – вважає голова Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан.

В чому проблема? В технічних можливостях ПСГ. З "підземки" можна викачувати щодоби до 1% газу від загального об'єму запасів, максимум – 160 млн кубометрів, пояснює колишній заступник голови департаменту з енергоефективності Нафтогазу Олексій Хабатюк.

 - Лише на одних "підземках" зиму не пройти. За низької температури споживання газу може підскочити до 200 млн кубів на добу, – додає він. 

Сценарій холодної зими не виключають в Міністерстві енергетики та в Нафтогазі. Але радять не панікувати. За словами Вітренка, у разі необхідності Нафтогаз може імпортувати щодоби до 30 млн кубометрів газу із Польщі, Угорщини та Словаччини. 

 - Якщо нам не вистачає по 20-30 млн кубометрів на добу, у нас є власний видобуток (50 млн кубів на добу. – Ред.), є потужності для імпорту із Європи. До того ж ми можемо знижувати тиск в магістральній трубі, куди влазить 1 млрд кубометрів. Якщо це на пару днів – це не проблема, – запевняв Вітренко в ефірі телеканалу Україна 24 17 жовтня.

Ризики майбутньої зими

Як Україна пройде наступний опалювальний сезон?

 - Це як ходити по лезу бритви – все залежить від того, як відбуватиметься постачання вугілля, яка буде погода, як працюватимуть атомні та теплоелектростанції та чи буде транзит газу з Росії в Європу через Україну, – вважає Хабатюк.

Тому приводів для хвилювань вистачає.

За словами колишнього топменеджер НАКу, якщо Росія різко припинить транзит газу через Україну, в ПСГ та українській ГТС може зменшитись тиск. Через це пропускна спроможність "підземки" може стрімко знизитися, разом з тим деякі міста на сході України можуть залишитися без газу, а сама країна втратить можливість імпортувати газ із Європи в режимі віртуального реверсу.

В такому разі уряду доведеться обмежувати споживання газу, і, ймовірно, знову проводити акцію "прикрути", як це було 2018 року. Цей самий сценарій загрожує Україні якщо в березні вдарять сильні морози та протримаються два тижні, припускає співрозмовник LIGA.net в Нафтогазі.

До того, за словами Козлова, у світі зараз спостерігається дефіцит вугілля: через власні проблеми Китай скуповує вугілля де може за будь-яку ціну. Досвід минулої зими показує, що за наявності проблем із запасами вугілля теплоелектростанції можуть практично вільно піти в аварійний ремонт, щоб не використовувати дорогий газ.

Навіть 22 жовтня, коли попит на електроенергію не настільки сильний, як в пік зими, 10 теплових енергоблоків "стоять" в аварійному ремонті.

Через це навіть найменші проблеми з вугіллям можуть стати приводом для аналогічних дій у майбутньому. Хоча в Міненерго обіцяють "дуже жорстко відповідати на будь-які демарші з боку виробників".

 - У нас є всі можливі механізми для жорстких заходів щодо таких теоретичних демаршів. І повірте, вони будуть дуже жорсткими, - казав Галущенко на одному з енергетичних форумів 11 жовтня.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок